'Folk hader mig'

'Der er marginaliserede grupper i vores samfund, og en del mennesker rammes dagligt af homofobi, rasisme og xenofobi. Og ja, misogyni. Det er bevist, at vi kvinder bliver mobbet væsentlig mere online, end mænd gør,' skriver Ekaterina Andersen.
'Der er marginaliserede grupper i vores samfund, og en del mennesker rammes dagligt af homofobi, rasisme og xenofobi. Og ja, misogyni. Det er bevist, at vi kvinder bliver mobbet væsentlig mere online, end mænd gør,' skriver Ekaterina Andersen.

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

’Man vil elskes/ i mangel heraf beundres / i mangel heraf frygtes / i mangel heraf afskys og foragtes / Man vil vække en følelse i andre mennesker / Sjælen frygter tomrummet og vil kontakten for enhver pris’ (frit oversat, red.)

Man skulle tro, at den svenske forfatter Hjalmar Söderberg havde en profetisk indsigt i dagens kendissers sjæl, når han skrev disse linjer i 1905. For det er præcis sådan, de opfører sig.

Iben Maria Zeuthen opfordrede i mandags Ekstra Bladets læsere til at holde op med hadefulde kommentarer. Jeg er selvfølgelig enig med hende, men jeg vil gerne udvide diskussionen om had.

Der er marginaliserede grupper i vores samfund, og en del mennesker rammes dagligt af homofobi, rasisme og xenofobi. Og ja, misogyni. Det er bevist, at vi kvinder bliver mobbet væsentlig mere online, end mænd gør.

Men når vi taler om had online, bliver vi nødt til at anerkende, at der findes en befolkningsgruppe, som lever for at være hadet. Det, de helst vil have, er kærlighed, men i mangel heraf nøjes de med afsky. Det er de skandaløse troubadourer, som lever af at vandre fra et reality-tv show til det næste. Og det er samfundsdebattører, som ikke bidrager med meget andet end at brokke sig over at være hadet.

Hvor kender jeg det fra? Det gør jeg af erfaring. Jeg har selv delt mange af ’så meget hader folk mig’ opslagene, fordi der ikke findes større magnet for pressen end disse. Fordi hver given dag er der en flok journalister derude, som med hovedpinen fra gårsdagens druk sidder og scroller gennem sit facebook-feed for at finde konflikten at belyse.

Og helt tilfældigt finder de mit opslag serveret for dem: ’folk hader mig’.

Jeg har en erfaring med, at sådanne opslag går viralt. Jeg har også en erfaring med at blive inviteret til en række programmer på baggrund af dem. Der fik jeg lov til at klynke over, hvor uretfærdigt det er, at der findes folk, som hader mig. Jeg har til gengæld ingen erfaring med at skrive et informativ, socialt nyttigt eller bare humoristisk opslag, som går viralt.

Det er nemt at se hvorfor. For at skrive en udmærket artikel om ketchup og få den til at gå viralt, skal man være Malcolm Gladwell. Man skal være mester af ordet, herren af retorik, og ikke mindst have årtier af erfaring bag sine skuldre.

For at skrive en indslag om at være hadet, skal man bare findes. Ligegyldig hvem man er, vil der altid findes nogen, som afskyr en.

Opskriften på lykke er nem. Folk kan lide dig, når du bidrager med noget. Det kræver bare hårdt arbejde at lande der. Siden jeg indså det, er jeg en sjælden gæst i DR-byen. Der er få lejligheder, hvor der er behov for min faktiske professionelle ekspertise – religionsvidenskab med fokus på jødedom.

Til gengæld er mine besøg i medier også mere behagelige – det er bare federe tidsfordriv at tale om dit livs passion end uendeligt at skulle forsvare sig selv og klynke om, at jeg, en sund, hvid heteroseksuel ung kvinde med god uddannelse har nogle ’haters’ online.

Og det er dertil forkert at tage medie-tid fra mennesker, hvis liv er udsat for faktisk vold. Eller fra folk, hvis eksistens og virke får andre til at lave plakater og protestere imod dem. 

Berømmelse bundet i kærlighed er noget, man hverken kan arve, betale for eller snyde sig til. Det kan man kun fortjene. Og kun ved at gøre noget, som er mere omsorgsfuldt end en sygeplejerske, mere lærerig end en lærer, og mere essentiel end en skraldemand, for ellers vil alle mennesker være landskendte kendisser.

Gør man ingen forsøg på dette, må man nøjes med det, man i virkeligheden sigter efter - foragt. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
45 kommentarer
Vis kommentarer