Hvis jeg spiser McDonalds, betaler staten så mine grøntsager?

Jakob Engel-Schmidt. Medlem af Folketinget for Venstre, skriver om politik og samfund.

Småirritable udbrud er begyndt at florere blandt borgmestrene rundt om i landet. De bliver tilsyneladende kimet ned af borgere, der kræver politisk handling på alt fra lavt vandtryk i bruseren til nabostridigheder om højden på ligusterhækken.

Ifølge borgmestrene er de rødglødende telefonlinier et udtryk for borgernes krævementalitet. Men er borgerne virkelig selv skyld i de tårnhøje forventninger til det kommunale etablissement, eller vidner deres fraskrivelse af personligt ansvar i virkeligheden om, at grænserne for politik er blevet for udvandede?

Jeg er tilbøjelig til at mene, at sidstnævnte er en vigtig faktor.

Når man fra politisk hånd finansierer nikotintyggegummi til rygere, indfører obligatorisk gymnastik for borgere med en kortere uddannelse og tilbyder kommunal morgenvækning, så mener jeg, at vi er ude på et skråplan. Det er altså ikke alting, at vi politikere skal blande os i.

Det er et misforstået servicehensyn, der kun bliver værre, når politikerne mener, at de bør blande sig i stort og småt i folks private sfære. 

Jeg har tillid til, at de fleste mennesker har viljen til at løse deres egne problemer. Men vi gør folk en bjørnetjeneste, når der skabes en selvfølgelighed hos borgerne. Hvorfor forsøge sig med rygestop-kassettebånd, healing og nikotinspray, hvis kommunen uddeler ’gratis’ nikotintyggegummi?  Og hvorfor bruge tid og kræfter på at finde en 2-værelseslejlighed med køkken-alrum og østvendt altan, når man har set andre, der bare er troppet op på kommunen og krævet at få en?

Bare fordi man betaler sin skat, har man ikke frit valg på de kommunale hylder. Grænserne er blevet alt for flydende og folk er begyndt at tro, at det er en menneskeret at få offentlig hjælp til stort og småt.

Jeg må – en smule skamfuldt indrømme – at burgere fra McDonald’s forstætter med at være blandt mine kulinariske laster. Men når burgeren med dobbeltbøf bliver fortæret, så er det altså uden forventning om, at kommunen efterfølgende skal stille med en grøntsagskasse, der kan få mit kolesteroltal ned på et forsvarligt niveau. 

Hvis der ovenikøbet skulle blive behov for en løbetur oven på det kalorieholdige måltid, så det heller ikke min forventning, at kommunen stiller med hverken løbeguide eller skræddersyede vægtstabsforløb. Det kan aldrig blive andres opgave at sørge for, at jeg efterlever mit personlige ansvar.

Det er på tide, at kommunerne giver borgerne deres personlige ansvar tilbage og at folk tager dette på sig. Mere kan vi ikke forlange af hinanden.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
20 kommentarer
Vis kommentarer