Gid systemet havde sendt Geeti på højskole

'Nok er det mange år siden, jeg var et systembarn, men desværre forholder det sig stadig sådan.
Landets kommuner tyer til vanetænkning og anbringer udsatte unge mennesker på ulidelige døgninstitutioner til alt for mange penge,' skriver Geeti Amiri. Foto: Jonas Olufson
'Nok er det mange år siden, jeg var et systembarn, men desværre forholder det sig stadig sådan. Landets kommuner tyer til vanetænkning og anbringer udsatte unge mennesker på ulidelige døgninstitutioner til alt for mange penge,' skriver Geeti Amiri. Foto: Jonas Olufson

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Kalenderen skriver uge 30, og jeg har netop aflagt Brandbjerg Højskole et besøg for anden sommer i træk.

Og lige som på Brandbjerg Højskole, lidt udenfor Vejle, har videbegærlige mennesker i alle aldre meldt sig på et sommerkursus på mange af landets andre højskoler.

Ferielykke er mange ting. Nogen foretrækker at trække stikket ud på et all-inklusive hotel med zumba-fitness i klorpoolen. Andre i det danske land. Men for nogen børn og unge mennesker i det her land, er begge udelukket.

Jeg tilbragte mine somre som barn hjemme i gården med kvarterets børn. Og var det ikke for Gabriel Jensens sommerudflugter, som jeg tilmeldte mig på det lokale bibliotek, før det blev til et digitalt helvede i forklædning af at være Borgerservice, havde jeg aldrig oplevet dansk sommer udenom betonens grå skygge.

Da jeg blev ældre og udsluset i det danske samfund - efter en anbringelse - var der ingen Gabriel Jensen sommerudflugter. Ej heller nogen økonomi til at opleve andet end et affolket København i de famøse uger, der kaldes for industriferien.

Jeg var en af de børn og unge i det her land, for hvem ferie var en ulykke, fordi omstændighederne var så fattige. Bogstaveligt talt. Såvel som åndeligt. Men efter endnu et besøg på en højskole, her som voksen, kan jeg ikke lade være med at tænke: Gid en fra systemet havde sendt unge Geeti på et sommerkursus på en højskole.

Min horisont kunne have udviklet sig. Jeg ville have haft nemmere ved at finde mig selv som barn af to kulturer i stedet for at flakke rodløst rundt. Jeg ville have mødt danskere i mange udgaver, jeg ville have set landet med bøgetræer og lært at synge 'I Danmark er jeg født', selv om mine rødder er fra Afghanistan.

Nok er det mange år siden, jeg var et systembarn, men desværre forholder det sig stadig sådan.

Landets kommuner tyer til vanetænkning og anbringer udsatte unge mennesker på ulidelige døgninstitutioner til alt for mange penge. Og henover sommerferien kan de unge mennesker gå i forfald, imens udkørte socialrådgivere får noget sol i det udkørte, grå ansigt, før arbejdet kalder igen i august måned.

Hvor der i øvrigt står en kø af unge, der er faldet igennem samfundet pga ensomhed, ondt i sindet og følelsen af at være Palle alene i verden.

De unge mennesker, der i skrivende stund tilbringer hedebølgen på en institution, ville på en højskole blive løftet i flok. Lære om sammenhold og sammenhængskraft. De ville måske komme tilbage efter en sommerferie og være bedre i stand til at gennemføre en uddannelse, fordi de har fået en masse dannelse med i skoletasken.

Jeg ved ikke, hvilken minister man skal råbe op i håb om, at der kan ændres noget. Måske dem alle.

For når man tager i betragtning, at vi har fået en socialdemokratisk regering, for hvem højskolebevægelsen har haft en afgørende betydning for oplysning af arbejderbevægelsen, bør det være logik for burhøns: Hvis Danmark skal være et land, hvor alle børn, uagtet af forældres sociale og kulturelle kår, skal kunne forfølge den danske drøm, forudsætter det, at alle børn stilles lige.

Særligt systembørnene. Og de svigtes, fordi ingen i systemet tør at tænke ud af boksen.

Det er ikke kun billigere at sende unge mennesker på et sommerophold på en højskole, det er også det eneste rigtige, hvis der skal komme hele mennesker ud på den anden side.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
21 kommentarer
Vis kommentarer