Lissom i julefilm: Jeg er akademiker, han gik ti klasser i folkeskole

Jamie Lee Curtis i 'Trading Places' ('Bossen og Bumsen'), en kvinde, der lærer den velluddannede rigmand en ting eller tre.
Jamie Lee Curtis i 'Trading Places' ('Bossen og Bumsen'), en kvinde, der lærer den velluddannede rigmand en ting eller tre.

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Han møder hende for første gang og synes hun er irriterende. Men over tid forvandles afsky til flammende kærlighed. Den oprindelige konfrontation bliver til sidst opløst af lidenskab og ømhed.

Og vi hepper på dem, på trods af vi ved, han har en anden - hende den kedelige, den oplagte, som bliver valgt fra til fordel for hende, som er trodsig og siger imod. Det er, fordi vi ved, at passionen er stærkest der, hvor man kan finde ud af at være uenig. Det er spændende med et forhold, når det er på tværs af klasse, etnicitet, tro og - mest af alt - holdninger.

Hvilken juleklassiker taler jeg om? 

Ja, det er faktisk dem alle. Fra 40'ernes Shop Around the Corner til 80'ernes Groundhog Day, Trading Places eller Coming to America.

Desværre så må vi glemme alt om det narrativ i dag. For det er ikke længere Amors pile, som styrer vores romantiske liv. Det er apps og sociale netværk.  

Dagens ungdom lever i homogene bobler, hvor de omgås mennesker med præcis samme baggrund, uddannelse og politiske præferencer, og komplet samme holdninger. Det er ikke engang algoritmernes skyld. For at beskytte os mod den brutale ærlighed, som anonyme status bag skærmen kan opfodre en til, blokerer vi alle, som er uenige med os.

Vi har efterhånden lært, at en konstruktiv og gavnlig diskussion online er en myte på lige fod med Julemanden.

Men sociale medier findes jo for at gøre os sociale, gør de ikke?

Jo, og det er et job, SoMe klarer rigtig godt, for sociale medier gør os endda hyper sociale og patologisk overfladiske. I og med vi får alle vores handlinger bedømt med et vist antal likes, begynder vi ubevidst at modulere hele vores liv efter disse vurderinger. Vi ligger kun de mest fantastiske øjeblikke op og nedvurderer de ting, som faktisk er vigtige for os selv. I stedet for at bruge vores tid på at skabe forbindelse med hinanden, bruger vi tid på at misunde og afsky hinanden. Samt opnå lavere og lavere selvtillid.

Men sociale medier gør det nemmere for os at mødes med andre. Så sandt! Men samtidigt viser et canadisk studie fra 2017, at syv ud af ti studenter ville have deaktiveret deres SoMe kontoer, hvis ikke det var for fear of missing out, frygten for at gå glip af noget.

Det vil sige, at vi er mere bevidste om de negative konsekvenser af Facebook, end vi til hverdag vil indrømme. For at have muligheden for med lethed at skabe begivenheder og invitere folk, betaler vi en høj pris. Vi gør os tilgængelige for digital mobning.

På SoMe kan enhver, som udtrykker en brøkdel af sine følelser, resultere i at blive udsat for ubegrænset aggression. Det gør, at vi med tiden begynder at forvente smerte selv fra en minimal kontakt med andre mennesker. Vi begynder at frygte al form for intimitet, fra tætte venskaber til sex. Millenials har simpelhed mindre sex end nogen anden generation i sidste 60 år.  

Men hvad med dating apps? De må jo få os på flere dates?

Datingapps begrænser vores valg af partner til udelukkende visuelle karakteristikker. Sanserne som oftest kan skabe de stærkeste bånd, som for eksempel lugt, har vores genetik tildelt os for at gøre i stand til at vælge den rette partner at få de mest sunde børn med. Men hvad hvis ham den rette konstant vælges fra bare på grund af nogle ekstra kilo, man bilder sig ind at se på billedet?

Eller omvendt: Hende, man vil have den stærkeste kemi med, kommer man aldrig til at møde, for hun stemmer på et andet parti?

I år - ligesom i de seneste ti år - skal jeg se juleklassikere i favnen på en, som er diametralt modsat mig i mange essentielle spørgsmål:

Jeg er en akademiker, han gik ti klasser i Folkeskolen. Jeg er evigt søgende efter teologisk mening, han er benhård ateist. Vores Facebook feeds ser ud som nyheder fra forskellige universer, og havde det været op til Facebook, ville vi aldrig havde mødt hinanden. Men heldigvis hang vi unge sammen på kryds og tværs dengang for 10 år siden.

Vi fandt ud af kunsten at være sammen trods al uenighed.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
18 kommentarer
Vis kommentarer