Hva' er meningen så nu, Nawa?

Der har 'lydt en larmende tavshed fra Nawa, siden den skæbnesvangre aften i Den Sorte Diamant,' skriver Geeti Amiri. Foto: Jens Dresling/Polfoto
Der har 'lydt en larmende tavshed fra Nawa, siden den skæbnesvangre aften i Den Sorte Diamant,' skriver Geeti Amiri. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Jeg skal være ærlig og erkende, at jeg syntes, det var friskt, da folketingsmedlem for Radikale Venstre kritiserede udvælgelsen af Jeppe Kofod som landets udenrigsminister i kølvandet på Sofie Lindes tale, som igen satte gang i #metoo-bevægelsen herhjemme.

Jeg tænkte ikke som så mange andre, at man ikke må kaste med sten, når man selv bor i et glashus. For jeg kendte af indlysende årsager ikke til det radikale rod, der ulmede i baglandet.  

Nej, jeg tænkte, at det var befriende, at en nyvalgt kvinde, tilmed med afghanske og muslimske rødder som mig selv, ruskede op i det politiske establishment. Hun brød reglerne på Christiansborg, endda som nyvalgt folketingsmedlem for støttepartiet til regeringen. Hun sagde det, som alle tænkte.

Personligt syntes jeg, at Nawa var en personlig stemme værd - selv om jeg ikke er radikal. Fordi jeg savner kvinder i politik, der er den forandring, de gerne vil se.

Det skyldtes måske, at Nawa ikke var blevet fordærvet af Christiansborg. Eller måske bare på kort tid har lært at skyde med skarpt efter et ømt sted på den kvindelige statminister, der som bekendt har givet Kofod frikort.

Under alle omstændigheder, tænkte jeg, at tiden er inde til et opgør. Kvinder i politik skal ikke spille på mændenes regler. Og Nawa virkede som det friske pust, jeg har savnet. Men alligevel har der lydt en larmende tavshed fra Nawa, siden den skæbnesvangre aften i Den Sorte Diamant.

De Radikale har gjort det til sit varemærke at opstøve veluddannede minoritetskvinder på universiteterne, som kan kategoriseres som DJØF’ere, som behersker syngende smukt dansk og kan slynge med krøllerne i bedste sendetid. Nawa er ingen undtagelse.

Hvad der er paradoksalt i hele denne her radikale fadæse er, at Nawa begyndte at så tvivl ved Kofods egenskaber til at være udenrigsminister. Med rette. Men hendes undren endte med at lyse tilbage på Radikale Venstre selv. Og dermed også hende selv.

Måske er det derfor, at ingen i offentligheden set eller hørt til den politiske Nawa, siden den aften i Den Sorte Diamant?

Det forlyder sig, at hun holder efterårsferie. Herregud, det skal enhver have lov at holde. Selv mens ens parti gennemgår en værre nedsmeltning. Ens børn kommer før politik. Men når Nawa kommer tilbage, vil jeg gerne have svar på følgende:

Kendte hun noget til sagerne om Morten Østergaard og i så fald, lod hun sig blive mundkurvet? Eller agerede hun virkelig som nybegynder i politik, hvor ethvert skridt kan udløse en landmine, hvis ikke det er blevet analyseret ti skridt frem samt bagud?

Hvis sidstnævnte er tilfældet, vil jeg håbe, at Nawa fortsætter med at være en rebel. Det er der brug for i dansk politik. Ikke mindst hos De Radikale. Men hvis Nawa skød med skarpt efter udenrigsministeren, velvidende at der var problemer i hendes eget parti, efterlades man med en nagende fornemmelse.

At Nawa og ligesindede radikale kvinder med minoritetsbaggrund opdrives med det formål at fremstille De Radikale som det gode parti, hvor minoritetskvinder kan komme på plakaten, hvis de bare kender deres plads og ikke skaber mere ballade, end det der orkestreres af en gruppe af radikale kvinder, som sidder tungt på magten. 

Det er her, jeg spørger Nawa: Hvad er meningen med det hele? 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
45 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen