Foragten for Putin

'Det er ironisk, at det netop er de børn, som Putin har investeret mest i, der vil af med ham,' skriver Ekaterina Andersen efter et besøg i Moskva.  Foto: AP
'Det er ironisk, at det netop er de børn, som Putin har investeret mest i, der vil af med ham,' skriver Ekaterina Andersen efter et besøg i Moskva. Foto: AP

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Så siger vi farvel og tak for denne gang til Moskva. Formålet var at vise det land, jeg kommer fra, til min 13-årige datter.

Moskva med brede gader, pragtfulde gallerier og gourmet restauranter. Og periferien med forbløffende fattigdom og ingen udsigter til forbedring. Jeg mener, det lykkedes at male dette komplekse billede for mit barn.

Men jeg spekulerer også på, om jeg vil finde Rusland i en fredelig tilstand næste gang?

Opregner man den omtale, ordet ’revolution’ har for tiden, synes en folkeopstand lige om hjørnet. Man taler revolution i Moskvas intelligentsia–kredse til en teaterforestilling. Man taler revolution, når man køber gedemælk hos en privat bondekone på landet.

Præsidenten, som i dele af folket lignes med Hitler og Antikrist på en gang, har lige fejret sit jubilæum. Putin har siddet på tronen i 20 år. Kun Joseph Stalin har holdt tøjlerne længere end ham, siden den absolutte monarki blev afskaffet. En demonstration blev afholdt den 10. august i Moskva mod styret. 50.000 mennesker mødte op på trods af frygten for politivold. Den største demonstration siden den første, nu legendariske, demonstration på Bolotnaya Pladsen.

Deltagerne bliver yngre og yngre. En hel generation er født og opvokset under Putins øje. Disse unge moskovitter kan nemt spottes i færd med at diskutere oppositionsplaner over latte og croissanter på en onsdag formiddag. På steder, hvor en visit koster en fjerdedel af, hvad man får i pension i provinsen. Deres udseende adskiller sig ikke fra anden europæisk ungdom, og det samme gælder deres tanker.

De frygter ikke kun at være født, men også at ældes under Putins diktatur.

Sådan er man ikke skruet sammen bare et par timers kørsel fra Moskva. Befolkningen her bliver ældre og ældre, og mange af dem indledte deres arbejdsliv som bønder i landet af sovjetter. Deres tidligere arbejdsgivere - de sovjetiske kolkhoser - findes ikke længere. Den eneste måde at overleve på er at stifte sin egen virksomhed – sælge honning, plukke skovbær, håndlavet legetøj. Pensionen rækker ikke.

Det er slemt, men i modsætning til de unge, har den ældre generation fået en sandhed om vores fædreland ind med modermælken: Det kan altid, altid blive værre. Og det er frygten - at det kan gå fra dårligt til værre - der afholder dem fra barrikaderne.              

Det er ironisk, at det netop er de børn, som Putin har investeret mest i, der vil af med ham. Moskva og andre storbyer blev især i forberedelsen til sidste års VM i fodbold trukket op til en international standart. Det er et aldeles rent, smukt og behageligt sted at være. Især når man har penge. Og revolutionen stiftes altid af dem, som ikke er belastet med hårdt arbejde. For at tænke på revolution skal man have overskud.

Folk i provinsen vil bare leve. Mens dem som lever godt i Moskva, vil leve værdigt.

Jeg er med oppositionen i ånden. Jeg beundrer, hvor standhaftigt de indtil videre modstår de gamle KGB-tricks, som Putin udsætter dem for. Så som bortvisning fra universiteter for demonstrationsdeltagelse.

På trods af min sympati,  tror jeg næppe revolutionen kommer til at ske snart. Kun de færreste har det overskud, der skal til. Jeg satser på at  finde Moskva i den tilstand, jeg forlod det i dag, i et stykke tid endnu. Men uforudsigelighed er trods alt en af Ruslands mest stabile egenskaber. Og foragten for præsidenten åbenbarer sig.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
19 kommentarer
Vis kommentarer