Jeg ved godt, hvad fattig er

'Et fattigt barn bliver ikke kun voksen før tid. Det bliver også en voksen, der aldrig rigtig indhenter de andre,' skriver Geeti Amiri.  Foto: Jonas Olufson
'Et fattigt barn bliver ikke kun voksen før tid. Det bliver også en voksen, der aldrig rigtig indhenter de andre,' skriver Geeti Amiri. Foto: Jonas Olufson

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Det er efterhånden ikke en nyhed, men udlægges sådan. Rekordmange børnefamilier søger også i år julehjælp.

Det hedder sig, at julen er hjerternes fest, men højtiden er nærmere blevet en fremkaldervæske, som får os til at øjne den stigende fattigdom i samfundet.

Men til trods for, at tilværelsen på bunden af samfundet er et grundvilkår for familier, der søger julehjælp, taler vi kun om det, mens kalenderlyset brænder. Derefter fortrænges det - ikke af de fattige, for de lever med kendsgerningen hver dag - men af resten af samfundet.

Jeg er selv vokset op i fattigdom. Det tog mig mange år at erkende det. Fordi det er skamfuldt at være fattig. Især, når man har været en af de heldige, som landede i Danmark i stedet for at gå til grunde i krigens ruiner i mit fødeland, Afghanistan. Så er det ikke tilladt at udtrykke utilfredshed, og derfor jeg har altid været taknemmelig for, hvad vi havde.

Det lærte mine forældre mig at gøre. I stedet for at misunde, sågar være jaloux, rystede jeg på skuldrene ad det faktum, at i mit barndomshjem var der ikke råd til et juletræ med gaver under det, eller noget prangende julebord. For til gengæld havde min familie og jeg fred omkring os.

Det er uvurderligt - hvilket jeg tidlligt i tilværelsen blev klar over - i modsætning til mine pæredanske klassekammerater, som aldrig ville forstå, hvad det vil sige at være et barn af flygtninge. Nogle vil hævde, at fattigdommen, jeg er vokset op med, har været selvforskyldt fra mine forældres side. For de kunne da bare få sig et arbejde. Hvilket teknisk set er rigtigt. Men jeg ønsker ikke for min værste fjende at gennemleve sorgen ved at være på flugt. Det er et traume, der gives videre til ens børn og deres børn. Det at være uden identitet.

Men måske er det netop denne relativisering, som både mine forældre og jeg har gjort, og politikere fortsat gør, som er årsagen til, at fattigdom i Danmark ikke længere er en konstant, men støt voksende. At det tillades i stedet for at blive handlet resolut på.

Det er jo ikke bare min påstand, men bekræftes af, at organisationer på vegne af fattige danskere rasler med bøsserne. Nogle af dem bruger kendiseffekten, andre allierer sig med Ekstra Bladet som Dansk Folkehjælp igen i år gør. Tilsammen har de dog et mål. At gøre den svære jul nemmere at komme igennem med en julekurv, hvilket i år med inflation koster flere penge end nogensinde før.

Det her med, hvad det vil sige at være fattig dansker er med til at skubbe grænsen for vores velfærds- og overførselsydelser, når de sammenlignes med lande, der er strikket sammen efter en helt anden opskrift.

Især borgerlige politikere gør det, men efterhånden hersker der marginale forskelle i dansk politik, hvorfor der er ikke den store forskel mellem rød og blå blok. Se bare på finansloven, hvor det er knap to procent, der er til forhandling, uanset regeringsfarven. Det er dog børnene på bunden af samfundet, der betaler prisen for, at fattigdommen i Danmark er til diskussion.

For mens politikere flueknepper en enlig mors rådighedsbeløb, er det børnene, der mærkes af det manglende overskud i hverdagen. Det er børnene, der møder i skole med ringere forudsætninger for at klare sig godt, oplever fraværet af fællesskaber i fritiden og har et dårligere voksenliv i vente.

Et fattigt barn bliver ikke kun voksen før tid. Det bliver også en voksen, der aldrig rigtig indhenter de andre. Og dermed giver det videre til sine børn. Fordi sådan fortsætter fattigdommens spiral. Social arv eksisterer også i virkeligheden, selv om Socialdemokratiet efterhånden kun består af djøf´ere, der lader som om, at de kan lide makrelmadder.

Julehjælpen er et øjebliksbillede på, hvad det vil sige at være fattig. Årets øvrige 11 måneder er ligesådan. Normalt er jeg ikke typen, der gør mig i juleønsker, men i år har jeg et inderligt af slagsen, som jeg håber bliver til et nytårsfortsæt for de mennesker, der udgør folkestyret.

Tænk, hvis vi kunne sætte fattigdommen i Danmark øverst på den politiske dagsorden. Hvis statsministeren på årets første dag kunne trone frem på skærmen og erklære, at i stedet for at blive tvangsfjernet fra deres fattige forældre eller forælder, skal ingen børn i Danmark være fattige.

Det er tankevækkende, at det skal være et juleønske. Det bør være en politisk prioritering.

ådan kan du støtte
Vil du give et bidrag til Julehjælp 2021, kan du gøre følgende:

1) Støt direkte her:

2) Send 'julegave' til 1999 og støt med 150 kr.

3) Send et valgfrit beløb via MobilePay til 13221.

4) Indsæt i bank, reg. nr. 5301, konto 0000 333 666, mrk. dit bidrag 'Julegave'.

Det får de heldige ansøgere få i Julehjælp

(Der er 16.791 ansøgere, og p.t. penge til at hjælpe 10.812af dem.)

Julehjælp 2020 har en samlet værdi af 1800 kr. pr. familie og består af:

Julemad og kolonialvarer til en værdi af 800 kr.

1 x gavekort til indkøb af gaver til familiens børn til en værdi af 1000 kr.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
163 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.