Det politiske gourmet-bedrageri

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Når jeg en sjælden gang forvilder mig ind på en af de dyre gourmetrestauranter, er jeg ikke så nem at narre mere. Jeg kan nemt se, at de to små blade der er flamberet helt specielt med røg fra birkebark i virkeligheden er ukrudt fra en strand på Mandø, fløjet til København, hvorefter de er lagt i nogle krydderier, så de smager af alt andet end vadehav.

Tallerkenen er proppet med bullshit i så få mængder, at pølsevognen på vej hjem er en sikker beslutning, hvis der da var penge tilbage. 

Præcist sådan har jeg det efterhånden med politiske udmeldinger som den, der kom fra Mette Frederiksen forleden. Indholdet har ikke været synderligt svært at finde på. Det var jo i virkeligheden bare at kopiere hvad Dansk Folkeparti har sagt i årtier, blandet med regeringsgrundlaget fra den nuværende regering - tilsat en google-søgning på alt, hvad partiet har stemt imod og talt nedladende om i mange år.

Vupti, så har man et såkaldt nyt udspil. 

Kunsten er så at få denne kopierede leverpostej til at smage af foie gras. Det kræver en spinhær af dygtige kommunikationsfolk, der forsøger at tegne et helt nyt billede af noget, der er set før og skjule med humanistiske ord og hovedet på skrå, at der er tale om et ekstremt holdningsskifte.

Mette Frederiksen lagde et otte minutters videoklip online, hvor hun læser en velskrevet tale om, at verden er i forandring. Det er fandme godt set. At befolkninger ændrer sig. Og at al snakken om blå og rød blok må ophøre, så vi kan lave en langsigtet plan for de fremmede og lade skænderierne ophøre. Næsten ingen opdager, at det jo faktisk netop er Mette Frederiksen og co. der har talt præcist samme forslag ned og dermed bidraget til, at hendes copy/paste-udspil ikke forlængst er virkelighed.

Det og så lige det faktum, at det hele er blændværk. 

Jeg forsøger ikke at tale Mette eller det Nye Socialdemokratiske Folkeparti ned, men konstaterer, at Frankrig ikke er lykkedes med deres forsøg på selvsamme forslag. Det var ganske enkelt ikke muligt. Om Mette kan mere end hele den store franske nation vil vise sig - men at finde et nordafrikansk land at lave en lille dansk indhegnet plet bliver sin sag. Måske derfor det heller ikke er lykkedes regeringen at komme et skridt videre, de er handlingslammede på sagen. 

Talen blev serveret flot. Omtalen i pressen var enorm. Enhedslisten råbte ikke ligeså højt, som dengang de højtråbende mente at S 'pissede på' dem, da Thorning lavede en aftale med Løkke om finanslov. Dansk Folkeparti vil uddele gruppekram, hvilket hænger fint sammen med det afbrudte samleje der har kørt gennem længere tid. Venstre sagde derimod, at det var et 'fatamorgana', og at den nuværende indsats allerede viser sig i tallene. 

Problemet er, at tal ikke gør sig lækkert på en tallerken. Valget skal vindes på den storytelling, der kan gøre ukrudt til en delikatesse og leverpostej til Guds gave til dine smagsløg. Derfor finpudses formen på samme måde, som når en vinkender serverer dig rødvin, beder dig gurgle og lægge mærke til en eftersmag af lakrids.

I virkeligheden vil vi bare bunde flasken og have en fest, men vi lader os forføre af fortællingerne og står pludselig og spytter vinen ud og nikker anerkendende til værten for hans valg. 

Hvorfor ikke prøve at sige sandheden upoleret?

Jeg havde haft mere respekt, hvis Mette havde lavet en video på to minutter, hvor hun sagde:

'Vi har taget fejl. Vi har ikke lyttet til Glistrup og Dansk Folkeparti i tide og står nu et sted, hvor det hele er gået for vidt. Derfor ændrer vi nu totalt kurs og vil indlede forhandlinger med dem, vi har svinet til gennem årtier. De er blevet stuerene, og vi glæder os til at skabe en national humanistisk løsning”'.

Det var præcist det indhold, hun leverede. 

Jeg ved godt, at der ikke er tradition for at vinde valg på ærlighed og leverpostej - men jeg har respekt for den første, der gør forsøget. Det har vi endnu til gode

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
19 kommentarer
Vis kommentarer