Ny Christiansborg-dille: De fupper med fakta

Jakob Engel-Schmidt. Medlem af Folketinget for Venstre, skriver om politik og samfund.

Det er sjældent, Christiansborg er på forkant med moden. Vist er der politikere, partiansatte og embedsmænd, der har styr på de seneste modetrends fra Milano, men ikke flertallet.

Folkestyret har imidlertid de seneste måneder indtaget en uheldig førerposition inden for en ny dille: 'Fabrikationen af egen virkelighed'.

Kort og godt går trenden ud på, at udvalgte politikere er begyndt at opfinde egen 'virkelighed' med tilhørende 'fakta', imens man lystigt ignorerer virkeligheden.

Modedillen giver sig til kende i alle afkroge af dansk politik. Den trives på den yderste højrefløj, hvor nogle tror, at fædrelandet bliver til paradis, hvis blot Danmark omkranses af en mur af Trumpske dimensioner. Nyeste eksempel er fra denne sidste weekend, hvor en kvinde fra Dansk Folkeparti foran partiets årsmøde påstod, at alle udlændige er mordere og voldtægtsforbrydere.

Salen klappede anerkendende og sluttede behørigt op om den totale faktaforladte fremstilling af virkeligheden.

Der endda lige frem gået mode i at rakke ned på mennesker, der ved, hvad de taler om.

Tillader eksperter eller politiske modstandere sig at påpege det fantasifulde i den politiske science-fiction, mødes vedkommende i bedste fald med hovedrysten, dog i hovedreglen med kritik og en beskyldning om stærke subjektive værdiladede motiver.

I den nye politiske hule er holdningen hellig, selvom den er hentet fra en verden af fri fantasi og opflasket på modermælk af ønsketænkningens kamp mod bedrevidende.

For at citere den navnkundige ungdomsfilm 'Zappa', så skal 'Mulle' ikke længere spise sneglen for at være med i hulen. Nu skal 'Mulle', altså nutidens vælger eller partisoldat, spise den postfaktuelle partifortolkning af virkeligheden for at blive lukket ind.

På 'godhedsfløjen' har man for alvor haft vanskeligt ved at få de politiske løfter og mærkesager til at stemme overens med tyngdelovens rammer. Særligt har den Alternative kuglerammes sammenstød med virkeligheden medført en fornægtelsesdans af usete rytmedimensioner ledsaget af usaglige angreb på faglig velfunderede offentligt ansatte økonomer.

For hvad gør det godt, at førende eksperter konkluderer, at løftet om en arbejdsuge på 30 timer koster 140 milliarder kroner årligt, når man hurtigt kan affeje eksperterne med et angreb på deres faglighed?

Selv i DR har trenden fundet indpas. Det er ikke mange uger siden bestyrelsesformand Michael Christiansen i ramme alvor udtalte til flere medier, at besparelser på etaten ville 'medføre en splittet befolkning og amerikanske tilstande' i kongeriget. Sandheden er naturligvis, at Danmark ikke med et trylleslag kommer til at døje med de samme socioøkonomiske problemer som De Forenede Stater, fordi DR Ultra og P3 får færre midler.

Men magen til tåbelighed skal man desværre ikke længere lede længe efter.

Også på uddannelsesområdet er fakta presset af den hjemmebryggede virkelighed. SF udgav for nyligt en pjece, hvor man beskyldte regeringen for 'at omlægge SU’en til lån'. Mennesker med et vigende medieforbrug bliver således bundet på ærmet, at SU'en afskaffes og erstattes af lån. Virkeligheden er, at de studerende sættes kr. 800 ned, stadig får udbetalt kr. 4.100 efter skat, mens lån bliver rentefri. Hertil kommer 3 års skattebonus, hvilket betyder, at landets uddannelsessystem er det bedste i verden.

Men hvad gør det, når SF har brug for at fortælle vælgerne det modsatte?

Hvad betyder så den nye tvivlsomme politiske modedille?

Først og fremmest betyder udviklingen, at eksperters udsagn effektivt undermineres i den offentlige debat. Den politiske samtale bliver mere polariseret. Det kommer til at handle om det divergerende verdenssyn og ikke om en løsningsorienteret dialog. 

Samtidig er den debatfaktuelle fallit et testamente til de etablere partiers manglende evne til at skabe håb og betrygge bekymrede vælgere.

De nye beboere i de faktaresistente politiske huler er så trætte af de etablerede politikere, at de er villige til at deponere troen på naturlove for at finde tryghed og tro på fremtiden.

Det kan man kun tage alvorligt og beklage. Konsekvensen bliver en devaluering af den politiske debat. Når alle selv opfinder 'fakta', hvorfor så overhovedet lytte til nogen af dem?

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
39 kommentarer
Vis kommentarer
Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.