Sæt en aldersgrænse for tørklædet

I weekenden mødte jeg nogle bekendtes datter på 12 år, som pludselig har valgt at gå med tørklæde.

Mens nogen, grundet en dårlig kombination af konfliktskyhed og misforstået hensyn, ikke vil spørge den 12-årige pige og hendes forældre om, hvorfor hun er begyndt at gå med tørklæde, mangler jeg både evnen til at være konfliktsky og udvise misforstået hensyn.

Jeg spurgte derfor først den 12-åriges forældre, hvorfor deres datter så tidligt i livet var begyndt at gå med tørklæde. Hvortil svaret var, at hun selv havde ønsket det. Datteren havde tilmed tigget forældrene om at få lov, lød det. Dernæst spurgte jeg den 12-årige pige selv (på afstand fra forældrene), hvorfor hun ønskede at gå med tørklæde.

Datteren svarede, at hun var blevet lovet en iPhone, hvis hun indvilligede.

Jeg sad mildest talt paf over evnen til at fyre så meget lort af som forældre, som den 12-åriges mor og far formåede at gøre uden at udvise et gran af skam. Akkurat som de forældre, der nægter deres små døtre at deltage i harmløs svømmeundervisning, medmindre rigide seksualiserede kønskrav er opfyldt.

Og akkurat som de forældre, der hæmmer deres døtre i at opleve en barndom uden alverdens dommedagsprofetier hængende over hovedet, hvorfor de nægtes muligheden for at tage med på lejrskoler eller småforelske sig uskyldigt i en skolekammerat.

Derfor siger jeg nu noget højt, som alt for mange i det her land tænker, men ingen tør sige højt af frygt for at ende i samme kategori som dem på den yderste højrefløj, der kynisk slår plat på unge kvinders frihed og livsmuligheder uden at give en skid for selvsamme.

Hvorfor sætter vi ikke en aldersgrænse på 18 år for valget om at gå med tørklæde?

I hvilken naiv verden tror man, at unge piger forstår tyngden af valget om at bære tørklæde, der overgår de 50 gram, som et tørklæde vejer.

Bilder man sig virkelig ind, at unge piger forstår, hvad symbolikken bag tørklædet er, når de endnu leger med dukker og drømmer om en lyserød pony?

Før jeg sættes i bås med Krarup & vennerne, skal jeg gerne understrege for de fortolkningsfattige, at dette handler ikke om at forbyde tørklædet og dermed begrænse individets ret til at forme egen personlige frihed.

Det handler netop om det frie valg, hvorfor jeg stiller spørgsmålet.

For jeg vil gerne have, at unge kvinder af Danmark i alle farver skal selv have muligheden for at forme sin personlige frihed, fordi de er blevet givet muligheden for at sætte rammerne selv.

Det er bare ikke tilfældet, når man er 12 år og bliver lovet en iPhone for at gå med tørklæde.

Og selv om jeg ved, at benægterne vil fare op og kalde dette for sommerens mest agurkede indlæg, baseret på et enkelt tilfælde, som slet ikke kan sige noget generelt, vil jeg gerne have, at benægterne tænker over følgende:

Vil I have unge kvinder, der er nogenlunde afklaret med symbolikken af tørklædet, fordi de træffer beslutningen i en moden alder, eller vil I have børn, der lokkes til beslutninger, de senere hen fortryder?

Hvis det er en del af forældrenes ret, som følge af religionsfriheden, at beslutte deres små døtre skal gå med tørklæde, er det så ikke en større del af individets frihed til at forme egen religiøsitet, at man selv beslutter, hvilke religiøse symboler, man ifører sig?

Hvorfor er aldersgrænser for andre vigtige og store beslutninger legitim, mens en aldersgrænse for så omfattende og stort et valg som at gå med tørklæde, overlades til forældre, der træffer beslutningen på vegne af deres døtre af frygt for, at døtrene kan blive for ”danske”?

Når sommeren er ovre, vil nogle dansk-muslimske unge piger komme tilbage på skolebænken med et tørklæde. Al den forfærdelige dialogkaffe-snak vil falde til jorden. For ingen vil spørge Aisha på 12 år, hvorfor hun pludselig har valgt at gå med tørklæde. Imens vil Aisha være så høj på lykken over sin nye nye iPhone, at hun ikke bemærker det 50 gram tunge tørklæde om hovedet.

Men byrden af tørklædet vil hvile på hendes skuldre den dag, hun udvikler sig til et voksent individ og gerne vil have det af.

Den dag håber jeg, at alle benægtere står klar til at aflaste Aishas byrde – selv om det er mere naivt at håbe på det end at tro på, at små piger selv træffer store religiøse og kulturelle beslutninger.  

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen