Jeg vil ikke reduceres til fødemaskine

Føler mænd sig efterhånden truet, tænker Iben Maria Zeuthen. 'Ikke blot må vi ikke få børn alene, vi skal også få dem på et bestemt tidspunkt,' skriver hun her i sin debut som blogger på Ekstra Bladets Opinionen. Foto: Christian Bang
Føler mænd sig efterhånden truet, tænker Iben Maria Zeuthen. 'Ikke blot må vi ikke få børn alene, vi skal også få dem på et bestemt tidspunkt,' skriver hun her i sin debut som blogger på Ekstra Bladets Opinionen. Foto: Christian Bang

Iben Maria Zeuthen, radiovært

Vi har hørt det mange gange, vi kvinder. Er du sindssyg, hvor har vi hørt det mange gange. Mandlige bekendte, der belærer os om, at solomødre er kvinder, der får et barn for deres egen skyld.

Ja! Hvad helvede ellers? Skal man få det for det ufødte barns skyld?

Og får kernefamiliepar børn af andre og mere rigtige årsager?

Nå. Men vi  - og Danmarks nye kulturminister, Joy Mogensen - hører det tit.  I virkeligheden tror jeg det handler om, at manden begynder at føle sig truet, evolutionen opfinder nye veje at videreføre arten på. Og det kan føles nødvendigt at holde fast i de traditionelle mønstre. Man må til en vis grad have den truede mand undskyldt.

Men, åh, der er flere indvendinger: Ikke blot må vi ikke få børn alene, vi skal også få dem på et bestemt tidspunkt. Og her er det sundhedsvæsnet, der står for skud: Fra jeg var 27 år, skulle jeg lægge øre til formaninger om, at min fertilitet som gennemsnitlig kvinde lige om lidt ville dale.

Og jeg er ikke den eneste. Hos gynækologer, læger, fertilitetsklinikker og via oplysningskampagner får vi kvinder i start 30’erne at vide, at fra nu af går det kraftigt ned ad bakke. Man skal skynde sig at få de børn, man vil have. Der bliver i det hele taget malet et billede af at 1) barnløs jammerdal venter forude og 2) der er en risiko for en stor livsfortrydelse i luften.

Lad os tage første punkt først.

Ja, alle er mere fertile, jo yngre de er. Det ved alle, og det behøver man måske ikke understrege uopfordret igen og igen overfor kvinden. Slet ikke når hun ikke selv opsøger informationen som fx tilfældet er i kampagner på busstop osv. Og det ER altså et problem, at man med den ene hånd vil have kvinden ligestillet i løn, pension og se hende i lederstillinger, samtidig med at man med den anden skubber hende ud i at få en hel masse børn hurtigst muligt. 

Hallo. Hvordan skal vi IKKE gå ned med stres af det her?

Andet punkt:

Der er i vores samfund et omkvæd om, at antal fødte børn nærmest er direkte forbundet med lykkeniveau og livsfylde. Børn er skønne. Og man fortryder aldrig et barn, så det er jo fint nok. Men man kan skam sagtens gå ned med stres i stedet.

At italesætte fertilitet i så høj grad overfor kvinden, øger stressen i jagten på en partner og øger måske endda risikoen for at vælge den forkerte.

Og - nu vi er ved det: har I lagt mærke til, at vi først bliver pushet til at skynde os at få børn, ikke få dem alene, få flere (for de skal jo have søskende), hvorefter der bliver sukket over den høje andel af skilsmisser?

Hvorfor er det, at vores læger er så bange for, om vi når at få børn? Hvis det er et eller andet statsøkonomisk ærinde, der omhandler børnetal, bliver jeg lidt gal. Jeg gider ikke reduceres til fødemaskine for staten. Hvis det handler om eventuel senere dyr fertilitetsbehandling, må jeg bare sige, at skilsmisser og støttepædagoger og psykologer til stressramte også koster penge.

Jeg bliver idiot. Lad os være! Og lad os lære os selv og hinanden at lytte til vores egen stemme i stedet for normer, statistikker og sundhedsformynderi. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
124 kommentarer
Vis kommentarer