Annonce:
Annonce:

Nydanske jomfruer og kvindekamp

Annonce:
Følg Opinionen

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

En nydansk kvinde er endnu ikke seksuelt frigjort, når jomfruidealet lever i bedste velgående.

Dette ideal resulterer i, at der mindst et par gange om ugen rekonstrueres en mødom i Danmark. Her tælles kun indgreb udført herhjemme. Nogle nydanske kvinder får det gjort i udlandet. For slet ikke at glemme alle de mange nydanske kvinder, der lider under udstødelse og skam, hvis de skulle have forbrudt sig imod jomfrukravet.

I weekenden skrev det kvindeundertrykkende Saudi Arabien historie.  For første gang kunne kvinder stille op til valg.

Det gjorde 978 kvinder, mens 130.000 forud valget havde fået stemmeret.

Det virker stort, men i modsætning til de 5938 mænd, der var opstillet som kandidater og de 1,35 millioner af landets mandlige befolkning, der havde stemmeret ved valget, er der lang vej til det, vi i Danmark kalder ligestilling.

Annonce:

Hvad der ligner et lille skridt for menneskerettighederne, er imidlertid et kæmpe spring for kvindesagen i et land, hvor kvindernes eksistensberettigelse stadig afhænger af en mand. Kvinder i Saudi Arabien må fortsat ikke gå utildækket, færdes blandt og interagere med mænd, de ikke er i familie med. De må heller ikke køre bil. Og alt sammen har til formål at forhindre kvinders mobilitet i samfundet. Ydermere er kvinderne lovmæssigt bundet til at være afhængig af en mandlig værge. Uden dennes tilladelse må kvinderne hverken tage en uddannelse, åbne en bankkonto, starte en virksomhed, tage et arbejde, færdes offentligt eller gifte sig.

Men hvad har kvindesagens fremskridt i Saudi Arabien af relevans for den nydanske kvindekamp herhjemme?

Jeg vælger at være optimistisk og håber, at hvis kvinderne i Saudi Arabien rykker sig, gør nydanske kvinder det herhjemme også. For de frihedsbegrænsende regler, som saudiske kvinder lider under, er ikke så fremmede for os nydanske kvinder.

Vi nydanske kvinder er stadig underlagt normer, der har til formål at begrænse vores personlige udvikling, for vi har endnu ikke kæmpet os fri af det undertrykkende kvindesyn. Heller ikke selvom vi får fine universitetsgrader.

Nydanske kvinder udgør stadig størstedelen af de 2000 kvinder, der årligt søger flugt på de danske krisecentre. Kvinder, der blot ønsker et brud med volden eller at slippe for et tvangsægteskab.

Annonce:

Nydanske kvinder er endnu ikke frigjorte fra det puritanske kvindesyn, når enhver mandlig relation til en fremmed mand kan ødelægge den enkelte kvindes renomme i hendes givne minoritetssamfund.

Der er lang vej endnu – både for kvinderne i Saudi Arabien og herhjemme.

Men jeg appellerer til regeringen, set i lyset af, hvad kvindesagen kan opnå i et land, hvor ligestillingsbegrebet endnu ikke er opdaget, at der satses på forebyggende instanser, i forsøg på at komme skaderne i forkøbet. Alt for ofte griber samfundet ind, når den nydanske kvinde er blevet skubbet ud over kanten.

Et målrettet fokus på individets demokratiske rettigheder allerede fra første klassetrin i folkeskolen er det første skridt. Nydanske kvinder skal gøres opmærksom på, at de kollektive normer, der gør sig gældende igennem deres opvækst, ofte er på bekostning af deres egne rettigheder.

Det private skal gøres politisk.

Annonce:

Regeringen skal målrette flere midler til, at organisationer som Etnisk Ung og Sex & Samfund regelmæssigt aflægger folkeskolerne besøg, længe før nydanske elever står overfor valget mellem at vælge egne rettigheder eller familien. 

Oplysning om individets rettigheder er, hvad der kan frigøre nydanske kvinder. Vi har med så sejlivede kulturelle normer at gøre, at det ikke alene lykkes med den obligatoriske seksualundervisning i pubertetsalderen. Som mange tilmed stadig fritages for. Det løses heller ikke med en anonym hotline. Kun de mest ressourcestærke formår at ringe til sådan en. 

Mange unge nydanskere er ikke klar over, at de har krav på at leve det liv, de vil. At det er en følge af deres frihedsrettigheder og ikke er syndigt eller forræderisk mod baglandet.  

Den internationale kvindesag for de saudiske kvinder er som sagt endnu langt fra i mål, og rødstrømpernes kamp for de danske kvinder skal endnu en gang tages op for den nydanske kvindekamp.

Annonce:

Men måske skal tørklædet symbolsk afbrændes på Rådhuspladsen som rødstrømperne brændte bh´erne, før samfundet vågner op.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
12 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: