Bandepakke nr. 117 løser ikke noget

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Den konservative justitsminister, Pape og hans ministerium, har fremlagt en ny bandepakke med klare konservative toner for at vise, at Folketingets mindste parti også duer til noget.

Og inden debatten om bandepakken har nået at lægge sig, meddelte den kendte politiken-journalist og forfatter til ’Danmarks børn i hellig krig’, Jakob Sheikh, at han tiltræder som særlig rådgiver i justitsministeriet.

Lad os alle håbe, at Sheikh skal være særlig rådgiver for Pape og dermed formår at ruske op i det tunge embedsværk, hvor alle beskuer samfundet fra de bonede gulve i grå habitter, i stedet for på gadeplan i dunjakker.

Jeg forholder mig endnu optimistisk til politik. Omend det er svært i disse politiske tider, hvor Pape virker mere optaget af en fynsk kvindes lyst til at give hånd, end hvad han fx bør sætte af ressourcer til politiet for at bekæmpe hævnporno, der driver kvinder på flugt, som Berlingske i den forgange uge har bragt historier om.

Men hvad er formålet med en ny bandepakke?

Er det at afskrække bandemedlemmerne nok til at rette sig ind under lovens rammer. Eller er det at forebygge, at flere unge mænd bliver lokket ind i et miljø, hvor udgangen forsvinder, så snart de lokkes ind?

I øjeblikket kører den anmelderroste film i de danske biografer, ’Underverden’, instrueret af Fenar Ahmad, som skildrer en verden, der SKAL forandres, før en bandepakke kan virke.

En måde at forandre den på, er at vise gennemsnitlige, Fairtrade kaffedrikkende danskere et blik ind i en verden, som de kun stifter bekendtskab med via overskrifter her i avisen. 

Filmen kan kritiseres for ikke give nogen forklaring på, hvordan hovedrollen, ’Zaid’, formår at slå ghettoens tunge mure ned, og købe en penthouse lejlighed i Siloen på Islands Brygge ved at blive en hjertekirurg. Men måske skyldes det bare, at vi har hørt nok om ghettoens mønsterbrydere.

Måske skyldes det ganske enkelt, at vi som samfund er nødt til at forstå, hvilket værktøj rødderne, som bliver tilbage i ghettoen, mangler. I stedet for at de endnu en gang glemmes i skyggen af endnu en af Politikens præmieperker solstrålehistorier.

Der savnes et værktøj, som kan styrke de unge til at fravælge en kriminel livstil. Et værktøj, som ansporer dem til, selv med en sortplettet straffeattest, at lægge det kriminelle liv bag sig.

Hvori består Papes bandepakkes fokus på forbyggende indsatser og resocialisering af tidligere kriminelle?

Ingen steder, så vidt jeg kan se. For Pape giver ikke en meter for eksperter i forhold til sin egen konservative mavefornemmelse.

I P1 programmet, ’Baglandet’ handlede det i denne uge om ’Carlos Kitchen’ i Svendborg, der ansætter tidligere kriminelle for at give dem en ny start på livet. Og når man hører de tidligere kriminelle fortælle om, hvad det har haft af betydning for dem at få en ny chance, hersker der ingen tvivl om, at det fungerer. 

Modsat eksempelvis forbud om ikke at vise sig i kriminelle miljøer.

Pape og embedsmænd er vel ikke så naive, at de tror, penge gror på træerne? Hvormed tidligere kriminelle bare kan vinke de hurtige penge væk, når ingen virksomheder står klar til at give dem et arbejde, vel?

Det er den slags indlysende virkelighed som Sheikh gerne må bringe med sig i justitsministeriet, og som Pape tilsyneladende ikke selv ejer.

Bandepakke nr. 117 kommer næppe til at løse noget. Derfor må Pape ud på gaden og møde virkeligheden, hvor der hersker en lov, som får selv den mest konservative strammerpolitik til at fejle. Hvilket Papes bandepakke vil gøre.

For det handler ikke om at forlænge spiralen af kriminalitet. Det handler at bryde vaneforbryderes mønster. Altså, såfremt vi som samfund stadig tror på resocialisering. Gør vi ikke det, kan vi godt forberede os på bandepakke nr. 118.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
16 kommentarer
Vis kommentarer