'Facebook har ikke skylden for, at Trump blev valgt'

Facebook-ejer, Mark Zuckerberg, er kommet i alvorlig modvind, efter det er kommet frem, at personligt oplysninger fra Facebook er blevet brugt til at påvirke diverse valg med.
Facebook-ejer, Mark Zuckerberg, er kommet i alvorlig modvind, efter det er kommet frem, at personligt oplysninger fra Facebook er blevet brugt til at påvirke diverse valg med.
Følg Opinionen

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Kære Facebook. I må endelig sige til, hvis i mangler noget data om mig. Jeg forsøger at give jer så meget, min private grænse tillader, så jeres produkt bliver bedre for mig at bruge.

Men sig til hvis I skal have mere.

Facebook er igen i stormvejr. Folk går bananas, fordi data er delt med andre og politikere og debattører står i kø om at få folk til at slette deres profiler. Et hashtag er endda introduceret #deletefacebook, og det bruges i stor stil af folk, der samtidig beviser, de ikke har fulgt deres egen opfordring.

Og sådan er det hver gang. Politikerne er næsten de sjoveste. De tordner om dette forfærdelige medie på deres sociale profiler og kritiserer, at Facebook kender deres liv. Samtidig benytter deres parti netop den viden til at booste og promovere partiets politik baseret på, hvilke interesser folk har.

Det er så dobbeltmoralsk, at man må grine og afskrive dem som værende utroværdige.

Selvsamme politikere stemmer for, at staten kan registrere nationale tests, trivselsmålinger og utallige andre informationer på vores personnumre allerede fra, vi kommer ud af moders skød. Staten er den største datamisbruger herhjemme, og de er endda aldeles dårlige til at passe på vores data. Men det findes der ikke hashtags imod.

For her er befolkningen ligeglade eller hvad?

Jeg elsker Facebook. De, der ikke gør, må gerne smutte. Facebook er ikke som statens svineri et tvungent system, men et tilvalg vi kan gøre i livet. Jeg elsker det, fordi jeg her har kontakt med venner og har opbygget et medie, hvor jeg kan ytre mit til mine følgere. Folk, der synes om mine holdninger - eller er imod mig. Begge dele er fedt.

Det giver en fortryllende debat. Den er ofte hård. Det er debat jo indimellem. Utallige kritiserer den 'hårde tone', som om den er ny. De folk har altid været der. Måske de før stod på værtshuset og råbte ad samfundet. Nu har de fået bredbånd.

Jeg hylder både sociale medier og nationen på Ekstra Bladet. Der er mange imellem, som intet siger mig - men hvorfor skal de ikke have en stemme? Hvem skal bestemme om dem, der ikke er vant til at debattere, skal have lov at deltage?

Jeg skriver for det meste tilbage til dem, der ønsker mig død. Og ofte finder jeg ud af, at det ikke var en dødstrussel, men bare en retorik de bruger og fortryder kort efter. Ofte har de faktisk meget på hjerte, men kender ikke rigtig til god tone. Det lærer de nok.

Facebook ved gudskelov næsten alt om mig. Og mangler de noget, må de sige til. Lige nu er jeg på ferie i Kenya. På stranden står utallige folk, som vil sælge mig en safari. Selvom de kommer fra 'Official Safari Kenya Coorperation' ved jeg godt, at det bare er en sort mand, der har købt en gammel Ford Taunus og gerne triller os ud til en løve for en tusse.

Da jeg landede på hotellet sagde Facebook 'Velkommen til Mombasa' og viste mig alle de steder, som mine venner havde besøgt og anmeldt. Dermed kunne jeg se, at Mette havde været på en safari med et firma - og jeg kunne så skrive lidt med Mette og få et par tips - og i går havde vi en forrygende dag på savannen, takket være Facebook. Og Mette.

Facebook kritiseres også ofte for at sprede fake news. Igen lader vi som om, at fake news er noget nyt! Gu er det ej. Pressen har mange gange delt historier med verden, som enten har været den halve sandhed eller har haft en dagsorden om at skaffe seere.

Muligheden for at få det bredere ud er selvsagt kommet, da sociale medier jo i sagens natur netop er uden redaktør og journalister som filter - med lad være med at beskylde friheden til at ytre sig for, at der er kommet mere bullshit. Det har vi altid været gode til at sprede, siden dengang vi sad og fortalte ammestue-historier i petroleumslampens skær.

Der er kun een skyldig i alt det onde på sociale medier: Folk uden sund fornuft.

Hvor fanden blev vores fornuft af? At Facebook ved alt om mig har jeg ikke noget problem med. De kan ikke overleve, hvis de misbrugte den information - men INTET i denne verden kunne da få mig til at trykke ja til at dele denne information med en russisk fyr på 17 år, der i en kælder i Moskva har lavet en app, der kan vise mit indianernavn, sætte mit ansigt ind på en plakat fra Hollywood, spå om min fremtid, vinde en Range Rover eller fodre grise i FarmVille.

Intet kunne få mig til at spamme hele min venneliste med en advarsel om, at de endelig ikke må tilføje Jayden K Smith som ven. Intet i verden kunne få mig til at kopiere en eller anden latterlig tekst om, at Facebook bliver betalingsservice, og at jeg skal poste den til alle andre. I det sekund jeg gør det, reklamerer jeg jo med hvor snotdum jeg er.

Jeg synes facebook kunne løse hele lortet ved at indføre en enkelt smart funktion, hvor man automatisk fjerner den slags folk fra vennelisten. Ganske enkelt slette og blokere i det sekund de deler deres indianernavn eller hvilket dyr, de minder mest om. Det er dem, der er farlige folk. Det er dem, der deler alle mulige informationer med 17-årige russere og til sidst får valgt Trump.

Eller rettere... facebook har ikke skylden for at Trump er valgt. Det har vælgerne, som stemte efter noget, de havde læst på facebook fremfor noget, de troede på. Også her kunne sund fornuft spille en rolle. Og inden du tænker 'ja, de amerikanere er fucked up', så husk, at vi herhjemme stemte på Alternativet.

Alternativet havde ingen svar før valget, men svarede uanset hvad de blev spurgt, at 'det var noget, de havde nedsat et udvalg, der skulle finde ud af, hvad de mente om'. Ingen anede i virkeligheden. hvad de stod for - andet end 'noget nyt'. Og det fik de ni mandater på.

Det var også sådan Trump vandt. Ved at sige, at han ville noget nyt. Og uden sund fornuft glider den slags igennem.

Det er så let for os at skyde skylden på medierne, samfundet, politikerne, lovgivningen, flygtningene, sociale medier, naboen eller kommunen. Men ofte ligger skylden jo hos os selv, hvis vi tænker os om. Så det er vi holdt op med.

Vi byder dig velkommen til at deltage i Debatten her på Ekstra Bladet.
Få enkle regler skal overholdes.

  • Aktivér min adgang til Debatten
  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af Debatten.
46 kommentarer
Vis kommentarer
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+