Inger Støjberg: En gennemsnitsdansker må ikke være stolt

'Enhver ved, at der f.eks. falder brænde ned, hvis man ikke både klapper hælene sammen og klapper i takt, når Black Lives Matter afholder demonstrationer. Men jeg er ærligt talt træt af, at nogle stadig den dag i dag definerer sig ud fra hudfarve,' skriver Inger Støjberg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
'Enhver ved, at der f.eks. falder brænde ned, hvis man ikke både klapper hælene sammen og klapper i takt, når Black Lives Matter afholder demonstrationer. Men jeg er ærligt talt træt af, at nogle stadig den dag i dag definerer sig ud fra hudfarve,' skriver Inger Støjberg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Følg Opinionen

Inger Støjberg, forhenværende minister

Hvis man er en hvid mand midt i 40'erne, gift med en dame på samme alder, passer sit job, er glad for sine børn og ikke mindst sin labrador, så må man endelig ikke være stolt af sit liv. Der er intet at prale af, hvis man er en helt almindelig gennemsnitsdansker. I disse år hylder vi alt det ualmindelige.

Tag ikke fejl; jeg synes, at det er flot, hvis man som transkønnet, opvokset i en dysfunktionel familie med aner i Peru tør stille sig op og synge foran Blachman i 'X-Factor'. Men jeg synes ærligt talt, at det er lige så flot, hvis man tør stille sig op og synge foran Blachman, hvis man kommer fra Vinderup, hele sit liv har boet i et parcelhus sammen med sin familie, har gået med aviser efter skoletid og spillet håndbold i den lokale sportshal som barn. Det må først og fremmest handle om, om man kan synge eller ej.

Tro det eller lad være. Jeg har nogle gange – fordi jeg ikke orkede ballade - klappet i takt og hyldet dem, der falder uden for gennemsnittet. Også selvom jeg egentlig ikke syntes, at der var noget at klappe ad. Jeg er næppe den eneste, der indimellem har klappet for at slippe for at blive stemplet som et racistisk, snæversynet, stigmatiserende dumt svin med en sikker hang til kolonisering. Sådan er tiden, vi lever i. En tid, hvor alt skal være så politisk korrekt og rummeligt, at alle sidder og klapper ad alt for at undgå ballade.

Enhver ved, at der f.eks. falder brænde ned, hvis man ikke både klapper hælene sammen og klapper i takt, når Black Lives Matter afholder demonstrationer. Men jeg er ærligt talt træt af, at nogle den dag i dag stadig definerer sig ud fra hudfarve. Skallen frem for indholdet. Det hører, mener jeg, ikke vor tid til. Men ve den helt almindelige dansker, der ikke mener, at det er både modigt og flot, når en gruppe af sorte mennesker tør stille sig op på en blokvogn og råbe, at deres liv er lige så meget værd som dit og mit.

I min verden er det en selvfølgelighed, at alle menneskeliv er præcis det samme værd. Farven er ligegyldig. Det er indholdet, der er det vigtige. Jeg forstår derfor ikke, hvorfor jeg pludselig har fået en forpligtelse til anerkendende at kippe med hatten, når jeg går forbi blokvognen med råbende sorte mennesker, blot fordi jeg er barn af to hvide forældre.

Vend nu situationen på hovedet: En flok gennemsnitlige hvide mænd stiller sig op på en blokvogn og kører gennem København med musik for fuld udblæsning, mens de råber, at de er stolte af at være hvide. Så kipper ingen anerkendende med hatten, og det er tydeligt at se, hvor ekskluderende og - ja, racistisk – det egentlig er at tillægge sig selv en særlig værdi på grund af sin hudfarve. Danmark vil igen havne på alverdens avisforsider. Statsministeren vil i den situation skulle undskylde over for ethvert menneske på Jorden med mørkere pigment i huden end hende selv.

Jeg kan med andre ord ikke forstå, hvordan vi er havnet i en situation, hvor den helt almindelige gennemsnitsdansker er blevet forpligtet til at hylde alt det, der ikke er gennemsnitligt i Danmark. Blot fordi det falder uden for normalen. Om det så er den peruanske transkønnede med den tragiske familiebaggrund, der synger i 'X-Factor', eller det er den sorte dame, der står på en blokvogn og påberåber sig en falsk modsætning. Det skal være handlingerne, holdningerne og talent, der tæller, ikke historikken og udseendet.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
775 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind