'Os, der er #totaltligeglade, vi må stå sammen'

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Min farmor blev næsten 100 år. Da hun en dag modtog brev fra Ældre Sagen sagde hun: 'Hvad fanden er Ældre Sagen. Det er da ingen sag at blive ældre'.

Jeg elsker den kommentar.

Alt for meget bliver til en sag med eget hashtag og udskamning af alle dem, der tror anderledes end dem, der melder sig under fanerne. Forleden valfartede danskere ud til det landbrug, som mange ellers ynder at svine til, for at se dansende køer. Men vejen til stalden var plastret til med veganere, der under hashtag #govegan lige ville informere folk om, at de er mordere og dyremishandlere, hvis de æder en bøf.

Personligt har jeg det sådan, at jeg er ret tilfreds med, at mennesket er øverst i fødekæden - og jeg tror, vi opfører os mere humant, end feks løver og næsehorn ville på samme position.

Jeg er totalt ligeglad med, hvad andre spiser. Det rager mig en høstblomst, hvordan naboen lever og hvilke valg, han tager. Jeg går op i mine egne valg - og fortæller gerne om dem - men jeg forsøger ikke at pådutte andre mine sager. Det er jo at missionere, og dertil er min tid for kostbar (som man siger, når man er bagud med en serie på Netflix).

Det er et af de største problemer, vi har i samfundet i dag. Alle har en sag, og for at en sag bliver til en bevægelse, kæmper man for at få alle andre med. Det gør man ved at fortælle med hårde ord, at alle der ikke er med på sagen er ondskaben selv. Er du ikke med os, er du imod os.

Det er præcist sådan, religioner har det. Alle, der ikke tror. at Jesus er sandheden, er håbløse. Folk, der ikke tror på Allah, er fortabte. De, der ikke er vidner for Jehova, vil dø en smertefuld død. De, der ikke skriver #metoo, hader kvinder. Dem, der spiser bøf, er mordere, og de, der mener, at man godt kan finde søde, moderate arabere, er venstreorienterede, naive venligboere - mens dem, der mener, at vi skal stoppe op og se på mængden af flygtninge stemples som nazister.

#metoo har den sidste tid samlet kræfter og er blevet en bevægelse. Jeg deltog i et debatarrangement på Aalborg Teater for nogle uger siden, hvor retorikken primært var, at mænd er tåbelige, magtsyge idioter. Og sådan ender sager altid. Der graves en grøft mellem to standpunkter, og du SKAL vælge side.

Så snart du siger en sætning, kæmper alle for at placere dig i en af de to kasser: for eller imod. Og derfra tolkes alle dine udsagn fra det standpunkt, de mener, du har.

Alt er sort og hvidt.

Jeg er med sikkerhed imod voldtægt og overgreb, men kan godt kigge intenst på en kvinde i Jomfru Ane Gade, når hun nærmest uden tøj og med to kilo make-up signalerer 'se mig'. Men kigge, må jeg ikke, synes nogle af disse #metoo’ere. Så 'opfatter jeg hende nemlig som sex-objekt'. Ja, gu' fanden gør jeg da det! Hun har maven fri, en lille tatovering der peger ned på hendes skridt og en diamant i navlen, der blinker, så man kigger netop der.

Det betyder ikke, at jeg kunne finde på at voldtage hende, eller røre ved hende - men jeg blinker da gerne, for at anderkende hendes udseende - hvis mine kone altså ikke ser det. Sådan er begge køn fra naturens side. Vi skal respektere hinanden, vi skal behandles ens i løn og vilkår - men vi skal ikke være ens. Det er fysisk umuligt.

I det sekund en sag bliver en bevægelse og et hashtag er min bekymring, at sagerne går i sig selv igen. #metoo-bevægelsen opfører sig som om det 'nu er tid' og vil gøre en stor forskel. Men det mente man jo også i kvindefrigørelsen i 60erne. Man mente det da vi i 80’erne talte sexchikane. Man mente det i starten af det 21 århundrede, da alle talte ligestilling - og nu mener vi det igen med eget hashtag.

Hvorfor er ligestilling ikke løst forlængst? Måske fordi debatten bliver 'os mod dem' hver eneste gang. Ligestilling skal i sagens natur løses af begge køn - men i en os mod dem, har mange ikke lyst til at deltage. Eller vi tænker, at det må være nogle andre, de taler om, fordi man jo selv opfører sig anderledes. Den debat har jeg ihvertfald droppet. Og meldt mig ud af. Jeg gider ikke forsvare mig, men vil gerne løse problemet - det er blot umuligt at tale sammen, paradoksalt nok på grund af #metoo.

For nogle år siden kastede vi vand ned over os selv på sociale medier i 'ICE bucket challenge' for at gøre opmærksom på en eller anden sygdom, de fleste forlængst har glemt. Og sådan bliver de her latterlige kampagner og hashtags og sager hurtigt. De bliver en kamp om at sige, at gruppen bag har opdaget sandheden. Og at alle andre er forkert på den.

Kampene handler mere om at definere sig selv som noget. Stå for noget. Melde ud hvad man er, så abeflokken kender dig. Føle sig som del af et fællesskab - og her er måske baggrunden for de ekstremt mange sager.

Vi trænger til at være sammen. Mærke hinanden. Ensomheden giver os lyst til at finde fællesskaber - og de trives åbenbart bedst, når de er skabt på trods. Når de er imod andre - og vi kan skifte profilbillede eller lave et hashtag for at fortælle, hvem vi leger med for tiden.

Brøndby mod FCK, veganere mod biksemad, #metoo mod mænd, #deletefacebook mod de onde datakapitalister, økologien mod landbruget, nye borgerlige mod venligboere, arbejdsgivere mod arbejdstagere, rød mod blå, kontanthjælpsloftet mod topskat...

Tænk, hvis vi mødtes på midten og talte sammen, fremfor at tale andre ned. Det ville være mere kedeligt, og problemerne ville løse sig, så grupperne blev opløst - og måske er det netop derfor, vi ikke løser problemerne. Så ville vi jo opløse vores små festlige fællesskaber. 

Samfund betyder jo 'at finde sammen'. Hvis vores kampe mod hinanden holder samfundet sammen, har vi så egentlig et værdifuldt samfund?

Lad os starte en modbevægelse. Lad os finde hinanden. Alle os, der er #totaltligeglade med at høre om de andres valg. For de er simpelthen bare så tåbelige og irriterende den slags. Det er os mod dem. Vi må sammen sørge for at... Ups...

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn dvs. fornavn og efternavn
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes
  • Grove angreb på personer frabedes
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten
46 kommentarer
Vis kommentarer
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen