Det er nok ikke de bedste medarbejdere

'Ifølge forbundsformand i FOA, Mona Strib, skal årsagerne til den grelle omsorgssvigt af Else findes i de mangeårige besparelser på ældreplejen,' skriver Geti Amiri, der dog mener, at det måske ikke er penge, men bare ordentlige medabejdere, der skal til. PRIVATFOTO
'Ifølge forbundsformand i FOA, Mona Strib, skal årsagerne til den grelle omsorgssvigt af Else findes i de mangeårige besparelser på ældreplejen,' skriver Geti Amiri, der dog mener, at det måske ikke er penge, men bare ordentlige medabejdere, der skal til. PRIVATFOTO

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

I sagen om grov omsorgssvigt af den demente kvinde, Else, på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus, skulle Ekstra Bladet i dag stå skoleret i byretten. Fordi EB har valgt at vise klip af de skjulte optagelser. Og det var ikke andre, men TV2, der hev EB i retten.

Man kan undre sig over, at TV2 kan stå på mål for at vende Danmark på hovedet med skjulte optagelser af børnelivet i dagsinstitutioner, sende muldvarpe i de islamistiske miljøer i Danmark, og endda dedikere sendefladen til, at en mand kan få sin ønskede genoprejsning efter anklage om og frifindelse af voldtægt.

Men demente og syge Elses virkelighed må seere ikke blive konfronteret med - selv om, at vi alle før eller siden må se os blive nødsaget til at flytte på plejehjem. Hvorfor det er relevant for os alle at vide, hvilken ældrepleje, der venter os.

Men det er ikke mediehusenes slåskamp, der optager mig. Det er min ret som borger til at få svar på, hvornår ældreplejen får det nyk opad, som det har krav på. Som det fortjener.

For det er jo ikke første gang, at en skandalesag rammer ældreplejen herhjemme. Og det er jo ikke sådan, at ældreplejen oser af et fedt image. Vakuumpakket mad, sterile plejehjem og personale, der løber og løber, men er bagud med at kunne drage basal omsorg.

Ældreplejen i Danmark har et ry som giver flertallet kuldegysninger. Og det er de få, der ødelægger det for de mange, men ofte virker det mere, at det er omvendt.

Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister, vil ikke afbryde ferien på Bornholm for at kommentere på den verserende sag. Men i den store folketingsgruppe, som sosserne har samlet sig, hvor livet på Borgen minder om en badeferie, kunne det måske overvejes at opdele ministerposten i to.

Bare så ministrene forskudt kan gå på ferie. Det har jo været hårdt at gå i Heunickes sko i corona-tiden. Og han kan jo ikke gøre for at være blevet minister for et område, som ingen ministre før ham har gået op i. Men måske skal svaret heller ikke afkræves af en ferieramt minister, men af den gruppe, som vi overlader vores ældre til. I håb om, at der bliver passet godt på dem.

Ifølge forbundsformand i FOA, Mona Strib, skal årsagerne til den grelle omsorgssvigt af Else findes i de mangeårige besparelser på ældreplejen i Aarhus Kommune, som også har fundet sted i øvrige kommuner.

Rationalet er, at besparelser fører til et presset personale og dertil arbejdsmiljø, som påvirker borgere, der er afhængige af det pressede personale. Så send flere penge, sagt på direkte dansk. Og det er jo en legitim anke. Udover et forsøg på at sende aben videre.

Ældreområdet er en af valgkampagens store emner, men fortrænges så snart ministerposterne er fordelt, fordi i det her land er det så svært at holde politikerne op på deres bombastiske løfter på ældreområdet. De ældre fortrænges og overlades i egen urin og afføring. Bogstaveligt talt.

Men kunne FOA-formand Mona Strib & Co. måske også tage det til overvejelse, hvorvidt deres fag plettes til af mennesker, som aldrig bør være i nærheden af at være plejegivere? Ligesom nogle mennesker heller ikke skal være pædagoger, når de knap forstår sig på børn. Eller være lærere, når de ikke kan lære fra sig.

Jeg ved ikke, hvorfor der i Danmark er så ringe en anerkendelse af de vigtigste fag, som majoriteten ikke kan leve foruden. Tænk, hvis vi rent faktisk vendte det på hovedet og krævede, at de mennesker, vi overlader vore mest sårbare til, faktisk skal være de bedste.

Det handler ikke kun om at tørre røv på en dement borger - som dumme fordomme dikterer - når gerningen er at være plejegiver på et plejehjem. Det handler om at sætte en ære i at være det menneske, som empatisk og kærligt tager sig af en svag ældre.

Måske er jeg naiv og frelst. Men gid vi som samfund begyndte at kræve, at de mennesker vi i tillid overdrager ansvaret at drage omsorg for vores kære, faktisk tager sig selv alvorligt.

FOA kunne for gangs skyld vende blikket indad og overveje om svaret på problemet altid er, at der skal findes flere penge? For flere penge løser ikke problemet med de brodne kar, som eksisterer hos FOA’s medlemmer.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
83 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen