Mændenes magt

'Det oversete i den amerikanske udgang fra Afghanistan er, hvor utrolig skrøbelig og svag feminisme har vist sig at være. På under 90 timer kunne mandlig vold i form af Taliban fjerne alle mindelser om det,' skriver Ekaterina Andersen.
'Det oversete i den amerikanske udgang fra Afghanistan er, hvor utrolig skrøbelig og svag feminisme har vist sig at være. På under 90 timer kunne mandlig vold i form af Taliban fjerne alle mindelser om det,' skriver Ekaterina Andersen.

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

Hvem har i løbet af de seneste uger ikke fået det dårligt over billeder af kvinder og piger fra Afghanistan, som nu skal leve under styret af 700-tallets høvdinger? De græder over at have mistet muligheder for uddannelse, karriere, og valget af hvorvidt de skal giftes og med hvem.

De skal leve under patriarkatet nu.

Ingen her i det globale nord vil diskutere denne påstand - hverken de mest venstreorienterede non-binære eller de mest konservative mænd. For når det ægte, faktiske patriarkat kommer, kan alle se det.

Det oversete i den amerikanske udgang fra Afghanistan er, hvor utrolig skrøbelig og svag feminisme har vist sig at være. På under 90 timer kunne mandlig vold i form af Taliban fjerne alle mindelser om det.

Siden 1970'erne er det blevet skrevet meget om, at konkurrence, vold og krig er toksiske mandlige træk. Hvis kvinder regerede, ville vi ikke have disse, hævdes det. Og når vi opdrager vores drenge, skal vi helst udrydde disse tendenser fra deres karakter.

Men måske er der intet galt med de mandlige træk. For at bevare vores arketypiske kvindelige værdier, kræves der arketypiske mandlige værdier som beskyttelse?  

Det, at vores samfund er patriarkalsk, altså skruet sammen for at gavne mænd langt mere end kvinder, siges i dag som en underforstået sandhed. Der siges også, at mange af disse mænd står parat til at tilbagerulle al fremgang, feminisme har opnået i det 20. århundrede.

Alt dette ytres ikke bare af professionelle feminister, men af lettere dameblade, som Femina. Jeg ser en kæmpe simplificering af historien i den slags påstande. For den vestlige kvindes lod er blevet så markant forbedret under seneste 150 år. Ikke bare fordi kvinder har kæmpet for det, men også fordi en masse mænd undervejs har gjort vores liv nemmere, vores liv bedre, vores børn mindre dødelige og produktionen af varer mere specialiseret.

På grund af industrialiseringen voksede middelklassen frem, hvor den første feministiske bølge opstod – kvinden, som for første gang var befriet fra hjemmearbejde og havde tid til at kigge i retning af sin mand og sige: 'Hvorfor må jeg ikke gør alt det interessante?'. 

Alle de vidunderlige ting vi har, som adskiller os fra Taliban-styret, har vi fordi begge køn ville have det sådan. 

Jeg benægter ikke at der findes en kæmpe mængde mænd, som har fordomme mod kvinder (og omvendt), men verden styres altså ikke bare af mændenes åndsvage ønske om magt, men også af sult og kulde, sygdomme, fattigdom og naturkatastrofer. Og masser af mænd og kvinder arbejder sammen for at kæmpe imod disse.

Selv hvis verden var udelukkende styret af de onde mænd, ville de ikke ønske en tilbagegang til kønsopdelt samfund, fordi den tilbagegang ville betyde kolossale økonomiske tab.

Vi må anerkende, at det er altså ikke bare, fordi kvinder vil have det sådan, at vi lever i den mest ligestillede verdensdel.

For Afghanistans situation har vist, at hvis mænd vil rulle al ligestilling tilbage, vil de kunne gøre det på kort tid. Mænd er stærkere og mere voldelige end kvinder, og sådan vil det altid være - eller i det mindste være til vi afskaffer køn helt ved hjælp af noget biologisk indgreb i vores DNA.

Hverken 'girl power' snak, udfordrende påklædning eller demonstrationer ville stå imod, hvis vores samfund virkelig var patriarkalsk.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
127 kommentarer
Vis kommentarer