Annonce:
Annonce:

Det skaber mænd, der hader kvinder

'Jeg mener ikke, at nogen mænd, der er blevet fyret på grund af sexchikane, vil indse, at det de gjorde var forkert. De vil kun indse, at de har gjort det med de forkerte,' skriver Ekaterina Andersen, der mener, at feminister angriber sexchikane på den forkerte måde. Foto: Shutterstock
'Jeg mener ikke, at nogen mænd, der er blevet fyret på grund af sexchikane, vil indse, at det de gjorde var forkert. De vil kun indse, at de har gjort det med de forkerte,' skriver Ekaterina Andersen, der mener, at feminister angriber sexchikane på den forkerte måde. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Opinionen

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

En ny fyring på grund af sexchikane. Jeg lover jer, at mænd vil ændre deres adfærd efter den her tid.

Men en af historiens regler er, at personer, der begynder revolutioner, altid ender med at hade resultaterne, denne revolution bringer med sig. Jeg var med til at sparke sexisme-debatten i Danmark i gang og ser med frygt på det, den er blevet til – en slags damoklessværd, som nu hænger over nakker af magtfulde mænd.

Annonce:

Vi indledte debatten, fordi vi fik nok af, at de kvinder, som blev belønnede på arbejdsmarkedet, ofte ikke var de dygtigste kvinder, men de kvinder, som var bedst til at manipulere mænd. Og at vi selv blev manipuleret til sex. Det er et kæmpe problem at ens chef inviterer dig til ned i hans kælder for at afprøve hans hjemmelavede sex-maskine, og hvorvidt du siger ja til dette tilbud afgør om dine børn vil have et tag over hovedet i morgen. Når vi så fortalte om disse ting til andre mænd, fik vi oftest et fnis efterfulgt af ’slap af, du overreagerer sikkert’.

Det er en adfærd, som jeg helhjertet mener, skal ændres. Spørgsmålet er så, hvordan man kan ændre andres adfærd, især når de ikke selv kan se, den er forkert? Der findes to måder at gøre det på – enten ved at fremkalde medfølelse eller med vold.

Lad os tage et eksempel frem: Vi vil ikke have, vores barn begynder at ryge. At forklare, hvor dårligt det er for hans sundhed virker ikke, da han endnu ikke kan forstå konceptet af fremtid. Man kan få barnet til at høre efter med trusler om straf og ballade. Det er en effektiv metode. Men så snart barnet får en chance til at være alene med cigaretter, vil han begynde at ryge dem. For når vold bliver brugt som motivation, lærer man ikke afsky for det forbudte, men kun til at passe på hvorvidt ens forældre er til stede.

Annonce:

Man kan også bruge medlidenhed, hvor man opdrager igennem at vise ens ærlige reaktion til det forbudte -  at ideen om det er frygteligt, at den gør moderen virkelig ked af det. Den metode er langt mere virksom. Det er naturens lov, at en ung automatisk bliver bange for det, som dets moder bliver bange for. Det er sådan ulve lærer deres unger ikke at gå ind i landsbyen, hvor de risikerer at blive skudt.

Vores mandlige kollegaer er ikke vores børn, men derfor er det stadigvæk pædagogikkens regler der gælder, når vi vil ændre nogens adfærd.

Vi har oversvømmet internettet med vores voldtægts- og sexchikane-beretninger for ikke at efterlade nogen mænd uvidende omkring, hvor meget deres krænkelser ødelægger vores liv. Mange mænd lyttede, men det har ikke skabt nogen stor forandring i samfundet, da dem, som lyttede, ikke var problemet.  

For det er jo ikke mænd, der er i stand til at have medfølelse med kvinder, der sexchikanerer. Det gør mænd, som ikke kunne være mere ligeglade med vores følelser. Det gør mænd, for hvem kvinder er ubesjælede objekter.

Annonce:

Vi bliver ikke voldtaget af mænd, fordi de ikke ser tårer løbe på vores kinder. Vi bliver ikke tvunget til sex af vores arbejdsgivere, fordi de ikke fatter, at en 20-årig skønheds faste former ikke brænder med begær for en 60-årige mands bløde krop og skallede hoved. Alle de ting sker netop, fordi udøveren er ligeglad med ofrets følelser.

Det er logisk, at den slags pædagogik ikke virker. Og her burde vi have begyndt at reparere det allestedsnærværende fravær af respekt mellem kønnene. Som kræver en langvarig og dybtgående indsats.

I stedet for brugte vi straf og trusler. Eksempelvis metoden, hvor mænd få hele deres karriere ødelagt, fordi nogen påstår at være blevet chikaneret af dem for lang tid siden. Hvordan tror I så disse mænd, som til at begynde med ikke havde noget særligt hjerte til kvinder, reagerer? Ja, rigtigt. De konkluderer, at kvinder er blevet gale og de føler sig truet af kvinders tilstedeværelse.

Annonce:

Jeg mener ikke, at nogen mænd, der er blevet fyret på grund af sexchikane, vil indse, at det de gjorde var forkert. De vil kun indse, at de har gjort det med de forkerte. De vil måske tænke, at det, det sker for dem, er uretfærdigt, da disse kvinder godt kunne sige nej – de var ikke truet med vold eller død. Jeg mener hellere ikke, at nogen af disse mænds kollegaer vil synes mere om kvinder, men derimod prøve at undgå kontakten med kvinder så meget som muligt eller lære at smile til dem igennem had. 

Det skaber mænd, der hader kvinder.

I stedet for at skabe en forandring, hvor vi lytter til hinanden, behandler vi tidligere aggressorer ligesom de har behandlet os. Mænd deler nu deres virkelige følelser af frygt i klummer og opslag, får fnis og ’ok, slap lige af, du overreagerer’ fra feminister. For disse feminister er mænd, der deler deres dårlige oplevelser, ubetydelige. Vi behandler dem præcis. som vi selv blev behandlet.

Min ide om feminisme er en samfundsmæssig forandring, som giver kvinder lov til at være kvinder i denne verden. Som giver status af respekt til det at være kvinde. Som muliggør for en kvinde at opnå succes ved at have feminine prioriteter. Tænke, agere og se feminint ud. For der er en statistisk forskel i, hvordan kvinder løser problemer, og hvordan mænd gør det, hvilke ting kvinder prioriterer højst, og hvilke ting mænd gør.

Annonce:

Der skal være plads og anerkendelse til begge. Og for at skabe det, skal vi skabe medfølelse der, hvor den mangler. Så længe vi agerer præcis som visse mænd har ageret mod os før, forbliver det en verden, hvor det eneste virkemiddel er vold.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
36 kommentarer
Vis kommentarer
Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: