Kan en strid i en bus virkelig handle om race, etnicitet eller religion?

'Vil vi leve i et land, hvor man har dårligere muligheder for at hævde sin ret, hvis man har anden etnisk herkomst end dansk,' spørger Iben Maria Zeuthen. Foto: Casper Dalhoff.
'Vil vi leve i et land, hvor man har dårligere muligheder for at hævde sin ret, hvis man har anden etnisk herkomst end dansk,' spørger Iben Maria Zeuthen. Foto: Casper Dalhoff.
Følg Opinionen

Iben Maria Zeuthen, radiovært

Forleden steg min veninde, lad os kalde hende Amina, ombord i en bybus.

Hun havde en barnevogn med. Og tre andre børn.

Hun trillede vognen henimod det område, der er beregnet og markeret til barnevogne. Bussen var fuld, og der stod en dame med en baby i en slynge. Damen mente ikke, hun burde flytte sig, hun havde jo selv et barn at stå med. Flere og flere i bussen begyndte at blande sig, hovedsageligt på kvinden med barn i slyngens side.

Amina er fra Libanon og begyndte at bande på arabisk. Hun mente ikke, at 'slyngekvinden' kunne være bekendt at afholde hende fra den plads, der var sikret til barnevogne.

En ældre arabisk mand tog kontakt til Amina og forklarede hende på arabisk, at hun lige nu reproducerede danskernes fordomme om arabere, og at hun burde forholde sig i ro.

Alt dette fortalte Amina mig, fordi hun oprigtigt var ked af situationen. Hun havde følt sig alene og i tvivl om sine rettigheder i bussen.

Der er mange uskrevne retningslinjer i samfundet, som alle skal gøre sig umage for at overholde, for at samfundet kører. De findes i trafikken og i/på alle offentlige institutioner/lokationer. Begge kvinder i bussen manglede overskud.

Men hvad denne historie også fik mig til at tænke på, var imidlertid noget andet:

Jeg aner ikke, hvorfor kvinden ikke ville flytte sig. Men at manden beder Amina dæmpe sig af hensyn til danskernes fordomme, bekymrer mig. Kan det virkelig passe, at et simpelt spørgsmål om rettigheder i en bus skal blive et spørgsmål om race, etnicitet og religion?

Vil vi leve i et land, hvor man har dårligere muligheder for at hævde sin ret, hvis man har anden etnisk herkomst end dansk? Er det, fordi vores fordomme er blevet for styrende, at folk - på andre sprog - advarer hinanden om os og vores mulige vrede? Vil vi have det siddende på os?

Der kan være tale om et enkelt tilfælde i en bus. I så fald, fred være med det.

At det netop forekom i en bus, et transportmiddel, der trækker uheldige historiske referencer, vælger jeg bestemt at tolke som et tilfælde.  

Men lad mig stille spørgsmålet her - for jeg er selv dansk og ved ikke nok om emnet:

Kan det have sin rigtighed, at det er sværere at hævde sin ret i et demokrati, hvis man har anden etnisk herkomst end dansk?

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
376 kommentarer
Vis kommentarer
Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind