Den poetiske perker

Geeti Amiri modtog en besked fra digter Yahya Hassan, der i dag fredsag udgiver sin anden digtsamling samtidig med, at han er indlagt. Hun er ikke sikker på digteren modtog hendes svar. Foto: Ernst van Norde
Geeti Amiri modtog en besked fra digter Yahya Hassan, der i dag fredsag udgiver sin anden digtsamling samtidig med, at han er indlagt. Hun er ikke sikker på digteren modtog hendes svar. Foto: Ernst van Norde

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

I sommer modtog jeg en besked på Messenger-appen. En undskyldning.

Afsenderen var landets mest omtalte og udtalte digter, som igen er kommet på alles læber, fordi han i dag udkommer med sin anden digtsamling. 

Et værk, som både har været længe ventet, men også for længst opgivet. For intet menneske kan da vende tilbage fra de døde.

Men Yahya Hassan behandles ikke som et menneske. 

Eller sagt på anden vis: Han behandler ikke sig selv om et menneske. Hans første digtsamling taget i betragtning er det heller så underligt. Intet menneske evnede at passe på Yahya, før han blev til Yahya Hassan.

Og igen river Yahya Hassan sig selv i stykker og stumper og står afklædt tilbage som skrøbelig poesi for samme publikum, han revser. 

Imens den snakkende klasse står på behørig afstand og analyserer. Fascineret og forskræmt. 

En del tyder på, at den (stadig) unge digter har lært lidt af sin sidste tur i medieuniverset. Hvad skulle ellers forklare, at Yahya Hassan giver et interview til Weekendavisens Martin Krasnik, som var det en skriftesession, vel vidende at diktafonen kører i baggrunden?

Medmindre det bunder i, at Yahya Hassan efterhånden har lært den vigtigste lektie, hvilket er, at en dreng fra bunden altid vil blive opfattet sådan, så hvorfor prøve på at være anderledes? 

Forventer almenvellet, at du er rå, brutal, voldelig, utilregnelig og uden empati, så opfører du dig derefter. 

Som mine elever af drenge på Vestegnen plejer at svare mig, når jeg spørger dem, hvorfor de ikke indordner sig under de almene regler, er de alligevel samfundstabere. Så hvorfor prøve på at være andet?

Jeg fornemmer, at lige om lidt slynger den første offerkortet i min retning. For at påpege, at Yahya Hassan er en selvopfyldende profeti, fordi han kun forventes at være en rod fra blokken, svarer til at spytte i modvind.

Alle vil gerne hylde den poetiske profet, men få magter at rumme den ilde hørte sandhed. 

Vi forventede vel aldrig, at Yahya Hassan skulle være andet end den utilregnelige. 

På lederpladsen i Weekendavisen skriver Klaus Wivel, at Yahya Hassan på en gang bør anmeldes i avisen og til politiet. Men at ingen er som Yahya, og stor kunst ikke må fornægtes, fordi kunstneren strider med vore idealer og samtidsbevægelser. 

Post-#metoo-bevægelsen må se igennem fingre med, hvad Yahya Hassan skriver om kvinder og gør mod kvinder. 

Men hvad mon der var sket, hvis Jonas Eika havde skrevet en digtsamling om knive, kokain og kvinder?

Var Eika da også blevet undskyldt? Jeg tvivler. 

Eika er en hvid mand, hvorimod Yahya Hassan er landets bedst sælgende digter, men han er stadig fra bunden. Derfor mødes han apologetisk. Hans værker forsvares, hvad vi ellers ikke ville forsvare af handlinger fra en, der opfører sig som en modborger.

Men hvorfor denne forskelsbehandling?

Det indlysende svar er det sværeste at sige højt. Endda skrive. Men det handler om, at vi forventer, at drenge fra bunden opfører sig som udskud. 

Og det er vel det mest sørgelige i hele Yahya Hassan-fadæsen. Han kan kæmpe sig ud af blokken, men kan aldrig accepteres for andet end at være fra blokken.

Jeg svarede digteren i sommer, at jeg aldrig havde båret nag, og ønskede ham al held og lykke i fremtiden. Og at han ikke skulle være så hård ved sig selv. 

Det sidste kan jeg godt være i tvivl om, Yahya Hassan nogensinde fik læst rigtigt. 

I al fald er han så hård ved sig selv, at jeg oprigtigt kan sidde med en bekymring igen og undre mig over, om perkeren stadig overskygger poeten. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
77 kommentarer
Vis kommentarer