Gu' fanden må du ej få 70 kr til en virtuel lagkage!

Figur i spillet Fortnite.
Figur i spillet Fortnite.

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Som de fleste andre børn er mine også vilde med 'Fortnite'. Et spil, der forener rigtige venner i en virtuel verden.

Man kastes ned på en tegneserie-ø med 100 andre, og den stærkeste overlever. Jeg har selv spillet med sønnike, og det er virkelig medrivende og skægt. Vi har ørebøffer på og kan tale sammen på holdet - også med hans kammerater fra skolen, der er med på samme hold.

Ofte glemmer de, at Far er med i spillet, og så kan jeg sidde og høre dem hyggesnakke om alt fra piger til lektier, mens deres digitale alter ego render rundt og kæmper for sit liv. Så elsker jeg - på helt rette tidpunkt - at sige 'neeej hvor vi hygger', og så kan jeg nærmest høre dem rødme. Så lærer de måske lidt om aflytning. 

Jeg er ikke sart. Faktisk er jeg af den overbevisning, at computerspil og e-sport er en aldeles sund hobby, som man med rette engagement kan lære af. Men ligesom alt andet i livet skal det håndteres og dyrkes med måde. Der er nemlig et problem...

'Fortnite' er gratis. Ligesom alle dem, der sidder med et virtuelt landbrug i 'Hay Day' og de, der spiller smølfespil, hvor skal der samles bær, mønter eller alskens andet pladder op, så kan man købe ting i spillet. Sådan er det også i 'Fortnite', hvor spillets bær hedder V-Bucks. Hvis man samler dem, tager det et år at få råd til lagkage. Et dankort kan dog skaffe dig tingene omgående.

Man kan ikke købe noget, der gør spillet nemmere. I spillene til de voksne, som primært spilles på smartphone, er det ofte ekstra liv, løsninger på gåder eller andet livsvigtigt, der er til salg. Der er intet så skønt som at bruge 10 kroner på et tip i Wordfeud, så modstanderen tror man har en IQ som en atomfysiker. Men i børnespil narres børnene ved at appellere til deres fællesskab og interne konkurrence med vennerne om status - en kamp børn naturligt deltager i, som det er blandt abeflokke. 

Man kan ikke blive bedre til at ramme eller gemme sig ved at købe V-Bucks i børnespillet. Det eneste man kan købe er nye danse, som figuren kan danse, hvis den er glad - nyt tøj, ny faldskærm, et hoved som en burger eller en rygsæk med indbygget lagkage.

Det reagerede jeg ikke på i starten, da jeg virkelig ikke i min vildeste fantasi forestillede mig, at nogen kunne finde på at bruge 70 ægte danske kroner på at rende rundt med en lagkage med levende lys eller kunne et dansetrin, når man havde pløkket de andre, inden stormen kommer. 

Hvor tog jeg dog fejl... 

Der er prestige i at rende rundt i det rette outfit. Som på natklubben NASA i gamle dage, hvor en Hugo Boss kom hurtigere til i baren end Calvin Klein. Har man de rette klæder eller en lagkage, tror de andre spillere, du er erfaren og løber væk, lyder parolen fra en 10-årig, der nu på sjette måned har tigget om at måtte bruge sine lommepenge på virtuelt modetøj. Men ingen løber væk fra en lagkage. 

Det er en kunstigt skabt virkelighed, hvor alle uden kage tror, de andre er foran. Er mere end dem. For ikke at tale om de helt sjældne stykker tøj, der endda sælges virtuelt fra bruger til bruger på diverse platforme. En figur med hele pakken kan sælges for mange ægte penge på det skjulte marked, på Instagram eller den blå avis. Det er et ret stort globalt marked - og det ved ungerne godt. 

Endelig er der gruppepres, da nogle venner gerne må og derfor har den lagkage, han ikke måtte få. Pludselig er man udenfor, fordi man bare går i det tøj figuren er født med. Man er ikke på samme niveau og udviser markant fattigdom - eller viser, at man har 'en dum far, der sætter sig alt for meget ind i alt muligt'.

Jeg lever med det mærkat og må endda klart sige, at jeg fremover holder med alle de børn, der vinder uden lagkage og faldskærme i rastafarifarver. De tør være naturlige og bare sig selv. Og det har måske forstået, at udseende ikke betyder noget, hvis man kan ramme plet.

Forstår børnene ikke det, er de ikke store nok til den slags spil. Og det er du heller ikke, dig på 48 år, som betaler 10 kroner for et computer-bær, styrker dit virtuelle landbrug med dankortet eller glædeligt punger ud for at få tip om, at der kan staves til 'kraftidiot' i Scrabble. Spar op til en god middag med rigtige bær, godt dansk kød fra et rigtigt landbrug og pludselig kan der også stå 'lykkelig' i scrabble.

Men det kræver lidt kampe undervejs.

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
28 kommentarer
Vis kommentarer