Angreb på burgerbar er terror

'At ødelægge en restaurant, fordi man er uenig med ejeren, er reelt terror! De folk, der laver angreb, som er politisk motiverede, skal efter min overbevisning dømmes ekstra hårdt efter terrorlovgivningen,' skriver Jeppe Søe om angrebet på burgerbaren The Barn, hvor et medlem af Nye Borgerlige arbejdede.
'At ødelægge en restaurant, fordi man er uenig med ejeren, er reelt terror! De folk, der laver angreb, som er politisk motiverede, skal efter min overbevisning dømmes ekstra hårdt efter terrorlovgivningen,' skriver Jeppe Søe om angrebet på burgerbaren The Barn, hvor et medlem af Nye Borgerlige arbejdede.

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

I denne uge oplevede Danmark et hærværk og verbale angreb mod en restaurant på Nørrebro, hvor en kandidat til Folketinget for Nye Borgerlige arbejder. Venstreorienterede aktivister påstod, at de serverede 'naziburgere' - og så begyndte ellers et koordineret angreb online og senere smadrede nogle butikken.

Det kalder nogle 'forventeligt'. Om de to angreb hænger sammen, ved man endnu ikke, men jeg opfordrer til, at man sætter alle kræfter ind for at finde ud af, hvad der er op og ned. 

Den nyhed ramte mig hårdt. Den går TOTALT imod alt det, vi er i Danmark. At angribe folk, fordi de har holdninger politisk eller vælger at stille op, burde stå i breaking-gult som en skamstøtte over det, vi efterhånden er blevet.

At ødelægge en restaurant, fordi man er uenig med ejeren, er reelt terror! De folk, der laver angreb, som er politisk motiverede, skal efter min overbevisning dømmes ekstra hårdt efter terrorlovgivningen. Terror behøver ikke koste menneskeliv for at være alvorlig. Når vi har lavet ekstra hårde regler, er det, fordi vi ikke vil angribes på vores levevis og demokrati - og derfor er det en terrorhandling at forsøge at skade 'The Barn', som burgerbaren hedder. 

Det er det, når aktiviterne opfordrer folk til at give dårlige anmeldelser på alle platforme. Trustpilot er blevet nutidens grafittimaling, hvor man ubesværet kan sidde hjemme og sprøjte en virksomhed til med grumme ord - og dermed stemple deres levebrød. Der er ikke forskel på at skrive 'naziburger' i hundreder af anmeldelser og på de jødestjerner, man tegnede på butikkerne på Hitlers tid. Forskellen er måske kun, at vi i dag tager let på det. Vi har vænnet os til det. Det må vi aldrig!

Det er ikke første gang. Sikkert heller ikke sidste. En kro i Mariager, ejet af et par DF‘ere oplevede samme skæbne. Og skruer vi tiden længere tilbage, satte nogle ild i gaderne på Nørrebro, fordi de var uenige med Paludan. Og for nogle årtier siden ramte æg og slag Glistrup, og maling ramte Fogh. Flere folkevalgte har livvagter døgnet rundt på livstid. 

Næsten alle disse angreb kom fra yderste venstrefløj, som dermed skider højt og flot på de idealer, de ellers går og praler med som rummelighed og frihed til forskellighed. Jeg fatter det ganske enkelt ikke. Både højrefløjen og venstrefløjen har oprustet på hårde ord i årtier - nu er vi derude, hvor handlinger lægges ovenpå, for at få ret. Pludselig er vi i krig. 

Vi skal tåle vores modstandere. Argumentere og kæmpe for det vi står for - men aldrig forsøge at vinde med andet end argumenter. Jeg kender privat politikere i alle partier og har en fest med dem alle. Jeg er ikke altid enig - men det gør intet i vores forhold. Nærmest tværtimod. Hvem gider at sidde og nikke hele aftenen og tale med nogen, man er helt enig med? 

Åbningsdebatten i denne uge viste et folketing, der kunne debattere og grine sammen på tværs. Måske de skulle udvide den tone til flere debatter året rundt, så de taler til hinanden ordentligt uden den hårde retorik. Så vi kan se et samarbejdende folkestyre og ikke skyttegrave med verbale angreb konstant?

Det er dog ikke kun politikerne der skal ændre sig. Vi kan alle starte i dag! Jeg har altid taget samtalerne - også med dem der hader mig. Nogle er blottet for ordentlighed. Det gælder også på 'nationen!', hvor debatten nogle gange er helt væk fra emnet, men bare ligegyldige opkast. Jeg svarer altid på trusselsbreve og eder og forbandelser. Da jeg skrev om mine selvmordstanker, kom der beskeder på 'nationen!' om, at de gerne ville sponsorere et reb. Og da jeg skrev Thunberg et enkelt sted i en klumme, voksede mængden af bandeord. 

Det rører mig ikke, og jeg svarer alle. Når man stikker snuden frem, risikerer man at få den i klemme. Men at angribe en politisk kandidat for at have modet til at stille op til politisk embede, er ikke bare ligegyldigt svineri i en indbakke. Det er terror. 

Lad os statuere et eksempel. Sæt alle kræfter ind på at finde gerningsmanden til hærværket. Viser det sig at have bare skyggen af politisk motiv, så straf vedkommende så hårdt, at de ville ønske, de i stedet havde lavet en demonstration på argumenter. Send et bødeforlæg til alle dem, der skrev onlineanmeldelser med nazisme og politiske eder og forbandelser. 

Lad os bruge det her til at huske hinanden på, at i Danmark taler vi sammen. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
58 kommentarer
Vis kommentarer