Kære Yazdani – tillad mig at kaste lidt op

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Parallelt med den storhittende norske ungdomsserie, ”SKAM” kører på fjerde og sidste sæson er debatten om de ”hvide” og ”brune” gymnasier blusset op igen.

Senest kom opråbet fra rektorerne selv i sidste uge. De efterlyser handling, for gymnasierne kan ikke længere selv opretholde en bæredygtig social blanding af forskellige slags elever.

Gymnasierne er begyndt at afspejle tendensen, som har gjort sig gældende på boligområdet, hvor danskere med minoritetsbaggrund flytter tættere og tættere sammen, mens etnisk danskere, som har pengepungen på plads, søger længere væk i andels- og ejerforeningerne.

Det har nu længe været et faktum, at den tendens naturligvis påvirker folkeskolerne i de givne boligdistrikter, og gudskelov kan illusionen om det frie gymnasievalg nu også punkteres.

For lad os være ærlige. Ligesom folkeskolen præges af at ligge klods op af et boligkvarter, primært beboet af ressourcesvage danskere, bliver et gymnasium og den tilhørende sociale kultur på gymnasiet også præget af, når majoriteten af eleverne har samme slags kulturelle, religiøse og socioøkonomiske baggrund.

Men i stedet for at rektorernes opråb bliver taget til efterretning, sker der det, som har præget integrationsdebatten de sidste 40 år. Ligesom nogle vestegnsborgmestre engang råbte op, men blev tysset af den socialdemokratiske top, farer en multikulturelt elskende ung mand til tasterne og fortæller om, hvor fantastisk livet er på et mangfoldigt gymnasium.

For denne unge mand, som er en blanding af at være iraner og dansker, kan sagtens nøgenbade, drikke sig fuld og dyrke fællesskaber på tværs, selv om han går på et gymnasium, som ramte landkortet sidste år, da det kom frem, at skolen var nødt til at opdele eleverne efter etnicitet for at holde på de etnisk danske elever. Tragikomisk.

Tillad mig at kaste lidt op over, hvor meget det endnu er muligt i integrationsdebatten at skabe sig en profil på at tale problemerne på afveje ved at sælge solstrålehistorier.

Kære Yazdani; mon du kan sætte dig ind i, hvordan livet for dig havde været på Langkær Gymnasium med 80% elever med anden etnisk baggrund, hvis du havde været en ung dansk kvinde med muslimsk minoritetsbaggrund, der nøgenbader, kærester rundt med skolekammeraterne og drikker en øl eller ti i fredagsbaren?

Jeg besøgte i øvrigt dit gymnasium sidste år, hvor jeg mødte nogle unge kvinder, som fik imamen fra Grimhøjsmoskeen til at fremstå progressiv.

Jeg ved ikke med dig, Yazdani, men jeg gad fandme ikke være Aisha, som havde kysset med Anton til en fest og så skulle høre sladderen på skolen, som haram-politiet havde sørget for at sprede rundt. Og en ting er, at sladder i skolegården fylder i alles unge år, men den slags sladder, som jeg taler om, fører til æresrelateret vold.

Noget, som Anne trods alt ikke udsættes for af sin familie.

Kære unge Yazdani, selv om en maskotidiot fra Dansk Folkeparti i primetime tv siger, at du ikke er dansk, er du netop det. Og oveni er du en mand. Dermed er du slet ikke en bekymrende faktor ved de ’brune’ gymnasier. Tværtimod. Elever som dig er en gave for gymnasiet som Langkær og I kan stråle fagligt og socialt.

Men måske vil du forstå, hvad det vil sige at være den bekymrende faktor ved de ’brune’ gymnasier, hvis du betragter ’Sana’ fra serien ’SKAM’, som jeg vil vædde en øl på, at du også følger med i.

For tror du, at ’Sana’ havde fået mulighed for at være den seje pige med det magiske tørklæde, hvis hun havde gået på Langkær Gymnasium?

Tror du, at ’Sana’ uden problemer fra familien, såvel som omgangskredsen af øvrige dansk-muslimske elever, ville kunne tage til fester med sine etnisk danske veninder, hvis hun havde gået på Langkær?

Tror du, at ’Sana’ havde været så gode venner med sine homoseksuelle skolekammerater, hvis hun havde gået på Langkær?

Tror du virkelig, at ’Sana’ ville få mulighed for at ytre sine kritiske holdninger til baglandets normer overfor andre elever med muslimsk minoritetsbaggrund, når en foredragsholder som jeg kommer forbi, hvis hun havde gået på Langkær.

Lad mig bare svare for dig: Svaret er ganske enkelt nej. Gør derfor venligst dine medstuderende en tjeneste og lad være med at præsentere et glansbillede af livet på et ’brunt’ gymnasium.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
28 kommentarer
Vis kommentarer