Provokation virker kun, hvis nogen bliver provokeret

Biler i brand på Tagensvej i København, søndag aften den 14. april 2019. I alt 15 personer er anholdt efter uroligheder flere steder i København.  Foto: Mathias Øgendal
Biler i brand på Tagensvej i København, søndag aften den 14. april 2019. I alt 15 personer er anholdt efter uroligheder flere steder i København. Foto: Mathias Øgendal

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Ytringsfriheden er ikke støbt i beton. Hvis den var, kunne den nedbrydes med de rette værktøjer. Ytringsfriheden er en værdi. Og en værdi skal der kæmpes for - og den skal arbejdes med. Værdier har vi alle. De er vidt forskellige fra hinanden, og det kan være svært at mødes. Men en grundværdi er da at forsøge netop det. Også når det er svært. 

Lige nu afprøves ytringsfrihedens grænser. Igen. En mand kæmper for at skabe den størst mulige provokation - og får størst mulig omtale ved at gøre det. Hans vildeste drøm er netop gennemført, da en række idioter ikke længere kunne modstå presset og gik amok. Det eneste de fik ud af det, var at gøre manden større - og forstærke hans pointe.

Danmark er igen delt i to. Valgkampen, der for første gang i årtier kunne have handlet om de store linjer, er nu igen sort og hvid. 

Vi debatterer nu, enten om politiet skal hjælpe manden, eller om han i virkeligheden kæmper en vigtig kamp. Vi diskuterer, hvem vi holder med - og hvem vi synes er mindst dansk. For mig er der tale om nogle, der er noget for sig selv. En mand, der synes provokationer er vejen frem - og nogle, der mener ild og vold er vejen frem. Begge tager fejl.

Jeg nægter ganske enkelt at holde med nogen af dem. Begge fronter er mig aldeles ligegyldige. 

Jeg anser hverken provofyren eller stenkasterne for at være del af det civilicerede samfund. Jeg generaliserer dem ikke ind i en gruppe. Jeg husker stadig, da et EU-nej gav kampe i København - og Jyllands Posten dagen efter skrev 'nej-sigernes sande ansigt' med et foto af de hætteklædte terrorister på forsiden. Der stemplede de lige 48% af befolkningen, som avisen var uenig med.

Som nejsiger var jeg ikke del af gruppen, mit nej var med argumenter og ikke brosten. Dem der kastede i nat er heller ikke 'muslimernes sande ansigt' og flere af dem på billederne ligner mere de danskere, der altid danser med, når politiet rykker ud. 

Jeg nægter også at mene, at folk i Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige er som ham den lille stramme kurs. Både venstrefløjen og højrefløjen har argumenter for deres værdier - de stiller op i et demokratisk valg - og så længe det er argumenter, man benytter, er jeg frisk på at lytte. Også selvom jeg ikke altid forstår. 

Som skrevet er ytringsfriheden en værdi, som vi hele tiden skal vedligeholde og dyrke. Mange politikere vil have genindført begrænsninger, fordi en enkelt mand provokerer. Andre ønsker ham ikke hjulpet af politiet. 

Det er egentlig det mest triste ved søndag aften og nat. At værdien åbenbart kun må gælde dem, der taler som dig selv. Nej! Vi skal desværre favne folk, der mener noget andet - og har en form, der også i mit sind er unødvendig. Men favne, det skal vi fandme. Det er del af værdien, vi er fundet sammen om. 

Vi må efterhånden lære, at den bedste modstand til provokation er at gå videre og sige pyt. Provokation virker kun, hvis nogen bliver provokeret. Det gør jeg derfor ikke. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
55 kommentarer
Vis kommentarer