Annonce:
Annonce:

Det er jo Ritt, der har gjort andre ondt

Det er 'virkelige politikere, der laver virkelig politik, der gør virkelige mennesker ondt, versus 8 til 10 punkere og en kasse Dansk Pilsner,' skriver Harald Toksværd om kritikken af Ungdomshusets fest i anledning af den tidligere overborgmesters ød. Foto: Jens Dige
Det er 'virkelige politikere, der laver virkelig politik, der gør virkelige mennesker ondt, versus 8 til 10 punkere og en kasse Dansk Pilsner,' skriver Harald Toksværd om kritikken af Ungdomshusets fest i anledning af den tidligere overborgmesters ød. Foto: Jens Dige
Annonce:
Følg Opinionen

Harald Toksværd, forfatter

I forbindelse med Ritt Bjerregaards død holdt en håndfuld punkere et arrangement i Ungdomshuset i København, tituleret ’’Så er vi kvitt, Ritt’’. Og det var som altid et chok for det politiske Danmark, da man fandt ud af, at en gruppe autonome sagde ting, der ikke var almindeligt politisk acceptable. Hvem skulle have troet dét om de pæne unge mennesker, hvis tidligste politiske minder er at blive tæsket og tåregasset halvt ihjel af hundredevis af kampklædte betjente?

Annonce:

Straks eksploderede pressen med politikere, navnligt borgerlige, der ville trække den kommunale støtte til Ungdomshuset. Bevares, det ville de selvfølgelig også før, men nu var der endelig nogen, der lyttede. Og uagtet hvad man ellers synes om Ungdomhuset, dets kommunestøtte eller Ritt Bjerregaard, formåede det på mesterlig vis at udstille den ulidelige liberale pænhedspolitik, der har domineret debatten i årevis.

For der er noget fundamentalt absurd over at se politikere, der reelt har gjort virkelige mennesker materielt ondt og ønsker at gøre det igen, piske sig selv op i moralsk harme over navnet på et Facebook-arrangement. Socialdemokrater, der nyligt har ladet børnefamilier sulte gennem vinteren for forhandlingspoint. Liberale, der indædt kæmper for at stikke stadigt flere huller i det sociale sikkerhedsnet for de mest udsatte. Og diverse nationalister, der hellere så, at samtlige krigsflygtninge i verden lå på bunden af Middelhavet end kom i nærheden af deres baghave. Altså virkelige politikere, der laver virkelig politik, der gør virkelige mennesker ondt, versus 8 til 10 punkere og en kasse Dansk Pilsner.

Annonce:

Det er liberalismens etiske paradigme, at det altid er vigtigere, hvordan du fremstår, end hvad du gør. Mængden af lande, du invaderer, eller mennesker, du sætter i fængselslejre i Rwanda, er grundlæggende irrelevant, så længe du kan poppe dit pæneste jakkesæt på i DR2 Debatten og ikke kommer til at bande på talerstolen. Vi er så hurtige til at glemme, og den offentlige debat så dårlig til at stille folk til ansvar, at politik bliver sådan en æterisk, virkningsløs størrelse uden konsekvenser i den virkelige verden. Men det har den.

Samme paradigme gør sig gældende, når store personligheder dør, og vi øjeblikkeligt glemmer alt det onde, de har gjort, under et ligegyldigt refræn om respekt for de døde. Det skete med krigsforbrydere som Madeleine Albright og George Bush Sr., hvis sjæle pludselig rensedes for de hundredetusindvis af menneskeliv, der tyngede dem, det øjeblik de forlod os. Ikke at Ritt er sammenlignelig her, men princippet er det samme.

Annonce:

De autonome til arrangementet gjorde ikke nogen ondt. Ritt Bjerregaard gjorde mennesker ondt, blandt andet selv samme autonome, der den dag i dag stadig lever med de fysiske og psykiske ar, den absurd voldelige rydning af Ungdomshuset forårsagede. Flere af dem lever ikke mere, af samme grund. Om hun gjorde mere godt end ondt, må være op til eftertiden; men navnet på et Facebook-arrangement kommer aldrig til at være relevant politisk stof, så længe der findes virkelige mennesker med virkelige problemer.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
197 kommentarer
Vis kommentarer
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: