Hvorfor kæmper kvinder om, hvem der er 'rigtige mødre'?

Jakob Engel-Schmidt. Medlem af Folketinget for Venstre, skriver om politik og samfund.

Hvorfor er det lige, at kvinder er så travlt optagede af, hvordan andre kvinder vælger at være mødre?

Er antallet af omsorgstimer og bleskift blevet moderskabets svar på den mandlige potensforlænger? Eller fastholder kvinder hinanden i en forældet forestilling om, hvem de ’rigtige’ mødre er?

Moderskabsdebatten brød i hvert fald ud i lys lue, da advokat Eva Persson for et par uger siden fortalte til Berlingske, at hun havde fravalgt barselsorloven for hurtigt at vende tilbage på jobbet. De positive tilkendegivelser i kommentarsporene falmede dog hastigt i skyggen af de mange domfældelser - som primært blev afgivet af andre kvinder.

Det er kommentarer, som må være udtryk for, at vi stadig har en meget traditionel kønsopfattelse på dette område. En opfattelse, som ligeledes synes at afspejle sig i etiketten ’karriere-kvinde’. Hende, der lettere egocentreret suser op ad firmaets rangstige uden at nære omsorg for de kolleger, hun muligvis må fælde på sin vej, eller den familie, hun forsømmer.

Denne betydningstilskrivning af kvinder i lederstillinger er fuldstændig uforenelig med, hvad der samtidigt forbindes med morrollen. Både rollen som karrierekvinde og rollen som mor synes i dag at være så karikerede, at den ene angiveligt må udelukke den anden.

Men hvor stammer disse forventninger fra?

Nu er jeg selv en mand, som endnu ikke har fået børn. Jeg har en dejlig kæreste, som arbejder mindst lige så meget, som jeg selv gør. Og det er jeg ret sikker på, hun vil blive ved med, selv efter vi har fået børn. For hun elsker sit job, og hendes karriere er en vigtig del af, hvem hun er som person. Og hvis hun beslutter sig for at tage en kortere barselsorlov end gennemsnittet, vil hun aldrig være en mindre god mor i min optik – tværtimod kan det være, at vi kommer til at dele antallet af barselsmåneder.

Præcis ligesom Eva Persson heller ikke er en mindre ’rigtig’ mor, når hun vælger at droppe sin barselsorlov og i stedet vende tilbage til advokatgerningen efter bare en uge.

Eva Persson har lavet nogle benhårde prioriteringer. Jeg respekterer hendes og hendes mands ret til frit at prioritere deres tilværelse. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at deres lille søn i øvrigt bliver overøst med kærlighed fra begge sine forældre hver eneste dag. 

Bør fællesnævneren for ’rigtige’ mødre og fædre ikke i stedet være ubetinget kærlighed til deres barn? For ønsker alle forældre ikke netop deres børn det bedste? Og handler alle forældre ikke netop ud fra den præmis?

Derfor skal vi – og i særdeleshed kvinder – stoppe med at pege fingre ad hinandens valg.

Længden på en forælders barselsorlov kan aldrig blive en indikator på, om man er en god mor eller far. Barselsorlov skal ikke være et tabubelagt emne. Kvinder, som gerne vil tilbage på deres arbejde inden de gennemsnitlige 9,8 måneder, skal ikke frygte, at andre sætter spørgsmålstegn ved deres moderlige egenskaber..

Familier skal selv bestemme, hvordan de ønsker at indrette sig. Det skal hverken vi politikere eller andre blande sig i. Jeg har fuldstændig tillid til, at danske forældre selv er i stand til prioritere, hvad der er bedst for dem og deres børn.

Og da vi ikke længere er underlagt de gamle, traditionelle kønsroller, så er der heller ingen grund til at fastholde hinanden heri, vel?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
10 kommentarer
Vis kommentarer

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag