Socialdemokrat uden stedsans og virkelighedsfornemmelse

Socialdemokratiets nye dreng i klassen, integrationsordfører Rasmus Stoklund, harcelerede for nylig over den dårlige integration i et interview i Information. Måske skulle han se sig selv i spejlet som politiker, mener Geeti Amiri. Foto: Finn Frandsen
Socialdemokratiets nye dreng i klassen, integrationsordfører Rasmus Stoklund, harcelerede for nylig over den dårlige integration i et interview i Information. Måske skulle han se sig selv i spejlet som politiker, mener Geeti Amiri. Foto: Finn Frandsen

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Til tider tager jeg mig selv i det. En opførsel i det offentlige rum, der tiltrækker uønsket opmærksomhed. Så sent som i går, stod jeg for eksempel i Notre Dame forretningen i indre by og udviste lidt pli overfor de øvrige kunder, fordi jeg opførte mig som en hausfrau, der var lidt for opstemt over shopping på en søndag.

Undskyld, skal det lyde herfra.

Nuvel, jeg tror ikke altid den går, men jeg kan for det meste slippe af sted med det. Jeg smiler og undskylder med et sprog, som får majoriteten til at tilgive mig.

For indrømmet, min indre afghaner befinder sig på en anden planet, og den planet kender ikke til leverpostejskultur, men jeg har heldigvis lært at tøjle min indre afghaner, når jeg er på planeten Danmark.

Men havde jeg ikke lært at omstille mig, afkode de usagte regler for opførsel i det offentlige rum og socialisere mig i forskellige sammenhænge, var jeg faldet igennem, hver eneste gang jeg var trådt uden for min dør og ikke bare på en hellig kapitalistisk søndag.

Desværre magter alt for mange efterkommere med ikke-vestlig baggrund ikke det samme.

De kan ikke legende let danse igennem samfundets forskellige arenaer. De tiltrækker sig dermed uønsket opmærksomhed, hvilket er i sagens kerne er, hvad Socialdemokratiets nye dreng i klassen, integrationsordfører Rasmus Stoklund, for nyligt harcelerede over i et interview i Information.

Og ja, det er ren positionering og billige point, der forsøges scoret fra det nyvalgte folketingsmedlem, som forsøger at udfylde store arbejdersko. For efterhånden er Socialdemokratiets opgør med venstrefløjens berøringsangst over for indvandrere og flygtninge lige så tyndslidt som min muslimske identitet.

Var det ikke billige point, men et reelt indspark i den evige integrationsdebat, ville Stoklund også have kommet med løsninger. For enhver, der har mødt unge - særligt mænd - med ikke-vestlig baggrund ved, at det kniber med den almene dannelse. Eller bare evnen til at kunne begå sig i det offentlige rum. Noget så simpelt som hvordan man tiltaler hinanden i et S-tog, er ofte svært at mestre for de såkaldte vrede, unge mænd. Eller for den sags skyld de stakkels undertrykte brune kvinder, som sosserne med tvang vil redde.

Ja, indvandrere, flygtninge og deres børn falder i øjnene, når man bevæger sig rundt i det københavnske gadebillede. Særligt på (ydre) Nørrebro. Og en bleg dansker krydser gerne unødvendigt gaden for at undgå at komme i karambolage, for lidt kan pirre de unge mænds aggressioner. Vold er et magtfuldt middel for de mindre begavede borgere.

Problemet er eksisterende og til gene for alle. Ikke mindst for dem, det drejer sig om.

For de unge mennesker med ikke-vestligt ophav ved jo godt, at deres opførsel minder om en hund i et spil kegler. De er trods alt født og opvokset her i Danmark. De har leget i sandkassen og haft flødeboller med til klassekammeraterne, når der skulle synges fødselsdagssang. Og de kan mere dansk end deres modersmål. Hvilket siger en del om, hvor elendigt de mestrer nogle af sprogene.

Problemet er bare, at ingen - som i ingen - har formastet sig til at gøre den pågældende gruppe af borgere, som Stoklund forarges over, opmærksomme på problemet. For i Danmark rynker vi hellere på næsen ad de andres opførsel end blander os. Det er ikke individets opgave, men systemets.

Men Stoklund bør, som den socialdemokrat han er, spørge sig selv, hvordan unge mennesker, der skiller sig så markant ud, særligt i gadebilledet, aldrig er blevet korrekset af systemets mennesker. Det er jo ikke sådan, at det skorter med projektmagere, udover de fastansatte i Moder Stat.

Måske er problemet, at selv om Stoklund gerne vil fremstå som Socialdemokratiets svar på Søjberg, ved han godt, at problemet er noget nær umuligt at løse, så længe unge med ikke-vestlig baggrund ikke opfattes som vore dages almue.

Hvad Grundtvig skabte af et højere formål for det jævne folk, er det i dag nødvendigt at få skabt for unge, der vokser op med åndelig fattigdom, ej at forveksle med materiel fattigdom.

For man kommer næppe fra økonomiske fattig kår, når ens forældre ejer et hus i Tyrkiet eller Pakistan, mens de lever på overførselsindkomst herhjemme. Derimod er man fattig på værdier. Og det er, hvad der giver grobund for en opførsel i det offentlige rum, som så markant skiller sig ud fra resten af befolkningen.

Det eneste Stoklund har ret i er, at det vil tage lang tid. Levebrødspolitikere skulle nødig blive arbejdsløse over en valgperiode Og det tager også lang tid, fordi politikere i dag har glemt følingen med, hvad der reelt set skaber en forandring. Et interview i den mest venstreorienterede avis rykker ikke en millimeter på virkeligheden. For dem, som Stoklund taler om, aner ikke, at der findes en avis ved navn Information.

Derimod flytter det bjerge, når en skolelærer rusker op i en uopdragen Ali eller Aisha og lærer denne, hvad det vil sige at være et alment dannet menneske.

Det forudsætter bare, at politikere rent faktisk stiller sig til rådighed for hverdagens helte og spørger sig selv, hvad en lærer har behov for, så der både kan være tid til at lære en elev at læse og stave, såvel som om takt og tone. Det i sig selv virker for alt fro omfattende for Stoklund at forstå.

Men det er nok naturligt, når man ikke er i besiddelse af virkelighedsfornemmelse, heller ingen stedsans har og lever godt beskyttet inde på Christiansborg.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
30 kommentarer
Vis kommentarer