Tredje verdenskrig er begyndt

Billedet her er taget, lige efter en bilbombe sprang i luften anden påskedag. Foto: Anthon Unger
Billedet her er taget, lige efter en bilbombe sprang i luften anden påskedag. Foto: Anthon Unger

Jeppe Søe. Mediemand og foredragsholder, skriver om verden set fra provinsen

Jeg er på Sri Lanka i tankerne. Så mange menneskeliv dræbt på grund af uenighed om tro. Rædselsfuldt, at menneskeheden er endt sådan, når vi har andre muligheder for sameksistens på en stor og smuk klode. 

En dansk familie fra Aarhus har mistet tre af deres fire børn. På Sri Lanka er mange familier som dem. Tanken om at skulle miste sine børn gør mig tom. Man kan slet ikke sætte sig ind i, hvordan det må være at nyde et feriemåltid på hotellet det ene sekund - og det næste sekund være ramt af tomhed og et evigt tab. Og endda se på nogle grupper af folk, som vi deler klode med, der hylder gerningsmændene.

Billederne fra Sri Lanka og mange andre steder i verden, hvor uenighed mellem menneskeflokke slår ihjel, bør printe sig ind i alle til sikkerhed for, at vi selv holder os for gode til at slå ihjel for det, vi tror på. Vi får kun det samme retur. Man KAN simpelthen bare ikke slå ihjel på grund af en eller anden tro på et højere væsen! Og jo flere, der gør det, på begge sider, jo mindre tror jeg på dette væsens storhed. 

Livet er os givet - og vi har selv et ansvar for, at livet er livet værd. Skulle man ønske at tro på noget større, er det absolut fint og godt, det er ens egen sag. Og skulle denne tro være delt med andre i fællesskaber, så nyd dog bare den glæde med hinanden, frem for at gøre fællesskabet til en hær af vrede disciple, der vil forandre alle andre. Fællesskaber kunne engang godt bare nyde at have noget til fælles. I dag er de fleste fællesskaber dog stærkest, hvis de står sammen mod nogle andre. Det gælder både islamister, kristne, demokratier, lande, veganere og fodboldtilhængere. 

Det burde virkelig være helt enkelt, men det er det åbenlyst ikke for nogle. Det bliver mere og mere sort og hvidt mellem klodens mange forskellige grupperinger - og vi bekæmper hinanden. Først med ord, så med brosten, mord på enkeltpersoner, derefter griber nogle grupper til våben - og andre gør det samme i forsvar. Og så har vi en krig. 

Vores billede af en krig er tanks, der ruller ind over et land med hære af soldater - eller raketter, der bomber en by til ukendelighed. Der er ofte en stærk leder eller diktator bag hærene på begge sider. Men i dag er en verdenskrig uden ledere. Hærene er små celler af mennesker, der går i kamp for en gammel bog, der er flere forskellige på hylden at sætte sin lid til. Vi behandler angreb som det i Sri Lanka som enkeltstående historier - men ser vi samlet på alle angreb på kloden som dette, er ordet verdenskrig vel i virkeligheden ikke spor forkert. Vi har ikke mørklægningsgardiner i vinduerne denne gang - vi lukker i stedet øjnene. 

Klimaforandringer kommer ikke til at udrydde menneskeheden på kloden ... det klarer vi sørme helt selv. 

Vi byder dig velkommen til at deltage i debatten på Ekstra Bladets Opinionen. Få enkle regler skal overholdes.

  • Du skal anføre dit fulde navn, dvs. fornavn og efternavn.
  • Racistiske eller injurierende kommentarer er forbudt.
  • Indlæg med personlige/private oplysninger slettes.
  • Grove angreb på personer frabedes.
  • Irrelevante indlæg risikerer at ryge ud af debatten.
196 kommentarer
Vis kommentarer