Jeg bad de brune drenge om at hjælpe mig

'Der er ingen tvivl om, at der er problemer med vrede unge mænd på Nørrebro, men...,' skriver Geeti Amiri, der nu er flyttet fra bydelen. Foto: Miriam Dalsgaard
'Der er ingen tvivl om, at der er problemer med vrede unge mænd på Nørrebro, men...,' skriver Geeti Amiri, der nu er flyttet fra bydelen. Foto: Miriam Dalsgaard

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

I dag tømte jeg kælderen til det lille hjem på Nørrebro, og dermed sluttede en æra.

Skæbnens ironi skulle vise sig at være, at jeg bad de brune drenge, der hænger ud på hjørnet, om at hjælpe mig med at slæbe det hele ud, til stor overraskelse for gårdens hvide børnefamilier. Som tak for hjælpen ville drengene ikke have en flaske sprut, der var tilbage fra sidste års 30-års fødselsdagsfest, men en vandpibe med tobak jeg fik i 30-års gave.

Kulturforskelle, eller en følelse af skam, jeg skal ikke kunne sige, hvad det var. Men det øjeblik, jeg bad drengene om hjælp, blev deres kropssprog og jargon ændret. Og det siger en del om, at de her drenge sagtens kan være andet, hvis der altså stilles krav - selv om det er en 154 cm høj lærer, iført en tylkjole, der gør det.

Jeg flyttede første gang til Rantzausgade-kvarteret på Nørrebro, da jeg blev katapulteret ud i voksenlivet som 17 år gammel uden en hjelm, eller en manual for, hvordan jeg skulle være voksen.

Jeg snublede, flyttede hjem til Amager og flyttede retur til Rantzausgade-kvarteret, efter at have brændt nallerne på at jage det afghanske glansbillede.

I første omgang boede jeg i samme gård, hvor nuværende boligminister også engang har boet.

I anden omgang boede jeg omringet af speltfamilier. Men der var verdener til forskel, selv om der kun var 500 meter imellem dem. Og hermed et udpluk af livserfaringer, som Nørrebro har givet mig, henover et årti, men særligt de sidste fem år, som jeg håber giver stof til eftertanke.

Mangfoldighed klinger hult, når det strækker sig til antallet af grønthandlere og shawarma-barer.

Børn, der vokser side om side med hinanden på Nørrebro, men adskilles af forældrenes længde af uddannelse, størrelsen på indkomst og madvaner, er en falliterklæring for en bydel, der hævder at være Danmarks mest mangfoldige sted at bo.

Gid Nørrebro var et sted, hvor brune børn, der vokser op i lejeboliger, lærte om livet som barn af en andels- og ejerlejlighedsejer og vice versa.

Der er ingen tvivl om, at der er problemer med vrede unge mænd på Nørrebro, men flertallet af dem er drenge, der mangler rammer, krav, forventninger og ansvarlige forældre, som tager opgaven på sig, i stedet for at lade sig blive gjort passive af alskens integrationsprojekter, der sjældent bliver evalueret.

Gid kommunalpolitik tog sig selv alvorlig i Københavns Byråd og ikke godkendte alle ansøgninger, der har de rigtige buzzwords, men sjældent bliver evalueret.

I løbet af mine fem år, har jeg lært, at familier i Änglamark-boligerne dyrker affaldssortering som en religion, og jeg har holdt én fest, hvilket siger en del om, hvordan Nørrebro har udviklet sig.

I Blågårdsgade sidder unge mennesker med ligesindede og taler over en øl om, hvor inhuman Støjberg er, de hænger bannere ud over altanen, der bønfalder flygtninge om at blive her.

Men gid selvsamme gruppe af unge forstod, at deres forældrekøbte lejlighed og mulighed for at tage hjem med vasketøjet om søndagen, er det, Ali og Aisha mangler at opleve af middelklassens tryghed.

Selv om de er såkaldte 3. generations efterkommere.

En dag flytter jeg måske tilbage til Nørrebro, men i al fald er det ikke kvarteret, jeg ønsker at have børn i, fordi børns naive tilværelse ødelægges af ræsende biler og våben gemt i buskene. Gid det var almen logik, at en lokal politistation fungerer kriminalpræventivt, som jeg oplevede det på Amager, hvor den også er blevet lukket.

Jeg kan fortsætte, men jeg tror, at tiøren er faldet på plads. Nørrebro er desværre gået i samme spor af gentricfiering med skyklapper på, som Vesterbro er forfaldet til (til trods for, at min eks, der bor i bydelen, nægter det), og som Amager bliver gennemsyret af for hvert år der går, og Østerbro har jo længe været tabt.

Beklager, men Vermundsgade-kvarteret er et bevis på Østerbros opdelte tilstand.

Men tænk, hvis København kunne være en by for alle - hvor ville det være fantastisk! Et vildt gæt måske, men det starter nok med en boligpolitik, der tør noget, som så smitter af på institutioner og de lokale folkeskoler.

Gid overborgmesteren i København turde noget mere end at lade København blive centrum for grimme bygninger, i forsøg på at lefle for nyrige turister.

Tilbage er der kun at sige farvel til bydelen, hvor jeg har oplevet forelskelser og hjertesorger på størrelse med månen, hvor jeg blev voksen med søstrene A&A, som lærte mig at holde af hverdagens enkelhed, hvor jeg brændte igennem sendefladen fra mit lille værelse og drog på turné i det danske land for at give foredrag om et liv mellem to verdener.

En evne og balance, jeg ville ønske, at hele Danmarks Nørrebro kunne give sine børn i realiteten.

Nu skal jeg falde til i bydelen, hvor Anker Jørgensens statue er omringet af de lokale, og jeg håber aldrig, at Ankers statue bliver væltet af identitetspolitiske individer med en fasttømret osteklokke. For gid de forstod, at børns muligheder i livet determineres af forældrenes evne til at læse en godnathistorie. Mangler evnen, dannes grobund for diskrimination, når børnene bliver voksne og ikke kan slå igennem, fordi navnet er Ali eller Aisha, i stedet for Alfred eller Alba.

Tak for nu, Nørrebro. Du gjorde mig voksen, men jeg håber sådan, at du selv inden længe bliver moden og ansvarlig på vegne af dine borgere og børn.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
185 kommentarer
Vis kommentarer

Seneste Opinionen

Mest læste Opinionen