Det arrangerede ægteskabs største problem var pengene

Henrik Sass Larsen. Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.

Jeg har en god ven, som jeg blandt andet ser fodbold sammen med. Vi foretrækker at se den på en sportsbar eller pub med dertil hørende øl (vi er begyndt at planlægge det sådan, at jeg ikke skal på TV bagefter).

Vi er enige om mange ting; herunder at vi holder med Liverpool, Brøndby, Barcelona og Socialdemokratiet. Vi har et ensartet og ikke-eksisterende syn på fransk mode og dansk litteratur. Vi hører heavy og ikke P3. Jeg er fra Vestegnen, og han fra en sjællandsk by mest kendt for at producere marmelade, men anyway så svinger det faktisk fint.

Heldigvis er der også forskelle. Han har en søn på 18 år, og jeg har en datter på 16 år. Og så var det, at vi fik den strålende ide – efter et par fadøl – at det i grunden kunne være meget praktisk, at de to unge mennesker blev gift med hinanden. Så ville den svigerfamilieproblematik ligesom være løst, og vi kunne være sikre på, at der var sammenfaldende interesser. Faktisk kunne man argumentere for, at familien samlet set vil komme til at se meget mere til hinanden på den måde.

Planlagte ægteskaber kender vi fra historien. Magthavere og royale af enhver art har anvendt det til at sikre sig politiske og økonomiske alliancer. Det kan man forstå rationalet bag. Men resultatet var ikke mindre hæsligt af den grund. Et kig i historiebøgerne afslører det ene mere dysfunktionelle og tragiske ægteskab efter det andet. Kun sjældent endte arrangerede ægteskaber lykkeligt.

Og hvorfor skulle almindelige mennesker skille sig væsentligt ud fra de kongelige?

Min påstand – som jeg dog har svært ved at bevise – er, at hovedparten af ægteskaberne er ulykkelige. At holde af og elske et andet menneske er ikke noget, der kan arrangeres pr stedfortræder.

I indvandrermiljøer er arrangerede ægteskaber stadig anvendt. Hvor mange og hvor meget er omstridt. Der argumenteres med, at de unge mennesker selv har et valg og kan afvise de foreslåede kandidater. Well, der er i det mindste tale om en presset valgsituation, man sætter det unge menneske i - med en hel familie, der står og stirrer på, når der skal vælges. Samt hvilke motiver, penge, forbindelser, religion og løfter der ellers ligger bag, og som er aftalt, og som familien er forpligtet af. Alt sammen gør det en afvisning endnu vanskeligere for de unge mennesker.

Ja, min ven og jeg ironiserede naturligvis. Vi fik også aftalt bryllupsrejsen for henholdsvis søn og datter. Den skulle gå til oktoberfesten i München og naturligvis inkludere hele den pukkelryggede. Alternativt kunne vi tage til Anfield i nærheden af en matchday og bo i omegnen – der er en række udmærkede pubber der.

Største problem, vi havde, var at aftale prisen. Det er jo brudens far, der traditionelt skal hoste op med betaling, og uheldigvis er min ven lidt nærig anlagt. Men vi blev nogenlunde enige om, at jeg betaler for bryllupsfest inklusive AC/DC coverband samt alt tilhørende merchandise med de unge menneskers billedlige lykke – krus, musemåtter, etc.

Og de unge mennesker? Vi mente, de nok skulle blive glade nu, hvor det alt sammen blev planlagt så godt.

Men i dag er selv de kongelige fri af den slags arrangementer. Tilsyneladende giftes og skilles der efter hjertet, og tak for det. Mon vi så ikke kunne få kongen frem i hver en indvandrerforældre, så den hæslige vane lægges bort? Det er jo ingen nødvendighed. I Danmark kan man have et fint liv uden at skulle bruge sine børn som handelsvarer.

Og det gælder også for ølglade forboldforældre. Vi må nok hellere indstille os på at arrangere vores fornøjelser for os selv og så krydse fingre for, at vores børn vælger rigtigt derude. Vi må nok hellere forsikre dem om, at de altid kan regne med vores opbakning og kærlighed uanset deres valg.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
9 kommentarer
Vis kommentarer