Vil I virkelig hellere svine Greta end redde verden?

'Er der mennesker, der i ramme alvor, hellere vil se sig sur på en 16-årig pige, imens tørken raser, økosystemer lider, havisen smelter og den ene efter den anden klimarapport taler sit tydelige sprog,' spørger Geeti Amiri. Foto: Ritzau/Scanpix
'Er der mennesker, der i ramme alvor, hellere vil se sig sur på en 16-årig pige, imens tørken raser, økosystemer lider, havisen smelter og den ene efter den anden klimarapport taler sit tydelige sprog,' spørger Geeti Amiri. Foto: Ritzau/Scanpix

Geeti Amiri. Født i Kabul, opvokset i København, lærerstuderende og skriver om kultursammenstød.

Den 16-årige teenager Greta Thunberg har startet en klimabevægelse.

Bevægelsen har mobiliseret ungdommen fra Kabuls gader til Christiansborg Slotsplads i København. Og i modsætning til voksne mennesker, der knap orker at sortere eget affald, gør hun sig hamrende umage ved at efterleve, hvad hun prædiker. Hun lever som en munk i et kloster på toppen af et smeltende isbjerg for at reducere sit CO2-aftryk mest muligt.

Alt imens verdens rige lande sviner og sender containere af plastik til verdens fattigste uden nogen returlabel.

Og i løbet af den forgangne uge har hun været på alles læber. Og sat sindene i kog. Igen og igen. Thunberg talte dunder foran voksne verdensledere ved klimatopmødet i New York og kaldte dem alle for hyklere. Hvilket de er, når de spørger ungdommen til råds.

Men forargelsen i kølvandet på Thunbergs tale bunder i alt andet, end hendes budskab. Thunberg er tværtimod kommet på alles læber, fordi hun ganske enkelt reagerede med følelser. Som et 16-årigt barn godt må. Som ethvert menneske godt må. Herregud, når mandlige politikere fælder en tåre, hyldes de for at omfavne deres feminine side.

Men følelser er ikke forundt kvinder eller piger, der tør at stikke næsen frem. For så kommer kvindehadet for alvor til udtryk. Særligt fra dem, der har en alt for generøs internetforbindelse.

Jeg skal ikke kunne sige, hvorvidt modstanden mod kvinders ret til at reagere menneskeligt i offentligheden bunder i noget kulturelt. Hvilket ville være paradoksalt i Danmark, når vi påberåber os selv at være et af de mest ligestillede lande.

For hvilken ligestilling er der reelt set tale om, hvis kvinder forventes kvinder at (re)agere fuldstændig som mænd?

Og rigtige mænd græder jo ikke, må man forstå. Eller handler det om den fortsat eksisterende forskelsbehandlingen af mænd og kvinder, selv om det er en torn i øjet at erkende det?

Lars Løkke må godt køre et egotrip af dimensioner. Det gør ham blot til en fighter fra Græsted. Men Mette Frederiksen får kun lov at være statsminister, fordi hun nedtoner alt, der kan bruges imod hende for at være en kvinde. Hvilket hendes forgænger Helle Thorning-Schmidt ikke forstod i tide.

Det er svært for os som nation at erkende det, men kvindehadet, der i disse dage udspiller sig omkring Thunberg, har noget at gøre med, at kvinder, der offentligt udtrykker følelser, opfattes som svage. For præmissen for kvinder, der tager del i magten, er, at de skal reagere akkurat som mænd - ellers er de hysteriske, dur ikke til opgaven samt alt for meget i deres følelsers vold.

Hvilket er jo tragikomisk, når man tænker på, at lederen af den frie verden, Donald Trump, opfører sig som en hystade. Et negativt ladet begreb, der flittigt er blevet brugt om kvinder til at tie dem gennem tiden.

For hvis ikke modstanden mod Thunberg er kønnet, forstår jeg gudhjælpemig ikke, hvad der ellers trykker så intenst på en masse mænds arrige knapper. Er der mennesker, der i ramme alvor, hellere vil se sig sur på en 16-årig pige, imens tørken raser, økosystemer lider, havisen smelter og den ene efter den anden klimarapport taler sit tydelige sprog?

Hvis det da ikke handler om køn, ved jeg ikke, hvad det ellers handler om. Handler det blot om, at det er mere essentielt at svine en ung kvinde til, end forholde sig til den eksistentielle trussel mod os alle?

En ung kvinde, der har fået ungdommen op af dvaletilstanden foran skærmen og givet dem et formål, et håb og en fremtid.

Det er så surrealistisk, at man fatter det ganske enkelt ikke, men ikke desto mindre er det sådan. Klimakampen og kønskampen er en uhellig alliance, fordi der findes en masse mænd derude, der hellere vil drukne i klimaforandringer, end at høre på en 16-årig ung kvindes budskaber.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
182 kommentarer
Vis kommentarer