Udskamningen af barnløshed

'Lige gyldigt på hvilken side af debatten kvinden er, føler hun sig udskældt for at have forkerte prioriteringer i livet. Den ene af biologer, den anden af feminister,' skriver Ekaterina Andersen. Modelfoto
'Lige gyldigt på hvilken side af debatten kvinden er, føler hun sig udskældt for at have forkerte prioriteringer i livet. Den ene af biologer, den anden af feminister,' skriver Ekaterina Andersen. Modelfoto

Ekaterina Andersen, forfatter, teolog og instagrammer. Skriver om køn og samfund.

I den danske debat er spørgsmålet af moderskab hed igen. Endnu en undersøgelse har påvist aftagende fødselstal. Og endnu engang skydes skylden på kvindelig egoisme – lysten at prioritere karriere og sig selv før sin angivelige pligt for samfundet.

Jeg er uenig i, at det skyldes kvindernes forkerte prioriteringer.

Vist findes der kvinder, som ikke ønsker at have børn eller prioriterer moderskab betydeligt lavere end andet.

Men langt flere kvinder har et biologisk drevet ønske om at blive mødre. Faktisk findes der så mange, at Sheryl Sandberg har fremhævet det som en af de største hindringer for ligestilling i sit populære feministiske værk ’Lean in’. Der nævner hun, at statistisk set vælger flertallet af kvinder professioner med mindre ansvar og bedre barselsfleksibilitet, fordi de prioriterer potentielt fremtidigt moderskab frem for karriere.

Så lige gyldigt på hvilken side af debatten kvinden er, føler hun sig udskældt for at have forkerte prioriteringer i livet. Den ene af biologer, den anden af feminister.

Jeg mener, at løsningen på det faldende fødselstal findes i en anden statistik. Netop i de tal, som på tværs af vestlige lande, viser at kvinder konstant ender med at have færre børn end de ønsker. Det ønskede gennemsnit er omkring de 2,5 børn i snit, som er nødvendige for kurvens vækst, og de tal inkluderer altså alle de kvinder, der ikke vil have børn. Det vil sige, at havde alle kvinder, som ønskede børn, fået de børn, de ønskede, ville vi ikke have noget problem. 

Jeg selv er en af de kvinder, som ikke har fået de ønskede børn. Kvinder, som ikke vil have børn, deler ofte, hvordan de bliver udskammet for deres barnløshed. Jeg er en af de kvinder, som siden jeg var teenager, har først og fremmest har ønsket at være mor. Jeg læste bøger, gik i gymnasiet, tog til koncerter, men hvad jeg i virkeligheden ønskede, var at være hjemme med en baby i mine arme. Og jeg har også altid følt mig udskammet for dette ønske, for i Danmark begynder man først at tænke på babyer, når man er 30. 

Mit mindset blev altid opfattet som uintelligent af mine kammerater såvel som af mine lærere. For det er jo, som om det er det nemme, dovne valg. Det er som om, at prioriterer man moderskab, ender man med at ligge på sofaen og se tv hele dagen.

Der er intet simpelt ved at lære, hvordan man holder et hus på et budget. Der er ikke noget dumt ved at vide, hvordan man brødføder ens familie, så det nærer både krop og sjæl. Der er intet dovent i time efter time, dag efter dag, at svare på de samme ’hvad, hvorfor, hvordan’ og at videregive din forståelse af verden, din teologi, så at sige, til næste generation.

At skabe vidunderlige, sunde mennesker, robuste over for vanskeligheder, opmærksomme på ondskaben, men alligevel kyndige til at føle glæde ved livet, arbejde og ansvar, er intet mindre end en heroisk mission. Det er intet skamfuld i at tage det seriøst, forberede sig til det og prioritere det, hvis det er ens kald. Og det betyder ikke, at man ikke have en uddannelse, et job og dyrke diverse interesser.

Det betyder dog ofte, at man i al soberhed bevidst vælger de skyhøje karrierer fra. Jeg føler, at dette fravalg ser vores samfund ned på, for kvinderne skal jo bryde igennem glaslofter. Måske ville flere kvinder finde glæde i moderskabet, hvis omverden ville hylde denne selvopofrelse af magt i stedet for at se ned på det.

Så mit spørgsmål er: kan vi ikke opfatte begge dele som værdige, så vi med god samvittighed kan vælge moderskab til eller fra og følge vores kald? Hvorfor skal vi udskamme kvinder? Kan vi ikke bare opfordre kvinder, der lever for at have børn til at få dem? 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
25 kommentarer
Vis kommentarer