Støjberg: 'Nakkehårene rejser sig'

De står 'i lange køer for at få udleveret våben, og laver molotovcocktails til at forsvare sig med,' skriver Inger Støjberg, der beundrer ukrainernes civil courage. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
De står 'i lange køer for at få udleveret våben, og laver molotovcocktails til at forsvare sig med,' skriver Inger Støjberg, der beundrer ukrainernes civil courage. Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Følg Opinionen

Inger Støjberg, forhenværende minister

Jeg beundrer det ukrainske folk. Civile ukrainere kæmper lige nu for deres land. De kæmper med stolthed, og de kæmper af national kærlighed. Derfor står de lige nu i lange køer for at få udleveret våben, og laver molotovcocktails til at forsvare sig med.

På papiret er ukrainere chanceløse overfor den enorme russiske hær, men ingen ved hvad deres vilje til frihed og kamp for selvstændighed kan komme til at betyde. Indtil videre har de i høj grad vist, at de yder stor modstand. Alt tyder på, at russerne er overraskede over den modstand, de møder fra stolte og modige ukrainere.

Der florerer mange små film i både de etablerede medier og på sociale medier, der viser, hvordan alt fra computerprogrammører til forretningsfolk stiller sig op for at få udleveret våben. En ung mandlig skuespiller siger i en video, der blev offentliggjort af The New York Times: 'Hvem ellers end os' på spørgsmålet om, hvorfor han har valgt at kæmpe. Så kort en sætning. Så stort et indhold. Det er så nakkehårene rejser sig af respekt.

Det samme gælder præsident Volodymyr Zelenskis afvisning af at blive fragtet ud af sit land. Han fik forleden et opkald fra amerikanerne med et tilbud om hjælp til at komme ud af Ukraine. Hans svar var kontant: 'Jeg har brug for ammunition. Ikke for et lift'. Det er den mest heltemodige besked nogen har givet i nyere tid.

Det vanvid af kynisme og magtliderlighed som nutidens ondeste mand, Vladimir Putin, udviser er ubegribelig. For en gangs skyld giver det mening at drage en sammenligning til Hitlers vanvid.

Ukrainernes mod er enestående, og det står i skærende kontrast til alt, hvad vi har set i de seneste mange år, når det har handlet om uro i Mellemøsten og Afrika.

Der er ingen tvivl om, at vi – også i Danmark – kommer til at modtage ukrainske flygtninge i den næste tid. Ligesom vi har oplevet det i forbindelse med krige i Mellemøsten og på det afrikanske kontinent. Der er dog en væsentlig forskel. Ved krige i Mellemøsten og i afrikanske lande er det i høj grad mændene, der først har taget flugten. Jeg har længe undret mig over denne kujonagtige tilgang fra de mellemøstlige mænds side. Det er skammeligt, men meget almindeligt, at mændene har stukket halen mellem benene og taget flugten, mens de har ladet kvinder og børn blive tilbage.

Danske asylcentre var således i de år, hvor jeg var udlændingeminister fyldt med familiefædre, som havde efterladt deres kvinder og børn tilbage i flygtningelejre, indtil de kunne søge familiesammenføring med dem. Derudover var der en meget stor andel af unge enlige, fysisk friske mænd. Det har jeg aldrig haft respekt for.

I Ukraines tilfælde er det lige omvendt. Her bliver kvinder og børn sendt i sikkerhed, mens mændene bliver tilbage og kæmper. Ligesom vi ser, hvordan herboende ukrainske mænd, der for eksempel til dagligt arbejder i landbruget, sætter sig i deres biler og kører hjem for at kæmpe for deres land og imod det russiske vanvid. Alt dette giver mig en meget stor vilje til at hjælpe og bidrage til ukrainernes kamp og sikkerhed.

Den heltemodige tilgang som ukrainerne udviser lige nu, er den i nyere tid smukkeste form for nationalfølelse og stolthed, som jeg har set. Det er beundringsværdigt.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
1099 kommentarer
Vis kommentarer
Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind