Sexkrænkelser - det er vores egen skyld

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

I kølvandet på Radio24syvs historier om de nordsjællandske gymnasier, hvor grove seksuelle krænkelser har fundet sted og er blevet udbasuneret i div. skoleblade, mens rektorer har kigget den anden vej og forældre har lukket øjnene, er der opstået en debat om, hvorvidt krænkende og ydmygende seksuelle oplevelser iblandt ungdommen er et særskilt overklassefænomen.

Er under- og middelklassens børn mere empatiske? Er de mindre tilbøjelige til at opføre sig som dumme svin i kraft af manglen på rigdom?

Først og fremmest skelner ydmygende og krænkende seksuelle oplevelser ikke mellem sine ofre.

Men vigtigst er dog, at debatten om, hvorvidt seksuelle krænkelser er et overklassefænomen, i virkeligheden er en pseudodebat. Vi danskere er faktisk ret berøringsangste overfor egne kulturelle problemer forbundet med seksualitet og krop.

Måske handler historierne fra de nordsjællandske gymnasier ikke om pengepung, men om sexkultur. Måske handler det generelt om, at vi herhjemme har dyrket en kultur, der centrerer sig om udstilling af sex, så længe at vi slet ikke bør være overraskede over, hvordan ungdommen forholder sig til seksualitet og krop. 

Hvis det kommer bag på os, hvordan ungdommen forholder sig til seksualitet og krop, bør vi skue indad som samfund og se på, hvad selvsamme ungdom er opvokset med.

Siden Big Brother i 2001 har den danske underholdningsverden dyrket mennesker i intime situationer, hvor selveste underholdningen har bestået af, at individers ret til privatliv krænkes. For med samtykke om at deltage i et realityprogram har man også samtykket til at blive begloet døgnet rundt.

Vi har Paradise Hotel, der udover at køre på 12. sæson, har gjort en hel generation synonym med programmets koncept. At underholdningsværdi afhænger af deltagernes evne til at spille med på reglerne, der alle har til formål at udlevere et menneske i de mest sårbare og intime situationer uden omtanke for, hvem der sidder og ser med. Eller hvordan det kan sætte en i bås for altid.

Vores ungdom og medieverden forguder en såkaldt stjerne som Kim Kardashian, hvis karriere startede ved, at hendes egen mor ”lækkede” hendes sexvideo for at gøre hende kendt. Det kritisable er ikke, at man med en kæreste laver en sexvideo, men at man kan blive verdenskendt og stinkende rig på at få lækket sin sexvideo, hvilket paradoksalt sidenhen har fastholdt den seksualiserede mediecirkel, som alt for mange unge kvinder lader sig blive inspireret af.

For når Kardashian smider klunset (igen og igen) falder alle medierne i med begge ben, hvilket sender et signal til andre kvinder om, at dette er vejen frem mod berømmelse, rigdom og anerkendelse.

Hvad skulle ellers være forklaringen på, at vi har unge kvinder herhjemme, hvis blogindtægter afhænger af deres evne til enten få omtalt sine bryster eller gøre Kardashian ”kunsten” efter og smide tøjet med tilhørende nøgne budskaber?

Måske er det på tide, at vi - ikke klasseopdelt, men som samfund - tager et opgør med vores alt for seksualiserede kultur. En kultur, hvor kvinden fortsat behandles som et objekt, der i modsætning til religiøse minoriteters tabuiserede forhold til kvindens seksualitet, fuldstændig overskrider enhver kvindes ret til at have sin seksualitet i fred for andre.

For med bestemmelse over egen krop og ret til at gøre, hvad man lyster med sin krop, tilhører også retten til at sige nej. Det er en lære, som vores ungdom alt for længe ikke er blevet skolet i. Formentlig af frygt for at vi skulle falde tilbage til fortidens puritanisme. Alligevel har vi som samfund udviklet os så nypuritansk og er endnu så primitiv, at enhver kvinde, der seksuelt krænkes og ydmyges, bliver anklaget for selv være skyld i, at krænkelsen har fundet sted.

Det handler om sexkultur. Gid vi i disse tabubrydende tider også kunne slå hul på eget kulturelt tabu, der efterlader alt for mange kvinder i skyld og skam, fordi de er opvokset med, at nej er lig med at være kedelig.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
26 kommentarer
Vis kommentarer