Fie Laursen skal ikke fordømmes

'Jeg ved ikke, hvad Laursens motivation er. Men jeg mener ikke, hun fortjener fordømmelse i denne situation. Det gør hun ikke, fordi hun er vores samfunds barn. Hun repræsenterer, hvad vi selv har skabt,' skriver Ekaterina Andersen. Foto: Jonas Olufson
'Jeg ved ikke, hvad Laursens motivation er. Men jeg mener ikke, hun fortjener fordømmelse i denne situation. Det gør hun ikke, fordi hun er vores samfunds barn. Hun repræsenterer, hvad vi selv har skabt,' skriver Ekaterina Andersen. Foto: Jonas Olufson

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Igennem at være mor hele mit voksne liv, har jeg lært én ting med sikkerhed. Børn vokser ikke op og gør, hvad man siger. De gør, hvad man selv gør. Det hjælper ikke at sige, at man skal spise sundt, når man selv kun spiser spareribs og pommes frites. Det hjælper hellere ikke at tygge på broccolien med en sur mine. Børn tager kun det til sig, vi gør helhjertet og entusiastisk.

I skrivende stund er der en brændende debat om Fie Laursens reklame for en sugardating-app. Sugardating er intet nyt i sig selv. Det er et moderne ord for salg af samvær- og sexydelser. Hovedargumentet mod Laursens handlinger er, at der er tale om 'hjernevask' af hendes unge følgere.

Mange vender den om og siger: Hovedargumentet for Laursens handlinger er, at mænd i årtusinder har kapitaliseret kvinders seksualitet uden at blive fordømt, så hvorfor skal kvinder ikke kunne kapitalisere den selv?

Jeg ved ikke, hvad Laursens motivation er. Men jeg mener ikke, hun fortjener fordømmelse i denne situation. Det gør hun ikke, fordi hun er vores samfunds barn. Hun repræsenterer, hvad vi selv har skabt. Før man kritiserer Laursen, skal man måske se på de mest hyldede kvinder fra de sidste årtier. Fra 90'ernes Britney Spears med hendes uskyldige sexede skolepige-look til 2020'ernes Cardi B med hendes modne, kirurgi-skabte krop.

Med forskellige tilgange og baggrund har disse stjerner til fælles, at de har tidens mest perfekte kroppe. Kroppe, som sælger bedst. Ja, de udnytter systemet, men systemet er altså skabt af os. Hvorfor og hvordan skal almindelige børn - evigt parkerede gennem opvæksten foran skærme med den slags forbilleder - vokse op og værdsætte andet i en kvinde end besiddelse af en perfekt krop at sælge?

Mig selv tog det 30 år at erkende, at jeg har lov til at sælge andre ting end mit udseende. Ikke fordi jeg har forsømt andre sider af mig selv, men fordi jeg aldrig troede, nogen ville have mindste interesse i disse andre sider.

Denne tilgang har jeg altid tilskrevet min opvækst i de russiske såkaldte 'vilde 90'ere’, hvor hylderne var tomme, parlamentet besat af kriminelle, og Den Røde Plads fyldt med rige, amerikanske turister med fetich for de indtil fornyligt forbudte, eksotiske russiske 'Natashaer'. Som pige i dette land lærte man, at ens 'sexyness' var eneste ressource, man havde til fremgang i livet.

Men man kan ikke skylde tankegangen på Rusland. For tydeligvis har den vestlige kultur lært unge kvinder det samme. Fie Laursen er kun toppen af et isbjerg. Salg af nøgenbilleder over Instagram er for eksempel nærmest blevet til en normal ting. For nogle år siden fandt man kun kvinder, der spillede bimbo-typer, gøre dette. I dag vil man i deres sted finde belæste og velformulerede kvinder. Og før man konkluderer, at de ikke fortjener respekt, skal man måske først kigge sig selv i spejlet.

Det kan være svært at forstå, hvorfor nogen hellere vil satse på salg af nøgenbilleder og alt den medfølgende udskamning i stedet for at udnytte de unikke skandinaviske privilegier til uddannelse med SU? Hvorfor ikke tage drømmeuddannelsen, som samfundet har brug for, og derefter tjene sit brød fordomsfrit?

Men hvorfor vil nogen sløse sin tid med alt det sidstnævnte, når det ikke er den slags kvinder, der får opmærksomhed? For vi taler ikke om kvinder, der gør forskel, vi taler ikke om kvinder, der gør verden bedre, vi taler ikke om kreative kvinder. Vi taler stort set kun om kvinder, der gør seksuelt chokerende ting.

Det er meget svært at få medietid, når man gør alt det, som samfundet siger, det vil have os til at gøre. DR banker ikke på døren, bare fordi man er en hengiven mor, selvopofrende sosu-assistent og Røde Kors-indsamler. Men det er chokerende nemt at få hundredvis af artikler, en bogkontrakt, en podcast og invitation til Christiansborg, så snart man præsenterer sig selv som en seksuelt afvigende kvinde.

Hvis samfundet vil have kvinder til at blive læger frem for at sælge nøgenbilleder, skal man vise det med handlinger og ikke bare ord. Ligesom i situationen med pommes frittes og broccoli kan børn udmærket se, hvad ens forældre spiser med entusiasme, og hvad de spiser for pædagogikkens skyld.

Det kan være, vi kritiserer de 'tomme sexede' kvinder, vi ser på tv, men det er alligevel dem, vi vælger at tilegne vores tid. Idet vi gør det frem for at give tid til vores børn, viser vi, hvor vores hjerte rigtigt ligger. Man vågner ikke pludselig op og tænker: lad mig gøre alt om ved min krop og sælge den. Nej, man lærer af sine omgivelser, at den slags opførsel er det eneste, der skaffer opmærksomhed.

Indtil vi ændrer adfærd, vil denne verdens Fie’r blomstre og blive flere. For børn gør ikke, hvad vi siger. De gør, hvad vi viser dem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
65 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby