Der er altid brug for vagthunden

'Jeg holder øje præcist som før, som enhver journalist har indbygget i sig. Det er helt, helt urimeligt og farligt at lænke vagthunden i en tid som denne,' skriver Jeppe Søe, der er træt af folk, der mener, at man ikke må kritisere sundhedsmyndighederne og regeringen, selvom de modsiger hinanden. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
'Jeg holder øje præcist som før, som enhver journalist har indbygget i sig. Det er helt, helt urimeligt og farligt at lænke vagthunden i en tid som denne,' skriver Jeppe Søe, der er træt af folk, der mener, at man ikke må kritisere sundhedsmyndighederne og regeringen, selvom de modsiger hinanden. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Kommunikationen har været forvirrende, modsatrettet og ikke mindst skabt unødig mistro undervejs. 

Hvis vi har lært noget af krisen er det, hvor dårlige vi er til at håndtere det. Især på kommunikation. Myndighederne sidder på hver deres tronstol og kæmper for at komme først med udmeldingerne - fremfor at sidde med de andre og lægge al viden sammen, inden de udtaler sig. 

Politikerne holder pressemøder sammen med myndighederne - og fra de forskellige pulte lyder modstridende ord. Sundhedsstyrelsen siger noget, politiet det modsatte, regeringen fastslår, hvem der har ret - samtidig med at de siger, at det er Sundhedsstyrelsen der har sidste ord.

Regeringen har lagt en strategi om kommunikation - men videnskab handler jo ikke om strategier. Det handler om... videnskab. Dermed udtaler de sig fra deres ekspertbord, mens regeringen omskriver deres taler flere gange - for at få folk til at gå i takt. Stadig uden at røbe, hvor vi er på vej hen. 

Da Kåre Mølbak sagde, at dette vil tage et år, havde han ret! Jeg roste ham til skyerne for ærligheden. Vi render og lader som om det hele snart åbner - men sandheden er med sikkerhed, at kloden vil være påvirket i årevis. Straks han sagde det, kunne man ane panikken i regeringens øjne, da man lige havde vedtaget, at statsministeren skulle give befolkningen håb før påske. Det ødelagde Kåre med sine irriterende realiteter.

Andre gange har myndighederne udtalt sig om ting, der er ufærdige. Det gælder notatet forleden om alle branchernes genåbning, der blev sendt ud til politikerne - en liste der viste sig ikke at handle om nutid, men om datid. Altså risikoen ved at genåbne alt, som det var før. Jeg tænker ikke en eneste branche går og regner med, at de kan være som før. Der er taget forholdsregler - de er bare ikke regnet ind. Og dermed er alt jo pludseligt farligt. 

Vi fik ikke samme notat, da skoler og frisører åbnede - da var det en samlet vurdering, der blev kommunikeret. Men nu sendes alt ufærdigt afsted. Og i går blev det ufærdige notat brugt som spørgeramme til statsministeren, i den udgave af aftenshowet, der hedder 21 SØNDAG. 

Det gælder også Kåre Mølbaks melding om, at unge mennesker er helt til rotterne. De er uansvarlige. Det viste sig dog, når man lagde tallene sammen, at de nærmest er mønstereksempler på smittespredning. 

Og ved seneste åbning kom SSI med en rapport, som Kåre modsagde i et notat. Her mente han, at vi havde ødelagt det hele i påsken - det sagde meningsmåling fra Epinion. Tallene modbeviser fortsat notatet og udskamningen. Men notatet fik betydning for den meget forsigtige åbning sidst, ligesom jeg formoder det nye forkerte notat får betydning om en uge. 

Det gælder også legeaftaler, hvor Brostrøm sagde det var en god ide - og Kåre sagde, det skulle undgås. 

Det gælder Mette Frederiksens melding om, at vi ikke skulle køre i sommerhus, mens hun dagen efter sagde det modsatte. 

Kåre sagde så, vi går efter flokimmunitet, men ugen efter, at det ikke var strategien. Statsministeriet sagde, man skulle blive hjemme fra skole, hvis der var sygdom i familien, mens Sundhedsstyrelsen sendte børnene afsted. Skole og forældre udtalte, at det ville give fravær at blive væk. Det sagde undervisningsministeren dog, det ikke ville, selvom skoleledere i nogle kommuner sagde, det ville.

Gang på gang har der været en modsatrettet kommunikation - så borgerne ganske enkelt ikke kunne gøre, som dronningen sagde vi skulle - for 'ellers kunne vi ikke være det bekendt'. 

Når man peger på noget, der ikke virker, som jeg flere gange har gjort, er der nogle kommentarer, der altid er helt sikre - og sikkert også kommer denne gang. Det er kommentarer, enhver journalist bliver mødt med, når de drister sig til at spørge om noget.

Lad os gå dem igennem, da jeg synes de er ekstremt farlige! Samfundet bliver ikke bedre af at stoppe med at pege på det, der skal gøres bedre. Heller ikke i en situation som denne. Faktisk slet ikke i en situation som denne:

'Vi har ikke prøvet det her før!'

Nej, det har vi ikke. Derfor må vi hjælpe hinanden med at finde ud af, hvad der er op og ned. Og gøre det bedre i morgen. 

'Vi asfalterer, mens vi kører.'

Muligvis, men er det så ikke ok at pege på, at vi skal vide, hvor vi kører hen, før vi spreder asfalt på steder, hvor noget vigtigt kunne gro?

'Du er jo ikke virolog.'

Enig, det lader jeg heller ikke, som om jeg er. Men jeg tænker ikke, man normalt behøver være kemiker for at pege på udledning af lort i vores fjorde? Man behøver ikke at være ekspert i fossile brændstoffer for at pege på vindmøller? Man behøver ikke have en videregående uddannelse i ernæring for at vælge et liv som veganer? Det er befolkningens ret og pligt at sige, hvad de mener - eller stille spørgsmål, når der er noget, som er selvmodsigende. Og det har vist sig at være rigtigt næsten hver gang - eller er blevet mødt med en uddybning. Det er sundt og godt!

'Mette sagde jo, der vil ske fejl.'

Ja, men betød den sætning virkelig, at vi ikke måtte påpege, når fejlene sker? Forhåbentlig ikke. Det ville virkelig være farligt. Jeg håber da inderligt, at regeringen, der åbenbart er så meget i vildrede, som I påstår, bliver glade for at få besked om ting, der er forkerte. 

'Lad være med at være så negativ.'

Jeg ønsker et samfund, der løfter i flok. Nogle er gode til virologi, nogle er gode til at skabe værnemidler, nogle er gode til at stille spørgsmål, og nogle er gode til at svare. Det må ALDRIG være negativt at stille spørgsmål - og det må ALDRIG blive sådan, at man udskammer dem, der ikke hele tiden går og smiler. 

'Bare opfør dig ordentligt og bliv hjemme.'

Det gør jeg sørme også. Jeg har ikke givet et knus eller kys siden marts. Men det betyder ikke, at jeg har slukket hjernen. Jeg holder øje præcist som før, som enhver journalist har indbygget i sig. Det er helt, helt urimeligt og farligt at lænke vagthunden i en tid som denne. Det er nu et samlet demokrati skal være på dupperne, så vi sammen kan komme godt videre. 

Vi har givet afkald på næsten alt det, der gør os til verdens lykkeligste. Men vi må ikke miste retten til at spørge eller kritisere. Vi må ikke udskamme folk, for at tale ud fra det ståsted, de har. At turde kritisere betyder IKKE, at man render ud på Islands brygge og hoster på andre. Det betyder såmænd bare, at man har bevaret sig selv og fortsat gerne vil være med i samfundet. 

Kommunikationen fra myndigheder og regering viser tydeligt, at der er brug for, at vi stadig undrer os... mens vi sidder i startblokken og venter på et skud.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
18 kommentarer
Vis kommentarer