Gider I styre jeres liderlighed!

- Jeg ville ønske, at de ressourcestærke kvinder, der lige nu har travlt med at snylte på Tessas stjernestatus, får sig en rygrad, skriver Geeti Amiri om, at 'Louisiana-segmentets kvinder' på de sociale medier hylder rapperens nytårstale i 'Deadline', også kaldet 'akademikernes X Factor'. Foto: Anthon Unger
- Jeg ville ønske, at de ressourcestærke kvinder, der lige nu har travlt med at snylte på Tessas stjernestatus, får sig en rygrad, skriver Geeti Amiri om, at 'Louisiana-segmentets kvinder' på de sociale medier hylder rapperens nytårstale i 'Deadline', også kaldet 'akademikernes X Factor'. Foto: Anthon Unger

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Kære læser, jeg vil bede dig om at være med på et tankeeksperiment.

Forleden fandt noget mærkværdigt sted i det danske medielandskab, mens danskerne var ved at komme sig oven på fejringen af, at annus horribilis 2020 lod til at være forbi.

Den unge kvindelige rapper Tessa gav nytårstalen på intet mindre end de kulturradikales underholdningskanal, DR2, i det politiske tv-magasin 'Deadline', der kan betegnes som akademikernes 'X Factor'. Og måske har redaktionen bag 'Deadline'-programmet tænkt, at de var geniale, da de fik idéen. En bandende og svovlende Vestegns-dronning med en nytårstale til landets tømmermændsramte djøf'ere. Men det var verdens ældste nummer, som blev spillet for fulde huse.

Det var igen underklassens børn, der skulle opføre sig som vilde dyr på savannen for Louisiana-segmentet, som søger kulturelle berigelser.

Men tænk over følgende scenarie:

Lad os sige, at den nu 23-årige Tessa, som mildest talt kommer fra en noget broget baggrund, arbejdede i DR Byen, da hun var 18 år gammel. Og til en julefrokost fik kommanderet af en stor tv-kanon, at hun skulle give ham et blowjob, for ellers ville han smadre hendes karriere. Hvad tror du, at Tessa havde gjort?

Havde Tessa bare sagt nej og tænkt, at det hele nok skal gå, som medie-darlingen Sofie Linde har haft af budskab, siden hun satte gang i MeToo-debatten igen?

Tessa har hudløst ærligt fortalt om sin opvækst på den københavnske Vestegn, som hun kalder for Blæstegnen. Hvilket er et passende ord for børn, der vokser op i skyggen af parcelhusene. Svigt, overgreb og udsathed beskriver Tessas barndom. Altså langtfra en kernejysk familieidyl med støttende læge-forældre.

Lad os kollektivt have det in mente, at det blot er et tankeeksperiment. Vi er ikke ude på at kritisere Tessa. Men vi forsøger være realistiske. Hvis altså MeToo-debatten skal rykke noget i stedet for at disrupte kønnet på magten. Og jeg lægger ud.

Jeg gætter på, at Tessa - eller en anden vilkårlig kvinde med Tessas baggrund - havde givet det blowjob. Uden at kny. Ikke af lyst og begær, som Tessa ellers rapper heftigt om i sine tekster, men af nød. Fordi sådan er det bare, som en radikal kvinde ville sige, efter at have fluekneppet statistikker, der viser, at kvinder fra udsatte vilkår hyppigere udsættes for krænkelser. Men fordi de er fra underklassen, har de ikke overskud til at råbe højt om krænkelserne.

Fordi det forudsætter at have magt.

Jeg har ingen intention om at sparke til Tessa, som lige har lært at gå oprejst. Jeg under hende alverdens succes. Men jeg ville ønske, at ressourcestærke kvinder, der lige nu har travlt med at snylte på Tessas stjernestatus, får sig en rygrad. Fordi Tessas dyrekøbte erfaringer er ikke noget, som skal mele kagen for andre kvinder, der aldrig har keret sig om underklassens piger og kvinder, før det blev hipt.

Men den øvre middelklasses kvinder kan bare ikke dy sig for hykleriet. Eller deres konstante forbrug af sætningen, 'yas, bitch' på de sociale medier. Det er i øvrigt så 'cringe', som de unge siger.

Et er at kæmpe sig op fra bunden af samfundet, hvor svigt rimer på barndom, selv om man er født i et af verdens dyreste velfærdssamfund. Noget andet er, når parnassets hattedamer vil ride med på bølgen af sårbare og udsatte kvinders ar på sjælen.

Man får lyst til at tage en megafon og råbe: 'Gider I lige at styre jeres liderlighed efter at være noget ved musikken! Tak.'

Jeg har hele tiden håbet på, at når vi diskuterer MeToo, så evner vi også at diskutere klassesamfundet. Og hvad det fører til af forhindringer for kvinder fra samfundets nedre lag at råbe op om krænkelser, der begås mod dem.

Fordi klassesamfundet eksisterer - selv om vi påstår, at alle er lige.

Og hvis Tessa var blevet behandlet som det øvre middelklasse-segment, der inviterede hende ind i stuerne, hvor FDB-møblerne står, havde hun ikke skullet udstille sig selv. Hun var blevet behandlet som kunstneren, ikke pigen fra 'Blæstegnen'. Det gjorde hun bare ikke. Nok er Tessa hamrende ligeglad med DR2-segmentets accept af hende. Hvilket er fantastisk for hende. Men problemet opstår, når 'Deadline'-segmentet af kvinder synes at lovprise Tessas facon, fordi det er i tidsånden at glorificere den upolerede og uslebne diamant.

Men vil selvsamme veluddannede akademiker og godt positionerede kvinder da selv være Tessa? Og jeg refererer ikke til den gamle Tessa, men den nye Tessa.

Egentlig kom det ikke bag på mig, at Tessa aldrig har set 'Deadline' før. Men det, der kom bag på mig, var, at vi efter et 2020 i MeToos tegn intet har lært.

Det er stadig de ressourcestærke kvinder, der karrieremæssigt lukrerer på at kalde serie-krænkere frem, mens de ressourcesvage kvinder, som i årevis har måtte se sig blive kørt ud på et sidespor, må tage til takke med et 'yas, bitch'.

Hvis rødglødende feminister har svært ved at forstå, hvorfor mange vægrer sig ved feminister, bør de tage et privilegie-eftersyn på sig selv. Det vil opklare det for dem.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
168 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.