Det bliver godt og frækt

Den nye lov om samtykke er en win-win for alle parter, mener Iben Maria Zeuthen. Modelfoto
Den nye lov om samtykke er en win-win for alle parter, mener Iben Maria Zeuthen. Modelfoto

Iben Maria Zeuthen, radiovært

I går cyklede jeg på arbejde og hørte John Mogensens sang 'To mennesker på en strand.' Jeg cyklede glad derud af, indtil han i andet vers om de to turtelduer i forspil på en strand, synger: 'Hun siger blufærdigt nej - den gode gamle leg.'

Det er denne opfattelse, vores sexkulturarv er grundlagt på, og det alene er argument nok for, at vi skal have en lov om samtykke før sex.

Allerede i 2008 da jeg boede i Stockholm var det på dagsordenen. Jeg husker diskussionen, der bølgede blandt vore nordiske naboer. Fløjene var opdelt, fuldkommen som de er herhjemme:

Dem, der mener, vi skal have en lov om samtykke, dem, der bliver rasende og dem, der siger 'nja, jeg kan bare ikke se, hvordan en lov konkret skulle kunne udforme sig, skal vi så have en kontrakt eller hvad'.

Lad mig begynde med de rasende, først.

Hvis man er rasende over ideen om aktivt samtykke, så beror det efter min vurdering på hovedsageligt to bekymringer: Man er bange for, at det spontane ordløse spil går fløjten. Her vil jeg sige, at i Sverige, der behøver samtykke ikke bestå af et udtalt 'ja', aktiv fysisk deltagelse er nok til at udtrykke samtykke. Flueben i den: Din partner skal deltage aktivt. Det er ikke et absurd krav.

Anden bekymring: Man er bange for at blive uretmæssigt anklaget for voldtægt. Det tror jeg ikke, man skal være. En voldtægt skal stadig bevises, hvilket er ekstremt svært, og hvis man ovenikøbet har sikret sig, at kvinden har lyst, er der ekstra meget ingen ko på isen.

Nu vil jeg så sige lidt om, hvad der er skønt ved udsigten til en kommende lov: Det gode er, at den modtagende parts seksualitet kommer i spil, og at de stereotype kønsopfattelser bliver nedbrudt. Nu eksemplificerer jeg lige for enkelhedens skyld, med mand og dame:

Fra at kvinden opfattes som et ikke-opsøgende væsen, der - hvis hun vil have mandens respekt - skal forholde sig blufærdig, er der nu brug for, at hun tager sin seksualitet i egne hænder. Her er der mulighed for et opgør med den traditionelle kønsrolleopfattelse: Manden som jægeren, kvinden som den eftergivende.

Og her bliver den kommende lov endvidere agiterende for den seksuelt bevidste og frie kvinde – ved at bede hende sige 'ja' beder vi også kvinden om at mærke sin egen lyst. For når vi aktivt skal vise vores lyst, er vi i højere grad nødt til at mærke vores lyst. Og det tænker jeg er en win-win for alle parter.

Det eneste, jeg mangler afklaring af nu, i forhold til den danske lovgivning er, om man bruger betegnelsen 'frivillighed' eller 'samtykke'. Det første kan desværre forstås, som om alt er godt, så længe man ikke har udtrykt modstand, det andet kræver, som jeg forstår det, et aktivt 'ja tak'. Om dette så er udtrykt via aktiv deltagelse eller sprog.

Og lad mig så lige vende tilbage til de tre forskellige måder at forholde sig til en kommende lov. Jeg har gennemgået dem, der er for en lovgivning og dem, der er imod.

Hvad angår sidste, dem der tilhører kategorien 'skal vi så have en kontrakt eller hvad', kan jeg bare sige: 'Nej. Kun hvis I begge to tænder på det.'

God fornøjelse derude med alle de kommende 'ja tak'. Det bliver godt og frækt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
102 kommentarer
Vis kommentarer