Kære Rasmus, ved du, hvad du snakker om?

'Det er egentlig nedslående, at stifter af et Videncenter for Integration ikke har forstået, at integration skal anskues med briller, som kan skelne værdierne, der hersker i minoritetsmiljøerne som værende i skærende kontrast til majoritetssamfundet,' skriver Geeti Amiri om tankerne fra Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter for Integration. Foto: Frinn Frandsen
'Det er egentlig nedslående, at stifter af et Videncenter for Integration ikke har forstået, at integration skal anskues med briller, som kan skelne værdierne, der hersker i minoritetsmiljøerne som værende i skærende kontrast til majoritetssamfundet,' skriver Geeti Amiri om tankerne fra Rasmus Brygger, stifter af Videnscenter for Integration. Foto: Frinn Frandsen

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Vi danskere ved for lidt om integration, og så længe integrationsdebatten primært er en værdidebat og ikke en faktadebat, bliver det svært at komme løsninger nærmere.

Sådan lød budskabet i sidste uge fra den borgerlige Rasmus Brygger her på Opinionen. I denne her uge er Bryggers budskab, at indvandrerkvinders ligestilling halter bagud.

Jeg føler mig lidt som den i klassen, der rækker hånden op for at sige det indlysende. Indvandrerkvindernes ligestilling er langt bagud, fordi det netop handler om værdier. Og ikke om fakta, som Brygger i sidste uge opfordrede danskerne til at sætte sig ind i.

Men før jeg fortsætter, så lad os lige først få afklaret noget.

Brygger er stifter af det nye Videnscenter for Integration og dermed blevet fast inventar af integrationsindustrien. Man kan derfor fristes til at tænke, at Brygger bare meler egen kage med politisk tom snak. For noget skal han jo have at rive i, når nu politikere, forskere og meningsdannere har diskuteret integration i årtier, og kommet frem til det samme igen og igen:

At integration ikke (alene) kan gøres op i tørre tal, men først og fremmest på, hvilke frihedsværdier såkaldte bindestregsdanskere abonnerer på.

For en dansker er nemlig sådan en som Brygger, men ikke de unge mennesker, hvis bedsteforældre engang kom til Danmark. Sådan lyder selvfortællingen for alt for mange efterkommere. For Brygger er formet af værdier, der sætter individet fri fra kollektivistiske normer om ære, mens bindestregsdanskere er bundet på mund og hånd.

Fakta, som Brygger gerne vil have, at danskerne forholder sig til, siger dybest set ikke noget om følelsen af at høre til. Kan Brygger egentlig selv svare på, hvor et menneske hører til, når hjemmet er Konya, mens verden udenfor vinduet er København? Jeg tvivler.

Ligesom Brygger ikke kan begribe i sin vildeste fantasi, at indvandrerkvinder endnu er underlagt normer, som det danske samfund de sidste 100 år har kæmpet sig fri af.

Integrationsdebat er værdidebat, bør Brygger forstå. Jeg bør egentlig fakturere Brygger timer som dyr konsulent, men gør gerne en undtagelse. For det er faktisk bekymrende, at en mand, der står i spidsen for Videncenter for Integration, hvad det end måtte producere af viden, ikke har forstået, at integrationsdebat er værdidebat.

Fordi i alle de år integrationsdebatten reducerede integration til parametre som beskæftigelse, bopæl og antal beståede danskprøver, forstod man stadig ikke, hvorfor kvinderne ikke er på arbejdsmarkedet. Ligesom man ikke forstod behovet for kønsopdelte svømmehaller. Eller nødvendigheden af safehouses for unge mennesker, der må gå under jorden for at have krænket famliens ære.

Og sådan fortsætter listen, men jeg tror, at tiøren er faldet.

Den eneste, som endnu ikke har fanget det, er Brygger. Og det er egentlig nedslående, at stifter af et Videncenter for Integration ikke har forstået, at integration skal anskues med briller, som kan skelne værdierne, der hersker i minoritetsmiljøerne som værende i skærende kontrast til majoritetssamfundet.

Brygger har selv udtrykt stolthed over at være med til at nuancere den ofte polariseret debat. Men kære Rasmus Brygger, ved du overhovedet, hvad du snakker om?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
53 kommentarer
Vis kommentarer