Amatør-politiet slår til

'Jeg kan godt forstå at vi bør gå i takt - og det hjælper meget på min erkendelse at blive kaldt 'et svin',' skriver Jeppe Søe om at blive skælt ud af amtør-corona-politiet, hvis man kritiserer reglerne for corona. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
'Jeg kan godt forstå at vi bør gå i takt - og det hjælper meget på min erkendelse at blive kaldt 'et svin',' skriver Jeppe Søe om at blive skælt ud af amtør-corona-politiet, hvis man kritiserer reglerne for corona. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Er du ramt af den værste senfølge?

Danmark er et trygt land. Det er simpelthen så dejligt, at vi har en gruppe som passer på os. Altså ikke de der sygeplejersker og alle dem, som hele tiden får en tak fra regeringen og dronningen  - nej, den helt oversete voksende flok af danskere i den frontlinje, der sætter en ære i at rapportere alt, de mener kan være dødbringende opførsel - og som tænker, at alle andre med sikkerhed ikke kender reglerne. 

Folk, der kimer TV2 ned fordi de synes folk sidder for tæt i X-factor. Det var godt nok optaget i oktober, hvor man måtte, men fint lige at markere, hvis nu TV2 ikke selv havde styr på de ret enkle regler. Jeg synes også, det er rigtigt set, at selvom det er en gammel optagelse, skulle de klippe den om, fordi signalværdien er forkert at sende nu. Vi danskere er jo generelt mere ubegavede end dig, så det er helt rigtigt at alt, der sendes nu, bør ændres til 2021-forhold. Lav et borgerforslag. Tak. 

Andre holder øje med alle fly, der lander i København og reagerer, når de lander fra Dubai trods restriktioner. De har ringet til pressen, da der jo må styr på de landinger, som flykontrollen i Københavns lufthavn tydeligvis ikke kan se på radaren. Jeg er virkelig tryg ved, at folk får ringet til de ansvarlige og får tjekket, om det er fragtfly, eller om der er influenzere eller politikere på vej. Tak. 

Også en stor tak herfra til dem, der holder øje med sociale medier og overvåger alle billeder, der lægges op. Uden jeres kommentarer under billedet ville vi aldrig få bugt med den pandemi. Det er helt uundværligt, at I påpeger, at det ser ud som om folk på fotoet står for tæt. Og i min optik er det helt forståeligt, at I ikke opdager, at det er et delt minde fra 2016. Med en så stor opgave, I sidder og har ansvaret for, vil der ske fejl - det skulle I bare have sagt inden i tiltrådte, så er alt ok. Signalværdien i at dele minder, som ikke lever op til nutidens restriktioner, er beklagelig. Tak. 

Det er også afgørende, at jer der er butiksdetektiver i dagligvarebutikkerne holder godt øje. Jeres opgave er særlig svær, da mundbind ikke gør det nemt at se vrede ud. Men de skønne, vrede øjne I kan sende folk i en kø, der lige er faldet i staver og derfor bryder reglerne med kun 1.72 meters afstand, er væsentlige for smitteopsporingen. Jeres udskamning vil redde verden, da 1,72 i over 15 min jo er nær kontakt. Samme i tog og busser, jeres opgave er livgivende. Tak. 

Personligt sætter jeg også virkelig pris på de mange beskeder i indbakken, når jeg med mellemrum tillader mig at stille kritiske spørgsmål. Det er jo helt korrekt, at hvis man undrer sig over noget, er man automatisk en af dem, der tager til Dubai eller er 'pisse ligeglad med Danmark'.

Umiddelbart kan det virke meget hårdt at læse ord som 'svin', 'dø din landsforræder' - men jeg kan jo godt se, at ordene er på sin plads. Vi er i en alvorlig pandemi, og I har fået til opgave at nedkæmpe enhver modstand. Det, som jeg ser som undren eller spørgsmål i et folkeoplyst land, kan andre jo omgående opfatte som opfordring til at stå tæt i en kø. Det er klart, I må reagere med en retorik, der ikke er set så hård siden 30'erne. Jeg kan godt forstå at vi bør gå i takt - og det hjælper meget på min erkendelse at blive kaldt 'et svin'. Tak. 

Jeg glæder mig til, at verden bliver normal igen - og takket være jeres arbejde, sker det i dette årti - godt hjulpet af dem, der har taget uddannelsen som virolog i de måneder, de gik derhjemme.

At lege amatør-politi er en af coronaens alvorligste senfølger! Jeg håber, vaccinen tager den defekt, at man holder mere øje med andre end med sig selv. Vi må genfinde troen på, at vores medmennesker har nogenlunde lige så meget styr det her ragnarok, som vi selv har - selvom det ikke altid ser sådan ud. Og tænke pyt. Tak. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
51 kommentarer
Vis kommentarer