Ja, en muslim kan også fejre jul

'Min mor kæmpede for at give mig en god jul. Fordi hun vidste, at jeg var ked af ikke have nogle juleoplevelser fortælle om til klassekammeraterne,' skriver Geeti Amiri. Foto: Polfoto
'Min mor kæmpede for at give mig en god jul. Fordi hun vidste, at jeg var ked af ikke have nogle juleoplevelser fortælle om til klassekammeraterne,' skriver Geeti Amiri. Foto: Polfoto

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Fejrer du jul, spørger mine elever mig om. Fordi julen endnu er synonym med at være dansker. Og måske derfor raser nogle danskere over, at muslimske familier søger julehjælp. Det er trist.

Jeg landede i Kastrup lufthavn, da jeg var knap fem år gammel. Og den første jul var mine søskende så heldige at opleve, fordi nogle kærlige frivillige i Dansk Flygtningehjælp gav nyankomne flygtningebørn en glædelig jul. Jeg sad hjemme med vores mor. Fordi der var ikke plads til flere børn.

Jeg glemmer aldrig misundelsen over mine søskendes beskrivelse af de luftige melboller med sødt pulver på, som de havde fået at spise i hobetal. Det var naturligvis æbleskiver, som jeg ikke havde smagt før.

Den anden jul i Danmark oplevede jeg sne for første gang. I en tynd bluse og korte pyjamas bukser løb jeg ned gården og smagte på det. Jeg var så forundret over, at noget spiseligt kunne falde ned fra himlen. Det var det mest utrolige.

Men min anden jul fik jeg også barndom på bistand at føle. Hjemme hos os var der ikke råd til pakkekalender, adventskrans eller julegaver. Og en julemiddag var der heller ikke råd til i mine forældres husholdningsøkonomi. Jeg er vokset op med pommes frites og kyllingepølser og grøntsager fra fryseren.

Og julehjælpen var ikke kun skamfuld at søge, men også malplaceret. Fordi vi troede jo kun, at kristne familier måtte det. Men min mor kæmpede alligevel for at give mig en god jul. Fordi hun vidste, at jeg var ked af ikke have nogle juleoplevelser fortælle om til klassekammeraterne.

Hun købte et juletræ, dengang der endnu var en, der stod i sneen og solgte det i Telemarksgade. Og julepynt fra genbrug. Hun købte en dannebrog-guirlande og sølv- og guld-guirlander. Mit første juletræ lignede et kultursammenstød mellem dansk minimalisme og afghansk ekstremisme. En lyskæde var for dyr, ikke kun i køb, men også drift, så juletræet lyste ikke i mørket, men jeg var så lykkelig for at have et juletræ, selv om der ingen gaver var under det.

Jeg glemmer aldrig mit første juletræ, min første jul.

Jeg er heldigvis bedre stillet i dag. Det er mine søskende også. Børn i vores familie mærker ikke fattigdommen, som vi gjorde, fordi mine søskende og jeg har knoklet os frem. Men jeg tænker stadig på børn i Danmark, som er dårligt stillet, hvilket julens skær forstærker. Og jeg støtter derfor alle sager, mit hjerte har kært.

Børnenes jul på kvindekrisecentret Danner. Såvel som indsamlinger til trængende familier. Sådan en står Ekstra Bladet for. Og jeg vil opfordre enhver, som kan undvære en bid af eget overskud til at donere. Fordi alle børn i Danmark fortjener en god jul.

Og det er derfor, jeg fejrer jul. Fordi julen for mig handler om glæde, taknemmelighed og kærlighed.

Det svarer jeg mine elever, når de spørger, hvorfor jeg fejrer jul. Sådan håber jeg at ændre fremtidens opfattelse af julen som en højtid, der skal inddele os i farver og kasser, og i stedet forene os som nation.

------------------------------------------

Sådan kan du støtte Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets Julehjælp 2020.

1) Støt direkte her:

2) Send 'julegave' til 1999 og støt med 150 kr.

3) Send et valgfrit beløb via MobilePay til 13221.

4) Indsæt i bank, reg. nr. 5301, konto 0000 333 666, mrk. dit bidrag 'Julegave'.

Det kan de heldige ansøgere få i Julehjælp (der er 15069 ansøgere, og p.t. penge til at hjælpe 10770 af dem)

Julehjælp 2020 har en samlet værdi af kr. 1500 pr. familie og består af:

Julemad og kolonialvarer til en værdi à 500 kr.

1 x gavekort til indkøb af gaver til familiens børn til en værdi à 1000 kr.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
92 kommentarer
Vis kommentarer