Mobbet med beskyldning om 'transfobi'

'Sidste uge var debatten om J.K. Rowling heftig i UK. Forfatterens kommende krimi siges at indeholde en karakter, der lokker kvinder ved at forklæde sig i en kvindefrakke og paryk for at derefter myrde dem. Aktivister ser masser af ondskabsfuld transfobi i dette motiv,' fortæller Ekaterina Andersen. Foto: AP
'Sidste uge var debatten om J.K. Rowling heftig i UK. Forfatterens kommende krimi siges at indeholde en karakter, der lokker kvinder ved at forklæde sig i en kvindefrakke og paryk for at derefter myrde dem. Aktivister ser masser af ondskabsfuld transfobi i dette motiv,' fortæller Ekaterina Andersen. Foto: AP

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

At ødelægge en andens liv løser aldrig vores egne problemer. Men den nye generation af feministiske aktivister synes bestemt, at det gør. Man føler sig nemlig vigtig, hvis man kan få nogen fyret. Man føler sig fuldendt, hvis man kan få en succesfuld og værdsat person til at føle sig værdiløs.

Sidste uge var debatten om J.K. Rowling heftig i UK. Forfatterens kommende krimi siges at indeholde en karakter, der lokker kvinder ved at forklæde sig i en kvindefrakke og paryk for at derefter myrde dem. Aktivister ser masser af ondskabsfuld transofobi i dette motiv. Derfor bruger de hashtag #RIPJKRawling med ønske om at presse butikker til at stoppe salg af hendes bøger og hermed afslutte forfatterens karriere.

Aktivisterne burde vide, at en mand, der tager en kvindefrakke og paryk på, slet ikke er det samme som en transkvinde. De burde også vide, at for en del transpersoner, som i årevis har kæmpet for at blive accepteret som helt almindelige mennesker, er aktivisternes virke utrolig skadende. De vil netop ikke fremstå som en flok infantile og aggressive mobbere, der vil ødelægge livet for alle, hvis ytringer de ikke bryder om.

Netop derfor har flere offentlige transpersoner, herunder Rose of Dawn, fordømt aktivisternes handlinger.

Den slags opførsel kan nemlig have meget alvorlige konsekvenser. Således blev Nick Buckley, manden der i 2011 har stiftet Mancunian Way, en velgørende organisation for dårligt stillede børn i UK, afskediget efter et kritisk blogindlæg om organisationen Black Lives Matter. Han var ikke enig med deres mål om at afskaffe politi. Det, at han har hjulpet tusindvis af sorte engelske unger med at komme frem i livet, vejede åbenbart uendeligt mindre end hans holdning til organisationen BLM.

Dette er blot et eksempel blandt de mange, der har fået deres karriere ødelagt. Ikke fordi de handlede forkert, men fordi de simpelthen udtrykte 'en forkert' holdning.

Her vil nogle ånde lettede op og sige, at vi gudskelov ikke bor i de engelsktalende lande, hvor folk kan finde på at opføre sig sådan. Men også på vores breddegrader vokser denne opførsel frem. I sidste uge deltog jeg i debatten om sexarbejde på Onlyfans. Jeg var ikke radioens første valg, men var til gengæld den eneste, der turde møde op med en kritisk holdning til Onlyfans. Både enkelte debattører og feministiske organisationer sagde fra. Ikke fordi de manglede holdninger, men fordi de var bange for konsekvenserne.

Måske var det på grund af, hvad der skete for Dansk Kvindesamfund for en måned siden. Et medlem skrev et indlæg i Politiken med titlen 'Feminist om Fie Laursens nye pornotilværelse: 'Jeg ser ikke en stærk empowered kvinde'.' En holdning, jeg vil vove at påstå, skribenten deler med rigtig mange danskere. Efter organisationen delte indlægget på deres Instagram-side, ankom arméen af Instagram-krigere for at belære profilens indehaver om, at de nu var 'cancelled', fordi de var nogen SWERFS.

Det sidstnævnte er en forkortelse for Sex Worker-Exclusionary Radical Feminist og er brugt nærmest som en dødsdom. I disse aktivisters verden skal der kun lyttes til dem, der kan blive tilskrevet en offerrolle. Hvis ikke ens offerrolle fremstår tydeligt i den konkrete debat, behøves holdningen ikke blive respekteret. Personen kan blive tilskrevet alverdens synder for at bagefter blive smidt ud i den virtuelle skraldespand.

Da jeg mødte op til radiodebatten om Onlyfans, havde jeg derfor rystet af frygt i en uge inden. Men det viste sig, at jeg ikke havde noget at frygte. De tre kvinder, der arbejder i branchen, og som mødte op i studiet, kunne sagtens se mine pointer i, hvorfor Onlyfans var problematisk. Og jeg kunne sagtens se, hvorfor det fungerede så godt for dem at have dette arbejde.

De åbnede selv op for de positive og negative sider af professionen. Alt i alt blev det til en vellykket debat, der malede emnets kompleksitet.

Men denne diskussion er umulig at have inden for de feministiske kredse. Kvindebevægelsen, der begyndte med idéen om, at kvindelige stemmer gælder, er landet det sted, hvor kun 'de rigtige' kvindestemmer gælder. Afviger ens holdning fra partiets linje, må man tie som en god pige eller kun dele de holdninger, man har imod hvide, midaldrende heteromænd, for vi ved jo alle, at alene disse er problemet af alt det dårlige, der findes.

Stridspunktet her er ikke, at tonen i debatten er for hård. Men det at for en del mennesker handler det slet ikke om debat, men om et genuint ønske at forårsage lidelse. Alle disse tilfælde af mobning handler ikke om retfærdighed for minoriteter, men udelukkende om kampen for at stå øverst i et hierarki.

Jeg håber, der kan komme det gode ud af 2020, at vi endelig forstår, at den såkaldte 'cancel-culture', som flere og flere unge mennesker påtager sig, ikke er andet end mobning og gør minoriteter en bjørnetjeneste.

I stedet for at præsentere minoriteternes egentlige interesse - at være en fuldkommen del af samfundet - fremstiller aktivister minoriteter som folk, der bare er jaloux over for andres succes. Som nogle, der vil slå de gamle ihjel, så de kan tage deres plads.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
24 kommentarer
Vis kommentarer