Kære Lina Rafn - det er ikke en joke

Lina Rafn joker med #metoo på instagram, og det bør hun holde sig for god til, skriver Ekaterina Andersen. Foto: Linda Johansen
Lina Rafn joker med #metoo på instagram, og det bør hun holde sig for god til, skriver Ekaterina Andersen. Foto: Linda Johansen

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Lina Rafn er for øjeblikket forbløffet over det faktum, at folk tager det, hun skriver på instagram seriøst.

'I’m a #MeToo waiting to happen', skrev hun under et skønt billede af sig selv lænet op ad en scene med et glimt i øjet.

Men folk er ikke glade!

Jeg forstår godt hendes forbløffelse. I gamle dage var instagram ikke sådan. Det hele handlede om billeder. De billeder, som høstede flest likes, var klart selfies i sexet tøj. Dem var mænd særdeles glade for. Man kunne sagtens havde postet et bikinibillede og skrevet: 'Vi kastrerer alle mænd ved midnat', og ingen lagde mærke til det.

Men nu har målet ændret sig. Fra antal likes til kvalitet af følgerne. Og kvalitetsfølgere er kvinder. Alt er skønt ved de kvindelige følgere, det er bare irriterende, at de faktisk læser, hvad man skriver. Og tager det seriøst. Og det er just, hvad de har gjort i Rafns tilfælde. Kommentarsporret bugner af kvinder, som spørger, hvordan det kan være, hun gør grin med seksuelle krænkelser.

For at redde situationen har Lina forsikret, at hun ikke havde tænkt sig at gøre grin med sådan en vigtig sag. Tværtimod er meningen med joken, at hun selv er ved at blive til en gerningsmand, lyder forklaringen. Men det har kun gjort hendes situation tusind gange værre.

For det første bliver det en joke, som spiller med på heteronormativitet – at ofret i hendes tilfælde klart bliver en mand, og da mænd jo altid begærer sex og med alle, kan de jo ikke blive voldtaget. Ha, ha. Den joke ekkoer i en bitter realitet for drenge. Ifølge amerikanske undersøgelser ender 15% af piger efter universitets-fester med at have oplevet en form for voldtægt. Dog er piger ikke alene, og 7% af drenge forlader disse fester med samme oplevelse.

Min russiske far har medvirket til at lave en reportage om en gruppe kvinder i Rusland, som fangede mænd i parker og brutalt voldtog og torturerede dem som en hævn for de voldtægter, de selv en gang blev udsat for.

Mange læsere/seere undrede sig, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre at voldtage en mand?

Selvfølgelig er sådanne tilfælde mere sjælne, end at kvinder blive voldtaget af mænd. Men hvordan skal vi forvente mænd tage vores smerte og oplevelser seriøst, når vi selv mangler empati med deres trauma? 

Jeg kan allerede høre nogen råbe: Men helt ærligt, man kan da joke om alt, også om voldtægt!'

Og her vil jeg være en uortodox feminist og sige – sagtens, men kun på en særlig måde. Og lad mig vise det med et eksempel:

Folk, som joker om Holocaust deler sig til antisemitter og … jøder.  Ja, i en tæt kreds af venner kan der udveksles jokes om Holocaust blandt jøder – den form for grin gennem tårer er samværsskabende, fordi den historie forener alle jøder på planeten. Men det vil være vildt upassende hvis jeg havde lagt sådan en Holocaust joke på min instagram. De mennesker, som ville grine ad det, ville uundgåeligt også være antisemitter.

På samme måde her. Selvfølgelig kan man i en tæt kreds, hvor alle har overlevet et overgreb og er kommet sig over det, lave sådan en joke. Men på instagram, er det klart, at der ikke kun kommer til at være ofre, som vil grine med, men også gerningsmænd.

Når alt det her er sagt, kan jeg godt forstå, at en kvinde fra mediebranchen bliver forbløffet over sådan en reaktion. Med alle de sexistiske jokes man hører, adopterer man ofte den hårde tone. Man skal bare huske, at den tone er millennials ikke vandt til. Og gudskelov for det.

Jeg tror ikke, Lina Rafn ønskede at såre nogen. Og derfor vil jeg afslutte med i al respekt give hende et kort råd: 'Når du står i et hul, stop med at grave'. Du kan ikke joke dig ud.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
23 kommentarer
Vis kommentarer