Fri mig for 'kønsneutrale' bind

Bind-producenten Always fjerner venus-symbolet fra sine pakker for at gøre produktet kønsneutral. Som et svar på henvendelser fra enkelte trans-aktivister. Ekaterina Andersen er imod. Foto: Shutterstock
Bind-producenten Always fjerner venus-symbolet fra sine pakker for at gøre produktet kønsneutral. Som et svar på henvendelser fra enkelte trans-aktivister. Ekaterina Andersen er imod. Foto: Shutterstock

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Jeg stod i køen i Netto med min tunsalat.

Eneste underholdning var et par gymnasiepiger, som bag mig begejstret talte om deres nyerhvervede titler som stenograf og kostumier i skolens teaterforestilling.

’Seriøst, hvad med vi gør det kønsneutralt,’ spurgte den ene. ’En god ide! Lad os gøre det sådan, at alle skal gå i samme blå jeans og grå T-shirts, have kort tilbage-slicked hår og hedde Kim,’ svarede den anden.

Jeg har studeret teologi i mange år. Aldrig har jeg hørt nogen så kort og præcist beskrive helvede.

For nogle uger siden fik jeg en kritisk henvendelse for at bruge ordet ’mænd’. Ugen før blev jeg kritiseret for at bruge ordet ’kvinder’. Jeg skulle i stedet have brugt 'personer med livmoder'.

I går fjernede bind-producenten Always så Venus-symbolet fra sine pakker for at gøre produktet kønsneutral. Som et svar på henvendelser fra enkelte transaktivister. Bind bruges ikke kun af kvinder. De bruges også af ikke-binære og transkønnede mænd, som stadig har det kvindelige reproduktive system. Derfor mener aktivisterne, at kvinde-markeringen skal slettes på pakkerne med bind.

Det er ikke første gang, jeg møder en afsky over for det feminine. Jeg havde bare aldrig troet, at den ville komme fra vores LGBTQ-community, mennesker, som på sin egen hud mærker, at det er forkert, hvis et køn forbindes med noget negativt, og derfor usynliggøres.

Det er stadig en kamp for mødre at præsentere det som noget sundt og positivt over for deres døtre. På grund af menstruationen blev kvinden opfattet som et beskidt væsen og bliver det stadigvæk i store dele af verden. I mange lande er piger forhindret i at få en uddannelse pga. menstruations-udskamning.

Vi kan alle huske bind-reklamer, hvor blå væske hældes over produktet for at ikke gøre publikum, som ellers var i gang med at se et blodigt slagsmål, utilpas.

Hvis bare der var et tegn, som visuelt signalerede, at det er helt o.k. at have kvindelige genitalier.

Men vent, der findes jo sådant et tegn! Det er Venus-tegnet. Med sine simple linjer proklamerer tegnet, at intet er galt i at have livmoder og æggestokke. Netop det symbol bør vises på produkter beregnet på at betjene just dette reproduktive system, om den så sidder i en non-binær krop. 

LGBTQ-fællesskabet har gjort kolossale fremskridt de seneste år. Netop fordi de er klar over, at synligheden er nøglen til inklusion. Det har lært os, at bare fordi vi ikke har lyst til at være noget – såsom homoseksuel – kan vi ikke kræve det usynliggjort. At et vidne til Gay Pride siger ’jeg er sgu ikke bøsse, hvorfor skal jeg tvinges til at glo på alle de tosser’, er homofobi.

Og at kræve Venus-tegnet fjernet fra et produkt er misogyni. Kampen om at de-tabuisere denne side af kvindens fysik er fortsat i gang, og i tilfældet med Always’ beslutning har vi tabt den. Til mennesker, som synes, at det er pinligt at have noget med femininitet at gøre.

Jeg går all in for queer-visibility. Men der er ingen forskel på at kræve Venus-tegnet fjernet og kræve alle regnbueflag gemt væk. Jeg vil heller ikke erstatte et ord som ’kvinde’ med ’person med livmoder’.

Erstatning af ord og folkeflokke iført samme tøj, hår og navne får mig til at svede. Det er det sovjetiske projekt beskrevet i få ord. Mine sovjetiske forældre har betalt op til en hel måneds løn for farverigt tøj fra Jugoslavien, ordentlig læbestift fra Polen eller ægte amerikanske jeans. Ingen pris var for høj for noget, som bidrog til glimmer, farve eller femininitet i en stat, hvor al individualitet var forfulgt.

Mennesker har til enhver tid, også i samfund, som kæmper for ligestilling, brug for at udtrykke sig individuelt.

Alle stater, som har forsøgt at udslette forskelle, har været totalitære mareridt. Fordi intet er værre end grå hverdage i en flok af kønsløse ’Kims’.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
41 kommentarer
Vis kommentarer