Hvad med Ali, Özlem?

'Hvad skal der blive af en Ali, som ikke kan læse og regne, er blevet smidt ud af flere folkeskoler,' spørger Geeti Amiri Özlem Cekic og minder om, at Mette Frederiksens ord om 'indvandrerdrenge' ikke handler om Cekic' søn. Foto: Martin Lehmann
'Hvad skal der blive af en Ali, som ikke kan læse og regne, er blevet smidt ud af flere folkeskoler,' spørger Geeti Amiri Özlem Cekic og minder om, at Mette Frederiksens ord om 'indvandrerdrenge' ikke handler om Cekic' søn. Foto: Martin Lehmann

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Sikke en palaver statsministerens udtalelse skabte.

'15-17 indvandrerdrenge skal ikke gøre det utrygt at tage S-toget på den københavnske Vestegn,' sagde Mette Frederiksen, og straks var de etablerede røster i den offentlige debat klar til at skyde racisme-kortet afsted.

Nuvel, enhver har sin egen dagsorden. Kritikere af statsministeren havde vel en dagsorden med at fordreje debattens egentlige fokus. Hvorfor skulle vi ellers høre om Özlem Cekics pragteksemplar af en søn, der både er jurastuderende og tjener fædrelandet i forsvaret.

Jeg håber, at det gav pote, og Cekics søn fik et studenterjob eller to tilbudt, efter Cekics ansøgning på sin søns vegne under påskud af, at det var et indspark i debatten. For ellers giver det da slet ikke mening, hvorfor Cekics følte sig så truffet.

Jeg tør vædde min højre arm på, at Cekics søn godt ved, hvad klokken har slået, hvis han nogensinde opførte sig så utilregneligt i det offentlige rum, som 15-17 drenge på den københavnske vestegn gør.

Cekic har nemlig opdraget sin søn bedre. Dermed endte debatten med at handle om alt andet, end de unge mænd, der roder rundt i livet. De unge mænd med minoritetsbaggrund på Vestegnen er overladt til sig selv, mens opportunister brygger den næste kande kaffe.

Jeg håber derfor, at fagfolk, der dagligt har at gøre med de unge mænd, husker på formålet. 15-17 såkaldte indvandrerdrenge må og skal ikke gøre det utrygt for andre borgere. For i den sidste ende går det udover dem selv.

Hvad skal der blive af en Ali, som ikke kan læse og regne, er blevet smidt ud af flere folkeskoler og har forældre, som endnu befinder sig i Konya i Tyrkiet, selv om en af dem er født her i landet? Jeg har ondt i maven på vegne af denne Ali.

For Cekics søn kommer næppe til at læse lektier med ham - eller socialisere sig med ham. Han vil jo nødig blive set eller opfattet som de der problematiske 'indvandrerdrenge'.

Ej heller kommer Cekic forbi skolen i Albertslund, hvor jeg har min daglige gang, og giver en hånd med at klæde de her unge drenge på til livet. Medmindre hun inviteres til et fint foredrag. Jeg græmmes! Nej, jeg ville ønske, at debatten havde været præget af fagfolk, der dagligt møder op til et bjerg af problemer og alligevel sætter en ære i at gøre en forskel.

For de ville faktisk have givet statsministeren ret. Der er i hver eneste vestegnskommune en gruppe af unge danske mænd med anden etnisk herkomst, som er produktet af et berøringsangst system og passive forældre. Og de her drenge skal vi have fundet en vej ud af elendigheden for - ellers drukner de.

I stedet satte Cekic og ligesindede sig på debatten som ivrige værdikrigere på bekostning af unge drenges fremtid.

Den kritiske læser vil spørge, hvorfor jeg ikke har været ude før og modsige Cekics udlægning af virkeligheden. Og til det lyder svaret: jeg har været for optaget af at gøre en forskel i virkeligheden til at have tid og kræfter til at sætte mig bag tastaturet.

Sådan er det bare. Energien og tiden opsluges, når man findes derude, hvor 15-17 unge drenge har brug for en kærlig og streng opdragelse af læreren, fordi forældrene ikke magter det. Men det kan selvfølgelig være svært at forstå, når det eneste formål for øje er at pudse egen glorie, som Cekic har brugt al sit krudt på.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
104 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen