Hvor skal vi hen, Mette?

Socialdemokraternes leder fejrer 1. maj sammen med Odenses socialdemokratiske borgmester.
Socialdemokraternes leder fejrer 1. maj sammen med Odenses socialdemokratiske borgmester.

Jakob Engel-Schmidt. Medlem af Folketinget for Venstre, skriver om politik og samfund.

Det kan næppe være gået nogens næse forbi, at sidste uge var mere end almindelig travl i dansk politik. Efter langt tids forberedelse kunne regeringen nemlig fremlægge både en erhvervspakke, et skatteudspil og en finanslov.

Særligt sidstnævnte fik lov at løbe med opmærksomheden og blev livligt diskuteret og dissekeret i stort set alle medier.

Finansministeren havde da også knapt nået at afslutte sit finanslovs-pressemøde, førend socialdemokraterne på alle tilgængelige platforme bekendtgjorde, at de i hvert fald ikke kunne støtte nogen af regeringens forslag.

Med deres præfabrikerede talepinde i hånden kategoriserede de på nul-komma-fem regeringens udspil som topmålet for asocial, borgerlig politik, hvor velhavende tilgodeses yderligere, og den øvrige befolkning helt og aldeles overses.

Kritikken af finansloven blev hurtigt så ensporet og ensidig, at man som almindelig dansker kunne foranlediges til at tro, at finanslovsdebatten i virkeligheden havde sit afsæt i en kort pamflet om dyre luksusbiler i Danmark eller en filosofisk udredning af, hvordan begrebet velfærd skal forstås.

Selvom mine forventninger om en konstruktiv modtagelse og dialog af finansloven på forhånd ikke sprang nogle skalaer, så må jeg alligevel tilstå, at jeg er blevet overrasket over dette års niveau.

Finansloven for 2018, der er fordelt over fire tunge bind, indeholder regeringens bedste bud på, hvordan vi trækker Danmark i den rigtige retning. Man har på baggrund af massevis af regnetimer, grundigt analysearbejde og nøje politisk afvejning identificeret de ideer, som bedst ruster Danmark til at imødegå fremtidens udfordringer.

Mens alle naturligvis er i deres gode ret til at have en anden holdning, så mener jeg, at man som minimum må gøre sig den ulejlighed at melde ud, hvilken retning man så ønsker i stedet. Jeg ser det med andre ord som en helt grundlæggende forudsætning for en saglig og oplysende diskussion, at man også fremlægger egne visioner.

For Socialdemokratiernes vedkommende har det ikke skortet med nej’er. Det blev et nej til skattelettelser for almindelig danskere og nej til at gøre det mere attraktivt at arbejde. Og i øvrigt også et nej til, hvorvidt man vil garantere, at initiativerne bliver tilbagerullet efter et eventuelt regeringsskifte.

Til gengæld har det været anderledes svært at blive klog på, hvad Socialdemokratiet så vil i stedet. For mens Mette Frederiksens forgænger mente, at det var både rimeligt og også konstruktivt, at man som landets største parti fremlagde en sammenhængende økonomisk plan, så spiller klaveret tilsyneladende anderledes hos den nuværende S-ledelse.

Man har i hvert fald ikke ment, at man skyldte danskere at fremlægge sine egne visioner, inden man hældte regeringens planer helt og aldeles ned af brættet.

Vi er forskellige i dansk politik, og sådan skal det også gerne være. Men trods vores forskelligheder, så skal vi insistere på, at spillereglerne skal være ens for alle.

Vi politikere skal forlange af hinanden, at vi gør rede for vores politiske ambitioner, så danskerne kan tage bestik heraf. Oven på sidste uge står det klart, at Mette Frederiksen & co. vil i en anden retning end regeringen. Men hvor den mere konkret fører os hen, det har vi endnu til gode at finde ud af. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn ogefternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
31 kommentarer
Vis kommentarer