Så er det nemt at 'stay the fuck home'

'Har du set hashtagget 'staythefuckhome' brugt af folk, der momentet efter sætter sig ud i deres bil og går i eksil i deres kæmpe sommerhus i nordsjælland,' spørger Iben Maria Zeuthen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
'Har du set hashtagget 'staythefuckhome' brugt af folk, der momentet efter sætter sig ud i deres bil og går i eksil i deres kæmpe sommerhus i nordsjælland,' spørger Iben Maria Zeuthen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Iben Maria Zeuthen, radiovært

Jeg fik lyst til at lave en liste over den adfærd, der i særlig grad irriterer mig i disse dage. En top seks over irriterende mennesketyper, der kigger ud af jordhulerne og føler behov for at blive set i forbindelse med disse coronatider.

1) DE PRIVILEGIEBLINDE

Jeg sidder i frivillig karantæne og scroller mit Instagram-feed igennem. En midaldrende kvinde fra Sundhedsstyrelsen lander foran mig med 'gode råd til børnefamilier'.

Det vrimler med idéer og ord, og så afslutter hun smilende med sætningen; 'og så er det nok ikke det smarteste tidspunkt tage sine børn med ned og handle'. Hvad skal man gøre som ene-forældre til et lille barn, er det første jeg tænker. Køen på nemlig.com har aldrig været længere. 

Der var også influenceren, der med stor glæde går ud og åbner døren til en hel kasse med håndsprit? Stillet som sponsorat på hendes dørtærskel. Happytimes, mens en andens far er indlagt på en afdeling, hvor de desperat mangler?

Og har du set hashtagget 'staythefuckhome' brugt af folk, der momentet efter sætter sig ud i deres bil og går i eksil i deres kæmpe sommerhus i Nordsjælland?

Så er det nemt at 'stay the fuck home', mens et forældrepar i en toværelses i Rødovre kæmper for at aktivere to børn under fem år.

Husk, at mange har det sværere end dig, og et altid godt råd er: Lyt, inden du selv taler. Eller inden du modtager gratis håndsprit og lægger det op på Instagram.

Hvilket bringer mig videre til næste irriterende mennesketype, en afart af privilegieblindheden:

2) ADFÆRDSDOMMERNE

Hvad er det, der følger, når de rige og sundhedsoplyste siger 'stay the fuck home'? Eller når en dame fra Sundhedsstyrelsen dikterer indkøbsvaner?

Fordømmelsen. Den sociale udskamning. Og den har jeg et stort problem med. Det er ikke den, vi har brug for, den gavner ikke, den løfter ikke ånden, og den forstærker ikke lysten til at stå sammen. Folk, der har så travlt med at fortælle på sociale medier, hvad alle andre gør forkert, det er i virkeligheden bare bagtalelse under dække af samfundssind. Hvilket bringer mig videre til næste gruppe

3) DE TILSYNELADENDE ANSVARLIGE

Virksomheder og butikker, der skriver, at de, for at passe på os allesammen og udvise samfundssind, har valgt at lukke deres f.eks. fitnesskæde. Næ. Det er ikke, fordi I på et møde er blevet enige om at passe på verdens befolkning. I holdt åbent, helt indtil Mette Frederiksen lukkede jer, og nåede derved at sprede en del mere smitte, end vi kunne have ønsket.

Man kunne snildt have tænkt, da Frederiksen forbød forsamlinger for mere end 1000: 'Det her er ved at løbe løbsk'. Hvis man altså var så optaget af at bremse smitten. Og fint nok at man tænker på penge i kassen. Men I lukkede ikke af hensyn til samfundets gamle farmor. I lukkede, fordi alt andet blev ulovligt. Indrøm det.

4) DE TAKTISKE DELEFORÆLDRE

Hvad sker der for, at krisen tilsyneladende bliver redskab i en taktisk delekrig mellem skilsmisseforældre?

At f.eks. mor nægter far samvær, fordi smitterisikoen på den måde forøges?

Jeg er med på, at man skal se færrest mulige folk. Men man kan med godt samarbejde og øvrige karantænetiltag forene delefamilier i det, der må tælle for 'en enkelt husstand'.

5) FOLK DER BEDRIVER POSITIV PSYKOLOGI PÅ KRISEN

Selvudnævnte coaches der mener at vi skal 'se det positive i krisen'. Helt enig. Vi glemmer bare, mens vi siger det, at det er banalt at sige, og at nogen har mistet jobs, og andre er lagt ned af at passe børn og job i døgndrift. Lad lige folk få pusten, og lad ligene blive kolde, inden du dikterer positivitet.

6) DEM DER SIGER DET HER:

'Pas godt på dig selv og dine kære.'

Nej. Lad os også passe på dem, vi ikke kender. Lad os passe på alle. Nu vi alligevel er i gang.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
39 kommentarer
Vis kommentarer