Her i Sverige må skolebørn ikke blive hjemme

'Jeg taler i telefon med min datters skoleleder, som fortæller mig, at det er forbudt at holde børn i hjemmekarantæne. Jeg får at vide, at vi nu ulovligt har holdt vores datter hjemme i en uge,' skriver Ekaterina Andersen fra Sverige. Billedet her er fra en tilfældig dansk skole og taget ude af sammenhæng med corona. Foto: Finn Frandsen POLFOTO
'Jeg taler i telefon med min datters skoleleder, som fortæller mig, at det er forbudt at holde børn i hjemmekarantæne. Jeg får at vide, at vi nu ulovligt har holdt vores datter hjemme i en uge,' skriver Ekaterina Andersen fra Sverige. Billedet her er fra en tilfældig dansk skole og taget ude af sammenhæng med corona. Foto: Finn Frandsen POLFOTO

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

I den skrivende stund er det svært at nævne en kendt dansker, som ikke har opfordret sine følgere til selvisolation. Eksempelvis er bloggeren Anders Hemmingsen blevet til en slags propaganda-maskine for, at de unge skal blive hjemme.

I Danmark såvel som i resten af Vesteuropa mener man, at komplet ’lockdown’ er den eneste virksomme metode til at forebygge coronavirus.

Men ikke her i Sverige, hvor jeg sidder.

Jeg taler i telefon med min datters skoleleder, som fortæller mig, at det er forbudt at holde børn i hjemmekarantæne. Jeg får at vide, at vi nu ulovligt har holdt vores datter hjemme i en uge. Jeg får et ultimatum, at hvis hun ikke møder op i skolen inden for en uges tid, vil vi blive anmeldt til myndighederne.

Den samme information fik forældre til datterens skolekammerat, som har astma. Denne dreng må heller ikke holdes hjemme, på trods af at være en af de særligt udsatte for lungeinflammation.

I Danmark føles det, som om myndigheder gør alt for at tvinge folk til at blive hjemme og passe på de udsatte. I Sverige er det nærmest modsat.

De svenske myndigheder står fast ved at holde skoler, barer og skisportssteder åbne. Om morgenen er alle busser og tog stadigvæk fyldt op til randen med mennesker, som de var sardiner i en dåse. Og måske fordi der jo alligevel ikke er noget, som ligner socialt distancering i det svenske samfund, åbner motionscenter Sats deres døre op igen på torsdag.

I løbet af de seneste to uger har jeg med stigende intensitet følt, at jeg befinder mig i en simulation af alt, hvad myndigheder ikke skal gøre, når der er en pandemi.

Den følelse var især overvældende i forhold til, hvordan min alma mater, Lunds Universitet, har håndteret at have to coronasyge elever på campus i slutningen af uge 11. Ugen derpå var der planlagt eksaminationer. Og man holdt sig til planen.

Studerende var tvungne til at sidde i trange lokaler i fire timer og skrive eksamen. Rektoren insisterede på at holde universitetet åben lige indtil den 18. marts, hvor staten endelig besluttede at lukke alle landets højskoler.

Både min og min mands arbejde er nu begyndt at arrangere arbejdet gennemført hjemmefra. Vi har mad i køleskab, vi har som sagt sat vores ældste til at følge skolegangen over nettet, og vores yngste er ligeledes hjemme fra børnehave.

At indføre karantæne var ikke en beslutning, vi selv traf, men en beslutning truffet af vores respektive arbejdspladser. Denne karantæne bliver fra mandag af gjort meningsløs, når vores datter skal tilbage til skole, hvor ingen hverken holder socialt distance eller vasker hænder nok.

Mens Danmark gør alt for at tvinge folk i karantæne, bliver vi i Sverige nu tvunget til at bryde den.

Aldrig havde jeg troet, at det ville være ulovligt at være socialt ansvarlig. Og at af alle lande i verden, ville det være ulovligt her i Sverige.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
70 kommentarer
Vis kommentarer