'Hver generation skal kæmpe mod noget'

'Hver generation skal kæmpe mod noget,' skriver Ekaterina Andersen: 'Nogen skulle kæmpe mod brintbomben, nogen skal nu kæmpe mod klimaforandringer.' Billede fra Klimademo i København. Foto: Martin Lehmann
'Hver generation skal kæmpe mod noget,' skriver Ekaterina Andersen: 'Nogen skulle kæmpe mod brintbomben, nogen skal nu kæmpe mod klimaforandringer.' Billede fra Klimademo i København. Foto: Martin Lehmann

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

'Boomers should bounce!' er et udtryk jeg ofte hører.

Ordet 'boomers' står for babyboomers, altså dem, som blev født i de første tyve år efter Krigen. Med et glimt i øjet bliver 'boomers should bounce' brugt til at sige, at verden er bedre stillet ved, at generationen 50+ forlader alle debatter og tager skylden for alt, som er dårligt i verden, på sig.

Det er klart, at den slags generaliserende beskyldninger er nonsens. Man kan ikke beskylde en generation for alt det onde eller dårlige. Som om der ikke fandtes ondskab, før de blev født. Som om babyboomerne ikke har arvet en verden i lige så kritisk en tilstand, som generation Z, måske bare på andre fronter.

Alle synes, de er bedre og dygtigere end andre. Det er uretfærdigt, at de konsekvent ikke får lov til at ligge på sofaen med stabil forsyning af forlystelser og delikatesser. Det er uretfærdigt, at de skal ud og anstrenge sig på et eller andet arbejde, gøre sig fortjent til andres kærlighed og resurser.

Og alle synes, at de fleste andre er nogen forkælede møgunger, som fik alting forærende. Er det mon derfor unge mennesker konsekvent får lyst til at beskylde forældre for at være problemet - og omvendt?

Hver generation skal kæmpe mod noget. Verden befinder sig permanent i en skrøbelig tilstand eller udsat position. Nogen skulle kæmpe mod brintbomben, nogen skal nu kæmpe mod klimaforandringer. Men begge bekymringer truer med udryddelsen af livet. Konstant arbejde for overlevelse er en betingelse for livet. Det var ikke en forbandelse, når den bibelske Gud sagde til Adam, at han kommer til at arbejde hårdt for føden, indtil han dør. Det var en konstatering. 

Vi kan med andre ord ikke klage over, at også vores generation skal gøre det bedste for verden for at overleve.

Og når vi taler om Biblen, så er der altså en grund til, at det at 'ære din far og din mor' er kommet med i de ti bud. Respekt for de ældre er desværre ikke det mest logiske for mennesker. Nødvendigheden af sådan et bud er et ekko fra de tider, hvor drab af ældre var et ritual i mange samfund. For eksempel i Rom, hvor de gamle vil blive smidt ned fra en bro, så deres ambitioner ikke overskyggede de yngres ønsker i den kommende afstemning.

Vi har klart ændret fremgangsmåden. Men den afmægtige handling repræsenteres nu af ord som 'boomer'. Intentionen er det samme.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
8 kommentarer
Vis kommentarer